De 3 mooiste gebieden voor een roadtrip in Frankrijk

Reizen kun je in Frankrijk op veel manieren. Met de trein, de bus, backpackend, wandelend, fietsend, maar de leukste manier om het land te verkennen blijft toch wel de auto, als je het mij vraagt. Wegenkaart mee, muziek aan, raampjes open, gaspedaal in… Welke gebieden in Frankrijk lenen zich het best voor een roadtrip? Ik laat je in deze blog drie van mijn favorieten zien! Meer tips voor roadtrips? Bekijk dan ook eens de ebookreisgids Roadtrips in Frankrijk met 10 routes door de mooiste streken.


Nieuw!

Bestel ons nieuwe boek Frankrijk Puur Roadtrips:

Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.


Noorden / Picardië

Heb je weinig tijd, wil je voor korte tijd, bijvoorbeeld een weekendje, even de Franse cultuur opsnuiven en tegelijk wel het ultieme roadtripgevoel ervaren? Neem dan eens een kijkje in het gebied langs de kust in het noorden van Frankrijk, van grofweg Calais tot aan Amiens. Rijd bijvoorbeeld vanuit België langs de kust naar Calais, en neem daar de route langs de twee kapen, Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez. Vervolgens kom je in de mooie stad Boulogne, ideale tussenstop en overnachtingsplek.

De volgende dag kun je dan naar de baai van de Somme rijden, en daarna langs die rivier het binnenland intrekken. Daarbij kom je, na Amiens, langs een mooi landschap, dat ook erg interessant is wanneer je van geschiedenis houdt. Je ontdekt langs de weg diverse oorlogsbegraafplaatsen en belangrijke plekken in het strijdtoneel van de Eerste Wereldoorlog. Sluit de roadtrip af met een bezoek aan Arras of Lille, waar je kunt genieten van een heerlijk regionaal biertje, compleet met mosselen en frites.

Bij Cap Blanc-Nez
Boulogne-sur-Mer
Tardinghen

Auvergne

De Auvergne is echt een streek ‘pas comme les autres’, zoals ze in Frankrijk zouden zeggen. Met zijn vele vulkanische toppen, de prachtige ongerepte natuur en mooie dorpjes onderscheidt het zich van andere regio’s in het land. En het leent zich heel goed voor een uitgebreide roadtrip. Vanuit Nederland bereik je de Auvergne in een uur of 9 rijden. Maar je kunt ook vliegen op Clermont-Ferrand en vervolgens een huurauto pakken. In de Auvergne zijn er diverse hoogtepunten die je absoluut gezien moet hebben. Begin bijvoorbeeld met een bezoek aan Clermont-Ferrand, en sla vervolgens de weg in naar de iconische Puy de Dôme, de vulkanische berg ten zuidwesten van de stad.

Van daar heb je een mooi uitzicht over andere vulkanische toppen in de omgeving. Rijd vervolgens langs het leuke dorp Orcival naar Mont-Dore voor een wandeling bij de Puy de Sancy, waar je met de kabelbaan naar boven kunt. En daarna zet je koers naar Salers in het zuiden, de ‘zwarte parel’ van de streek. Een eeuwenoud stadje waar je je in andere tijden waant. Laat je door een van de gidsen van het Office de Tourisme bijpraten over het rijke verleden van het stadje en overnacht in een karakteristiek hotel, waarna het tijd is om de Puy Mary te ontdekken en beklimmen. Vervolgens maak je het rondje af door via Murat weer richting Clermont-Ferrand te rijden. Een prachtige ontdekkingstocht door een streek die je voor altijd bij zal blijven.

Uitzicht op de Puy Mary
Saint-Saturnin
Eind mei liggen er nog sneeuwvelden op de flanken van de Puy de Sancy

Provence

De Provence is de favoriete streek van heel veel mensen. Gelukkig is het er zo groot en uitgestrekt dat je er ook nog plekjes hebt waar weinig mensen komen, en die je perfect met een roadtrip kunt verkennen. En alleen de reis vanuit Nederland naar de Provence is al een roadtrip op zich, met zo’n 12-14 uur reistijd. De ideale tijd om deze streek in te duiken is het voorjaar of de herfst. Je kunt natuurlijk niet om het hoogtepunt van de streek heen, de Gorges du Verdon. Lees mijn ebookreisgids over deze streek, en ontdek alle hoogtepunten en reistips over dit gebied.

Maar de Provence is meer dan de Verdon. Reis bijvoorbeeld van Avignon door de Lubéron naar Rustrel, en vervolgens naar Montbrun-les-Bains, aan de voet van de Mont Ventoux. Een stop bovenop die bergtop, om te genieten van het weidse uitzicht, mag uiteraard ook niet ontbreken op je roadtrip. Vervolgens kun je nog via Bédoin naar Vaison-la-Romaine rijden, waarbij je langs het leuke dorpje Crestet komt. Een autovakantie in de Provence, dat staat gelijk aan veel zon, prachtige cultuurschatten en heel veel indrukwekkende natuur.

Gorges du Verdon
Crestet
Markt van Bédoin
Markt van Bédoin

Download ook ons ebook ‘Roadtrips in Frankrijk’

Hierin krijg je 10 tips voor routes in Frankrijk om met de auto, camper of motor te rijden. De routes in het ebook zijn voorzien van KML-bestanden zodat je deze in je navigatiesysteem of op Google Maps kunt zien.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant