gorges_verdon
Alpes-de-Haute-ProvenceProvence-Alpes-Côte-d'Azur

Een roadtrip rond de Gorges du Verdon

Een felle zonnestraal die tussen het kozijn en de gordijnen komt gluren. Dat is de eerste glimp van de Provence die mijn ogen opvangen na een heerlijke nacht in onze vakantievilla in de buurt van Castellane. We staan nog aan het begin van een vakantieweek en vandaag staat een rondrit met de auto rond de bekendste bezienswaardigheid van de streek op het programma: de Gorges du Verdon.

Streektips

Zelf ook een mooie roadtrip rond de Gorges du Verdon maken? Misschien heb je wat aan deze tips!

Op zoek naar een GPS-bestand van deze route? In ons boek Frankrijk Puur Roadtrips vind je deze en nog 49 andere reisroutes in Frankrijk, inclusief downloadbare GPX-bestanden.

Ideaal om aan het begin van je vakantie in deze streek te doen, zo’n tour rondom de Gorges. Want op deze manier krijg je direct een idee van de ligging en schoonheid van de door de Verdon uitgesleten rotskloof. Later in je vakantie heb je dan genoeg tijd om dieper in de kloof te duiken, door bijvoorbeeld een boottochtje of een wandeling door de kloof te ondernemen.

Grand Canyon

De Grand Canyon van Frankrijk, zo wordt de Gorges du Verdon ook wel genoemd. En die benaming is het helemaal waard, want het is ook echt een grootse kloof: prachtige vergezichten, scherpe rotspunten, beangstigende dieptes en schitterende natuur. De Gorges du Verdon is een uniek gebied in Frankrijk, waar je kunt genieten van de uitzichten maar ook van de flora en fauna, zoals bijvoorbeeld de tientallen vale gieren met een spanwijdte van twee en een halve meter, en in april de bloeiende rotsmispel, om maar wat te noemen.

De kloof zelf is ongeveer 25 kilometer in doorsnede, maar de weg eromheen meet zo’n 120 kilometer. Reken dus gerust een volledige dag om op je gemak rondom de kloof te touren. Zeker omdat je eigenlijk bij elke bocht en elk uitzichtpunt wel even wilt uitstappen om van het uitzicht te genieten. Wanneer je daarnaast ook nog in elk dorpje uitgebreid wilt rondkijken heb je eigenlijk aan een dag niet genoeg voor de hele rondrit. Je kunt het rondje rondom de kloof met de klok mee rijden of tegen de klok in, wij reden hem met de klok mee omdat je op die manier het mooiste en indrukwekkendste gedeelte voor het laatst bewaart en je langzaam kunt wennen aan al de natuurpracht.

Vanuit Castellane

Hoewel de kloof officieel pas ter hoogte van Rougon begint, rij je vanaf een paar kilometer na Castellane op de D952 in de richting van Moustiers al een prachtig gebied binnen waar je een voorproefje krijgt. Ook hier heeft de Verdon al mooie bochten en rotswanden uitgesleten. Na ongeveer 12 kilometer neem je de afslag links naar de D955 richting Trigance. Na enige tijd zul je aan de rechterkant het kasteel en het dorpje zien liggen en volgt daarna ook snel de afslag rechts in de richting van Aiguines. Hier begin je langzamerhand vanuit het zuiden de kloof in te rijden. Na een geleidelijk stijgend recht stuk, met aan je rechterkant mooie uitzichten op de bergen, en enkele bochtjes, opent de zuidoostkant van de kloof zich voor je op het Balcon de la Mescla. Stop hier even om een eerste blik op te vangen van het diepblauwe water van de Verdon dat hier honderden meters onder je ligt.

Het blauwe water van de Verdon, gezien vanaf de Balcon de la Mescla.

Uitdagend

Vervolgens kom je op een van de meest uitdagende stukjes van de zuidelijke route, in elk geval voor auto- en motorrijders. Je moet door enkele nauwe, bochtige tunneltjes en tussendoor kun je geregeld een blik de diepte in werpen, of naar de overkant, waar het andere deel van de route op je ligt te wachten. Na niet al te lange tijd kom je langs de indrukwekkende Pont de l’Artuby, waar je ‘s zomers kunt bungeejumpen (de hoogste van Europa). Verder op de route ligt ook nog de Auberge des Cavaliers, met een grote parkeerplaats. Hier heb je eigenlijk alleen vanaf het terras van het restaurant een mooi uitzicht op de kloof. Op dit punt is ook de start van het prachtige Sentier de l’Imbut, een wandelroute door de kloof, waarover binnenkort een blog op Frankrijk Puur volgt.

Gorges du Verdon
Tussen de tunneltjes door heb je geregeld zicht op de diepte.

Moustiers-Sainte-Marie

Wanneer je ‘s ochtends met de rondrit begonnen bent, kom je rond het middaguur aan bij het einde van de zuidelijke route, Aiguines, een dorp van waar je een mooi uitzicht hebt op het Lac de Sainte-Croix. Dit is een van de twee opties om even te genieten van een Provençaalse lunch. Populairder, maar daardoor ook drukker, is het dorp Moustiers-Sainte-Marie, dat even verderop ligt en het startpunt van de noordelijke route langs de Gorges du Verdon is. Wanneer je naar Moustiers gaat is het zaak om zo ver mogelijk door te rijden voor het parkeren, want hoe lager je parkeert hoe verder je omhoog moet lopen. Er zijn verschillende parkeerplekken op diverse terrassen, dus probeer zo hoog mogelijk te komen met de auto, liefst tot het parkeerterrein dat schuin boven het dorp ligt. Een restauranttip in Moustiers: neem het dagmenu in La Treille Muscate, met het terras langs het riviertje.

Gorges du Verdon
Uitzicht over het Lac de Sainte-Croix, met links het kasteel van Aiguines.
Gorges du Verdon
Uitzicht op Moustiers-Sainte-Marie, een pittoresk dorpje tegen de rotsen gebouwd.
Gorges du Verdon
Het Lac de Sainte-Croix. Halverwege de jaren ’70 aangelegd, waarbij het dorpje Les Salles-sur-Verdon moest wijken.

Na Moustiers-Sainte-Marie vervolg je de rondrit rond de kloof door de D952 in de richting van Castellane te nemen. Vooral aan het begin van deze weg heb je een mooi uitzicht op de uitloper van het meer die de kloof in gaat. Zo’n twintig kilometer verderop kom je aan in La-Palud-sur-Verdon, waar het hoogtepunt van de route rondom de kloof begint. Want kort na dit dorp kun je de afslag naar de Route des Crêtes nemen, de D23. Dit is een weg met grotendeels eenrichtingsverkeer die je in een boog vlak langs de afgronden leidt, weer terug naar La Palud. Op zowat elke bocht van deze weg heb je een schitterend uitzicht op de meest ruwe stukken van de Gorges en de rest van de omgeving, tot aan de hogere alpentoppen in het noorden. Met een beetje geluk scheren daarbij ook de machtige vale gieren vlak langs en over je heen en kun je daarnaast de klimkunsten bewonderen van de vele klimmers die dit gebied aantrekt.

Gorges du Verdon
Beneden baant de Verdon zich een weg door de Gorges.
Gorges du Verdon
De Couloir Samson met bovenin op de achtergrond het dorpje Rougon.
Gorges du Verdon
Een bekend plekje om foto’s te maken, aan het begin van de Route des Crêtes.
Gorges du Verdon
In de verte kun je de hogere nog witbesneeuwde bergtoppen onderscheiden.

Ben je na deze laatste ronde over de Route des Crêtes, die zo’n uur in beslag neemt, nog niet uitgekeken op de kloof? Stop dan op de terugweg naar Castellane ook zeker even bij het Point Sublime, onder het dorpje Rougon. Vanaf dit populaire uitzichtpunt kun je een laatste blik in de kloof werpen. Een andere optie is om nog even door te rijden en rechtsaf te slaan de doodlopende weg in naar de parkeerplaats bij Couloir Samson, het start- of eindpunt van de wandeling door de kloof langs de Verdon over het Sentier Martel. Ook vanaf hier kijk je precies de Gorges du Verdon binnen.

Terug in Castellane aangekomen is het hoog tijd voor een ijsje, een diner met streekgerechten of gewoon een biertje op een terrasje. Met een beetje geluk kun je genieten van de laatste zonnestralen, of in ons geval van een prachtige regenboog, want in het voorjaar kan er aan het eind van de dag nogal eens een buitje voorkomen. Gelukkig duurt zo’n buitje hier meestal niet lang. En terwijl de zon langzaam ondergaat en de lucht in vuur en vlam zet, gaan de gedachten nog even terug naar de mooie route van vandaag. Ruig gebergte, doorkruist door een bijzondere blauwe rivier, rustig overvliegende gieren, een onder de voorjaarszon opbloeiend landschap, bochtige weggetjes, oneindige vergezichten, wat is dit stukje Frankrijk mooi.

Gorges du Verdon
De kloof westwaarts in de richting van Moustiers.
Meer lezen over de Gorges du Verdon? Download dan mijn ebook Reisgids Gorges du Verdon. De ideale voorbereiding voor je vakantie in dit gebied!

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant