Roadtrip door landelijk Frankrijk
CharenteCharente-MaritimeDordogneGirondeLandesLoire-AtlantiqueNouvelle-AquitainePays de la LoireVendée

Roadtrip door landelijk Frankrijk, van Nantes naar Bordeaux

Het westen van Frankrijk zit vol verrassingen. Dat ontdekte ik een aantal jaar geleden toen ik tijdens mijn vakantie een roadtrip maakte van Nantes naar Bordeaux. We reden over schilderachtige weggetjes via de Vendée richting de Charentestreek om vervolgens via de Dordogne en Lot naar de Gironde af te buigen en uiteindelijk in de wijnstreek rondom Bordeaux uit te komen. In deze blog neem ik je mee op reis en laat ik je alle bijzonderheden van de route zien die we toen gereden hebben.

Op zoek naar een GPS-bestand van deze route? In ons boek Frankrijk Puur Roadtrips vind je deze en nog 49 andere reisroutes in Frankrijk, inclusief downloadbare GPX-bestanden.

Nantes

Mijn rondreis door West-Frankrijk begon bij het vliegveld van Nantes, waar ik een vriend afhaalde die deze vakantie met mij mee ging, op verkenning door het Franse land. Omdat we weinig zin hadden om met zomers weer lang in een grote stad te verblijven, kozen we ervoor om Nantes direct achter ons te laten en door te rijden naar de kust. De hoogtepunten van Nantes (de gotische kathedraal, het beroemde Château des ducs de Bretagne, de historische wijken, de parken) zijn overigens, heb ik me laten vertellen, absoluut de moeite waard voor een leuke stedentrip. Die staat dan ook nog altijd op mijn verlanglijstje.

Les Sables d’Olonne

Via de D937 en het fleurige, groene stadje La Roche sur Yon rijden we naar de Vendéekust. Deze streek is onder Fransen bijzonder geliefd als vakantiebestemming. Het gebied heeft dan ook een relatief hoog aantal zonuren in vergelijking met de rest van Frankrijk en er is veel te beleven. Een van de hoogtepunten is het schilderachtige Les Sables d’Olonne. Het is een uit de kluiten gewassen kustplaatsje, dat een fraaie boulevard, gezellige winkelstraatjes en bovenal een mooie pier heeft met mooi uitzicht over de stad en de zee. Tegenover je zie je dan de pittoreske Prieuré Saint Nicolas, een kerkje uit de elfde eeuw dat later onderdeel gemaakt werd van de verdedigingswerken van de stad. Niet te missen in de stad en de omgeving zijn ook de mooie stranden, met zowel zand als rotsen, de uitgestrekte moerasgebieden in het achterland en de overblijfselen van de Atlantikwall.

Île de Ré

Ons volgende reisdoel is het zonnige eiland Île de Ré, voor de kust van La Rochelle. Ben je fan van de waddeneilanden dan kan de sfeer je hier vast ook bekoren. Het eiland telt een handjevol gezellige vissersdorpen en schitterende natuur. Onderweg van Les Sables d’Olonne passeren we overigens eerst nog twee bijzondere menhirs waarvan er een maar liefst zeven meter telt, de Menhirs du Plessis. Het zijn overblijfselen uit lang vervlogen tijden, een teken dat de streek hier toen ook al in trek was. Île de Ré is met de auto enkel toegankelijk via een tolbrug. In mijn middelbareschooltijd heb ik vanuit La Rochelle, waar ik toen een talencursus deed, wel eens een excursie gemaakt op de fiets naar Île de Ré. Een flinke tocht met een aardig stijgingspercentage. Dit keer doen we het maar met de auto, dat levert direct als voordeel op dat je heel het eiland goed kunt bekijken. We rijden naar het meest westelijke puntje, bekend vanwege z’n vuurtoren, de Phare des Baleines. Walvissen zien we niet, maar je hebt er wel een mooi uitzicht over de zee.

Even later strijken we neer op een terrasje bij de haven van het leuke dorp Ars-en-Ré, een van de twee ‘Plus beaux villages’ van het eiland. Niet op dat lijstje, maar minstens zo pittoresk overigens, is het dorp Saint-Martin-de-Ré, een oud vestingstadje, aan de noordkant van Île de Ré.

Cognac

Vanaf het zonnige eiland zetten we koers richting de stad Cognac. We houden allebei van de bekende gelijknamige drank en nu we toch in de buurt zijn, mag een bezoek aan deze stad niet ontbreken. Op de plaatselijke camping municipal aan de oevers van de rivier de Charente zetten we ons tentje op en besluiten ’s avonds nog even een rondje te doen door de stad. We vallen met onze neus op de boter, want zonder dat we het weten waren we in de stad precies op het moment dat het jaarlijkse Fête du Cognac gebied wordt. Op dit muziek- en foodfestival staat de regionale keuken centraal, met natuurlijk een grote rol voor de drank cognac, maar ook Pineau des Charentes. Qua muziek is het meer dan regionaal overigens, want de hoofdact van dit jaar was de Franse zanger Gaëtan Roussel en zijn band.

De volgende dag besluiten we een bezoek te brengen aan een van de cognac-huizen. We kiezen voor Baron Otard – dat gevestigd is in het monumentale stadskasteel. We sluiten aan bij een rondleiding waarbij je alles over zowel de geschiedenis van het kasteel en de stad als de bereidingswijze van cognac komt te weten. Je neus wordt aan het werk gezet bij het herkennen van geuren en smaken, je ontdekt de inscripties van Engelse gevangenen die hier honderden jaren geleden vast zaten, en tot slot proeven we enkele van de uitstekende cognacs die hier gemaakt worden. Natuurlijk mag een flesje voor thuis niet ontbreken.

Villebois-Lavalette

De volgende dag rijden we een stukje langs de Charente in zuidoostelijke richting om vervolgens binnendoor naar het dorp Villebois-Lavalette af te buigen, zonder vooropgezet plan. In het glooiende landschap ontdekken we enkele afgelegen landgoeden. We rijden er zomaar een op, en vragen of we een nachtje ergens op het land mogen staan. De vriendelijke eigenaresse wijst ons een mooi stukje gras in haar tuin en laat ons onze gang gaan. Na een rustige avond (met uitzicht op hertjes) en nacht komen we ’s ochtends aan in het dorp Villebois-Lavalette, dat met z’n kasteel en houten markthal (uit de zeventiende/achttiende eeuw) al net zo schilderachtig is als de rest van de omgeving. We hebben al weer geluk, want het is vandaag marktdag en dat maakt het slaperige dorp nog net iets gezelliger. Je zit hier in de grensstreek tussen de Charente, Dordogne en Haute-Vienne, ver weg van alle toeristische hoogtepunten. Echt een ideaal plekje om het landelijke leven in Frankrijk te ervaren.

Bergerac

Via de D17 en D38 rijden we vervolgens zuidwaarts langs de grens van het departement Charente om bij Saint-Aulaye de Dronne over te steken en zo het departement Dordogne binnen te komen. Over de D38 en de D709 gaan we verder naar Bergerac, belangrijkste stad van de Périgord Pourpre. Ook al is het nog hoogzomer, deze streek doet z’n naam eer aan. De benaming ‘pourpre’ is het danken aan de kleur van de blaadjes van de wijngaarden in de herfst, en aan de rode wijn die hier een grote rol speelt. En wijngaarden zijn er hier inderdaad veel te vinden, net als mooie bastidedorpen. Als je in Bergerac uitgekeken bent is het een goed idee om gewoon wat op de bonnefooi richting het zuiden te rijden. Meer naar het oosten zijn alle hoogtepunten van de Dordognestreek te vinden, maar ten zuiden van Bergerac zijn tal van mooie plekken te vinden waar amper toeristen komen. Je komt hier de vrij onbekende streek Agenais binnen, die vol zit met mooie cultuur en natuur.

Monclar-en-Agenais

In onze zoektocht naar een kampeerplekje komen we in contact met de eigenaar van een boerenbedrijf net buiten het bastidedorp Monclar. We mogen onze tent op zijn erf neerzetten en worden zelfs uitgenodigd om van hun douche gebruik te maken. Ook komt hij met wat groente uit zijn moestuin aanlopen én nodigt hij ons uit voor het lokale dorpsfeest, dat toevallig die avond wordt gehouden.

Waar we denken in een kleinschalig feestje te belanden, blijkt het tegendeel. Als we naar het dorp lopen zien we al grote hoeveelheden auto’s en mensen uit de wijde omgeving, en even later, in het hooggelegen dorp, blijkt de grote parkeerplaats omgebouwd tot een concertpodium dat in een grote stad niet zou misstaan. Het blijkt te gaan om het festival Les Nuits de Monclar, door het theatergezelschap Les Baladins en Agenais, dat van 2009 tot 2014 jaarlijks gehouden werd. Met honderden mensen genieten we van een avond vol met muziek en dans, van een hoog niveau.

Pujols

Van de familie bij wie we op het erf ons tentje hadden opgezet, krijgen we de tip om naar het dorp Pujols onder Villeneuve te gaan. Dit oude, ommuurde dorp staat op de lijst ‘Plus beaux villages’ en dat is niet voor niks. Het op een verhoging gelegen dorp heeft oude straatjes en ook hier is juist de dag dat we er zijn een markt. De plaats heeft de charme van weleer weten te behouden en je kunt er onder meer een oude kerk en stadspoorten bewonderen. In de église Sainte-Foy zijn oude fresco’s uit de zestiende eeuw te zien. Bovendien zijn er in het dorp enkele fraaie uitzichtpunten over het dal van de Lot.

Saint-Émilion

Door het dal van de Garonne vervolgen we onze route naar het noordwesten. Bordeaux is ons uiteindelijke doel, maar eerst nemen we de tijd om goed in de gelijknamige wijnstreek rond te kijken. Hoogtepunt is het dorp Saint-Émilion. Het ligt in het hart van de wijnstreek, en combineert een prachtige ligging met fraaie uitzichtpunten én goede wijnen. Bij een bezoek aan het dorp kan natuurlijk een wijnproeverij niet achterblijven. De mogelijkheden zijn wat dat betreft groot, want er zijn diverse winkels waar je naar binnen wordt gelokt met gratis proeverijen. Natuurlijk gaan we hier dan ook niet weg voordat we enkele glazen geproefd hebben en wat flesjes wijn voor thuis in de auto hebben geladen.

Bordeaux

Het eindpunt van deze route is Bordeaux. Hierna kun je bijvoorbeeld rustig weer naar Nederland terugrijden, of zoals wij deden nog even blijven hangen op de uitgestrekte stranden en in de bossen van Les Landes. Ga in elk geval niet weg zonder even een bezoek te hebben gebracht aan Bordeaux. Deze wijnstad heeft zoveel te bieden dat je hier gerust een lang weekend of zelfs week kunt doorbrengen. Ontdek de smalle straatjes van het historische centrum, de grote pleinen en parken, bezoek de kerken en geniet van de uitzichten over de rivier die hier meebeweegt met de getijden van de oceaan. Wij verbleven een paar dagen op een camping net ten noorden van de stad, een prima uitvalsbasis om op een rustige manier de stad te verkennen.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant