Een roadtrip rond de Gorges du Verdon

Een felle zonnestraal die tussen het kozijn en de gordijnen komt gluren. Dat is de eerste glimp van de Provence die mijn ogen opvangen na een heerlijke nacht in onze vakantievilla in de buurt van Castellane. We staan nog aan het begin van een vakantieweek en vandaag staat een rondrit met de auto rond de bekendste bezienswaardigheid van de streek op het programma: de Gorges du Verdon.

Ideaal om aan het begin van je vakantie in deze streek te doen, zo’n tour rondom de Gorges. Want op deze manier krijg je direct een idee van de ligging en schoonheid van de door de Verdon uitgesleten rotskloof. Later in je vakantie heb je dan genoeg tijd om dieper in de kloof te duiken, door bijvoorbeeld een boottochtje of een wandeling door de kloof te ondernemen.

Grand Canyon
De Grand Canyon van Frankrijk, zo wordt de Gorges du Verdon ook wel genoemd. En die benaming is het helemaal waard, want het is ook echt een grootse kloof: prachtige vergezichten, scherpe rotspunten, beangstigende dieptes en schitterende natuur. De Gorges du Verdon is een uniek gebied in Frankrijk, waar je kunt genieten van de uitzichten maar ook van de flora en fauna, zoals bijvoorbeeld de tientallen vale gieren met een spanwijdte van twee en een halve meter, en in april de bloeiende rotsmispel, om maar wat te noemen.

De kloof zelf is ongeveer 25 kilometer in doorsnede, maar de weg eromheen meet zo’n 120 kilometer. Reken dus gerust een volledige dag om op je gemak rondom de kloof te touren. Zeker omdat je eigenlijk bij elke bocht en elk uitzichtpunt wel even wilt uitstappen om van het uitzicht te genieten. Wanneer je daarnaast ook nog in elk dorpje uitgebreid wilt rondkijken heb je eigenlijk aan een dag niet genoeg voor de hele rondrit. Je kunt het rondje rondom de kloof met de klok mee rijden of tegen de klok in, wij reden hem met de klok mee omdat je op die manier het mooiste en indrukwekkendste gedeelte voor het laatst bewaart en je langzaam kunt wennen aan al de natuurpracht.

Vanuit Castellane
Hoewel de kloof officieel pas ter hoogte van Rougon begint, rij je vanaf een paar kilometer na Castellane op de D952 in de richting van Moustiers al een prachtig gebied binnen waar je een voorproefje krijgt. Ook hier heeft de Verdon al mooie bochten en rotswanden uitgesleten. Na ongeveer 12 kilometer neem je de afslag links naar de D955 richting Trigance. Na enige tijd zul je aan de rechterkant het kasteel en het dorpje zien liggen en volgt daarna ook snel de afslag rechts in de richting van Aiguines. Hier begin je langzamerhand vanuit het zuiden de kloof in te rijden. Na een geleidelijk stijgend recht stuk, met aan je rechterkant mooie uitzichten op de bergen, en enkele bochtjes, opent de zuidoostkant van de kloof zich voor je op het Balcon de la Mescla. Stop hier even om een eerste blik op te vangen van het diepblauwe water van de Verdon dat hier honderden meters onder je ligt.

Het blauwe water van de Verdon, gezien vanaf de Balcon de la Mescla.

Uitdagend
Vervolgens kom je op een van de meest uitdagende stukjes van de zuidelijke route, in elk geval voor auto- en motorrijders. Je moet door enkele nauwe, bochtige tunneltjes en tussendoor kun je geregeld een blik de diepte in werpen, of naar de overkant, waar het andere deel van de route op je ligt te wachten. Na niet al te lange tijd kom je langs de indrukwekkende Pont de l’Artuby, waar je ‘s zomers kunt bungeejumpen (de hoogste van Europa). Verder op de route ligt ook nog de Auberge des Cavaliers, met een grote parkeerplaats. Hier heb je eigenlijk alleen vanaf het terras van het restaurant een mooi uitzicht op de kloof. Op dit punt is ook de start van het prachtige Sentier de l’Imbut, een wandelroute door de kloof, waarover binnenkort een blog op Frankrijk Puur volgt.

Gorges du Verdon
Tussen de tunneltjes door heb je geregeld zicht op de diepte.

Moustiers-Sainte-Marie
Wanneer je ‘s ochtends met de rondrit begonnen bent, kom je rond 12 uur aan bij het einde van de zuidelijke route, Aiguines, een dorp van waar je een mooi uitzicht hebt op het Lac de Sainte-Croix. Dit is een van de twee opties om even te genieten van een Provençaalse lunch. Populairder, maar daardoor ook drukker, is het dorp Moustiers-Sainte-Marie, dat even verderop ligt en het startpunt van de noordelijke route langs de Gorges du Verdon is. Wanneer je naar Moustiers gaat is het zaak om zo ver mogelijk door te rijden voor het parkeren, want hoe lager je parkeert hoe verder je omhoog moet lopen. Er zijn verschillende parkeerplekken op diverse terrassen, dus probeer zo hoog mogelijk te komen met de auto, liefst tot het parkeerterrein dat schuin boven het dorp ligt. Een restauranttip in Moustiers: neem het dagmenu in La Treille Muscate, met het terras langs het riviertje.

Gorges du Verdon
Uitzicht over het Lac de Sainte-Croix, met links het kasteel van Aiguines.
Gorges du Verdon
Uitzicht op Moustiers-Sainte-Marie, een pittoresk dorpje tegen de rotsen gebouwd.
Gorges du Verdon
Het Lac de Sainte-Croix. Halverwege de jaren ’70 aangelegd, waarbij het dorpje Les Salles-sur-Verdon moest wijken.

Na Moustiers-Sainte-Marie vervolg je de rondrit rond de kloof door de D952 in de richting van Castellane te nemen. Vooral aan het begin van deze weg heb je een mooi uitzicht op de uitloper van het meer die de kloof in gaat. Zo’n twintig kilometer verderop kom je aan in La-Palud-sur-Verdon, waar het hoogtepunt van de route rondom de kloof begint. Want kort na dit dorp kun je de afslag naar de Route des Crêtes nemen, de D23. Dit is een weg met grotendeels eenrichtingsverkeer die je in een boog vlak langs de afgronden leidt, weer terug naar La Palud. Op zowat elke bocht van deze weg heb je een schitterend uitzicht op de meest ruwe stukken van de Gorges en de rest van de omgeving, tot aan de hogere alpentoppen in het noorden. Met een beetje geluk scheren daarbij ook de machtige vale gieren vlak langs en over je heen en kun je daarnaast de klimkunsten bewonderen van de vele klimmers die dit gebied aantrekt.

Gorges du Verdon
Beneden baant de Verdon zich een weg door de Gorges.
Gorges du Verdon
De Couloir Samson met bovenin op de achtergrond het dorpje Rougon.
Gorges du Verdon
Een bekend plekje om foto’s te maken, aan het begin van de Route des Crêtes.
Gorges du Verdon
In de verte kun je de hogere nog witbesneeuwde bergtoppen onderscheiden.

Ben je na deze laatste ronde over de Route des Crêtes, die zo’n uur in beslag neemt, nog niet uitgekeken op de kloof? Stop dan op de terugweg naar Castellane ook zeker even bij het Point Sublime, onder het dorpje Rougon. Vanaf dit populaire uitzichtpunt kun je een laatste blik in de kloof werpen. Een andere optie is om nog even door te rijden en rechtsaf te slaan de doodlopende weg in naar de parkeerplaats bij Couloir Samson, het start- of eindpunt van de wandeling door de kloof langs de Verdon over het Sentier Martel. Ook vanaf hier kijk je precies de Gorges du Verdon binnen.

Terug in Castellane aangekomen is het hoog tijd voor een ijsje, een diner met streekgerechten of gewoon een biertje op een terrasje. Met een beetje geluk kun je genieten van de laatste zonnestralen, of in ons geval van een prachtige regenboog, want in het voorjaar kan er aan het eind van de dag nogal eens een buitje voorkomen. Gelukkig duurt zo’n buitje hier meestal niet lang. En terwijl de zon langzaam ondergaat en de lucht in vuur en vlam zet, gaan de gedachten nog even terug naar de mooie route van vandaag. Ruig gebergte, doorkruist door een bijzondere blauwe rivier, rustig overvliegende gieren, een onder de voorjaarszon opbloeiend landschap, bochtige weggetjes, oneindige vergezichten, wat is dit stukje Frankrijk mooi!

Ben jij wel eens bij de Gorges du Verdon geweest? Wat zijn je mooiste herinneringen aan de kloof?

Gorges du Verdon
De kloof westwaarts in de richting van Moustiers.
Meer lezen over de Gorges du Verdon? Download dan mijn ebook Reisgids Gorges du Verdon. De ideale voorbereiding voor je vakantie in dit gebied!

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.