Roadtrip in de Elzas: afwisselende rondrit vanuit Saverne

Herfst in de Elzas betekent wisselvallig weer, niet altijd geschikt voor mooie wandelingen. Een rondrit in de auto is dan een perfecte activiteit. Wij kiezen voor een kleine roadtrip in de buurt van Saverne, omdat je daar een mooi rondje kunt rijden met afwisselende bezienswaardigheden: een kasteel, een dorpje met ruïne, de bijzondere scheepslift van St-Louis-Arzviller, twee uitzichtspunten en de indrukwekkende abdij van Marmoutier.

Deze ochtend hebben we vanuit ons hotel in La Petite-Pierre al een uitstapje gemaakt naar de grotwoningen van Eschbourg. Vanaf daar is het ongeveer twintig minuten rijden naar Saverne, het startpunt van onze route. Deze stad en het indrukwekkende Château des Rohan zullen we later nog apart bezoeken.

Château du Haut-Barr

Vanuit Saverne nemen we de D171 naar Château du Haut-Barr. Dit kasteel uit de 12e eeuw is gebouwd op drie grote rotsen van zandsteen en kijkt uit over de vallei van de Zorn en de vlakte van de Elzas. Als bijnaam heeft het de naam ‘Œil d’Alsace’ gekregen, het oog van de Elzas. Dan moet je wel geluk hebben met het weer, natuurlijk. Tijdens ons bezoek is het zo mistig dat we amper wat zien. Omdat daarnaast de kerstmarkt wordt opgebouwd en overal bouwmaterialen liggen, staan wij binnen twintig minuten weer op de parkeerplaats. Misschien moeten we bij beter weer nog eens terug.

Lutzelbourg

We rijden weer terug naar Saverne en slaan twee keer linksaf om op de D132 te komen. Deze weg loopt vrijwel parallel aan het Marne-Rijnkanaal en het riviertje de Zorn, waar je in de zomer mooi kunt varen. In het dorpje Lutzelbourg parkeren we onze auto voor de ruïnes van het kasteel. Als je tijd hebt, kun je ook lopend vanuit het dorp omhoog, dat kost je ongeveer tien minuten. Vanaf de ruïnes heb je mooi uitzicht over het dorp, de heuvels en de vallei. Onder ons liggen in het kanaal tientallen huurbootjes te wachten op drukker tijden. Van het kasteel staan nog diverse torens, muren en gebouwen overeind, daterend uit de 11e en 12e eeuw.

Plan incliné de St-Louis-Arzviller

Een bezoek aan het hellend vlak van St-Louis-Arzviller werd ons regelmatig aangeraden, maar eerlijk gezegd stelde ik me er niet zoveel van voor. Als we echter voor dit enorme gevaarte staan, vind ik het toch wel indrukwekkend. Met deze bootlift, die sinds 1969 in gebruik is, worden schepen in een enorme bak water 44 meter hoger afgezet. De lift vervangt de 17 sluizen die het scheepsverkeer tussen Parijs en Straatsburg voor de ingebruikname van het hellend vlak moest passeren.

Rocher du Nutzkopf en Rocher de Dabo

Op de route liggen twee uitzichtspunten, Rocher du Nutzkopf en Rocher de Dabo. Helaas is het weer na Chateau Haut-Barr alleen maar minder geworden, dus besluiten wij Rocher du Nutzkopf over te slaan. Aangekomen bij Rocher de Dabo zien we geen hand voor ogen, dus ook daar moeten we nog eens naar terug. Bij mooi weer kun je vanaf dit punt de belangrijkste toppen van de Vogezen spotten.

Abdij van Marmoutier

De laatste stop voordat we Saverne weer bereiken is Marmoutier. Hiervoor slaan we na de D45 vanuit Dabo linksaf naar de D218. De Benedictijnse abdij van Marmoutier is een van de meest opmerkelijke voorbeelden van romaanse architectuur in de Elzas, en domineert als indrukwekkende wachter het Place du Général de Gaulle. De abdijkerk is gebouwd in rode zandsteen (grès) die je veelvuldig tegenkomt in de Vogezen. Binnenin de kerk zijn de 8e eeuwse crypte en het originele Silbermann-orgel de hoogtepunten van ons bezoek. Breng voordat je weer in de auto stapt nog een bezoekje aan de kloostertuin naast de kerk. Via de D1004 kom je ten slotte weer terug in Saverne.

Praktische informatie

 • Afstand: 67 kilometer
 • Tijd: 1,5 uur zonder stoppen, ongeveer een halve dag inclusief bezoek aan alle bezienswaardigheden

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Hoi! Ik ben Marita, en geef je op Frankrijk Puur graag tips over de mooiste plekken in Frankrijk. Het land verrast me steeds weer door haar veelzijdigheid, voor spectaculaire natuur en bijzondere dorpen hoef je helemaal niet naar het einde van de wereld.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

4 reacties op Roadtrip in de Elzas: afwisselende rondrit vanuit Saverne

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Frankrijk Puur Roadtrips

Bestel nu ons boek