Eguisheim
Bas-RhinGrand-EstHaut-Rhin

Roadtrip langs de mooiste wijndorpen van de Elzas

Weinig wijnstreken zijn zo schilderachtig als de Elzas. Eindeloze rijen wijnranken, afgewisseld met gezellige dorpen die vol staan met bont gekleurde vakwerkhuizen. Maar er is meer dan wijn. Je ontdekt er kastelen, prachtige natuur en eeuwenoude steden.

Dag 1 Kintzheim – Kientzheim

De Romeinen brachten de druiventeelt naar de Elzas toen ze ontdekten dat het aangename klimaat en de zonnige hellingen er uitermate geschikt voor waren. De wijnstreek begint ongeveer ten westen van Straatsburg. Het mooiste deel vind je grofweg vanaf Obernai. Wij beginnen deze route nog iets verder zuidelijk, in het dorp Kintzheim. Houd je van dieren, dan moet je hier zijn. Aan de oostkant van het dorp vind je een park met ooievaars en westelijk ervan is een kasteel waar shows met roofvogels worden gehouden. Maar wij komen voor de wijn, dus zetten we snel koers richting Saint-Hippolyte en Bergheim.

Kleurrijke gevels

Elk dorp op deze route verdient wel een korte stop, maar Bergheim in het bijzonder. Het heeft nog een vrijwel intacte verdedigingswal en het is de moeite waard om hier een rondje over te lopen. Via de D1B gaan we daarna verder naar Ribeauvillé en het kleine maar fijne Hunawihr. Na een bezichtiging van deze dorpen is het leuk om vanaf het op en top schilderachtige Riquewihr via de Route de Kientzheim naar Kientzheim te rijden, de laatste stop voor vandaag. Dit dorp ligt tussen de wijngaarden en heeft net als alle andere Elzasser wijndorpen leuke straten met kleurrijke gevels die je terug in de tijd brengen.

Dag 2 Kientzheim – Eguisheim

Vandaag staat het populaire dorp Kaysersberg op ons programma. Wanneer we naar het hooggelegen kasteel wandelen en om ons heen kijken is het niet lastig voor te stellen waarom dit zo’n geliefde bestemming is: de kleurrijke vakwerkhuizen van het dorp liggen in een dalkom met links en rechts wijngaarden. Na Kaysersberg duiken we de heuvels in over de D415. Vanuit Orbey rijden we naar Trois-Épis, dat hoog in de heuvels van de Vogezen ligt. Vanuit dit dorp volgen we de wandelbordjes naar een fantastisch uitzichtpunt over het Rijndal, monument Le Galtz. Vanaf de sokkel van een groot Christusbeeld kijken we over de dorpen en wijngaarden tot aan het Zwarte Woud in Duitsland. Bij helder weer reikt het zicht zelfs tot aan de Zwitserse Alpen.

Mooiste wijndorp van de Elzas?

Hierna dalen we weer af richting de vlakte van de Elzas en bereiken we het pittoreske Turckheim. Ook hier mag een wandeling over de Grand’Rue – de centrale straat in veel wijndorpen – niet ontbreken. Een prachtig slotstuk van deze dag vormt het ronde Eguisheim, misschien wel ons favoriete Elzasser dorp van allemaal. Het ontstond rondom een kasteel met hele oude wortels, waar in 1002 een man geboren werd die het later tot paus zou schoppen. De geschiedenis van het stadje is op alle straathoeken terug te lezen: in de stenen en balken van de huizen, waar inscripties uit vroeger tijden iets vertellen over de bewoners van eeuwen geleden, in het kasteel op het centrale plein, en in de kerk die uit de dertiende eeuw stamt.

Dag 3 Eguisheim – Colmar

De laatste dag van deze roadtrip maken we eerst nog een uitstapje naar de uitlopers van de heuvels van de Vogezen. Net boven Eguisheim vinden we namelijk de ruïnes van drie kastelen die vlak naast elkaar staan, Les Trois Châteaux d’Eguisheim. Vanaf een parkeerplaats lopen we hier in een paar minuten naartoe en ook hier hebben we weer mooi uitzicht over de vlakte van de Elzas, met de kenmerkende blokkerige structuur van de wijngaarden en daartussen de dorpen.

Colmar

Ten slotte is het tijd voor een bezoek aan Colmar, een van de hoogtepunten van deze route. Kom je in de paar weken voor Kerst, dan is het helemaal feest. De hele stad is dan namelijk veranderd in een grote kerstmarkt. Door heel het centrum heen vind je leuke pleinen en straten met kraampjes met allerlei regionale producten en kerstartikelen. Een glaasje glühwein of warme chocolademelk erbij en het feest is compleet. Maar ook in andere jaargetijden is een bezoek aan Colmar niet te missen. Bezoek bijvoorbeeld het museum Unterlinden dat een diverse collectie van kunstwerken uit allerlei tijdperken heeft, ontdek de vakwerkhuizen en Petite Venise, een rijtje huizen aan een kade, of geniet van een heerlijk streekgerecht, zoals choucroute (zuurkool) of tarte flambée (Flammkuchen).


Frankrijk Puur Roadtrips

Op zoek naar mooie ritten in Frankrijk, met de auto, motor of camper? Dan is het boek Frankrijk Puur Roadtrips wat voor jou. Je vindt hierin maar liefst vijftig kant-en-klare reisroutes in het hele land, inclusief tips voor campings en bezienswaardigheden onderweg.

Bestellen


Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant