Col de la Croix de Mounis
HéraultOccitanieTarn

Roadtrip door de Monts de Lacaune en Monts de l’Espinouse

In het zuiden van het Centraal Massief, rond de grens van de departementen Tarn en Hérault, liggen twee afwisselende berggebieden tegen elkaar aan. De een kenmerkt zich door glooiende, groen beboste hellingen en toppen, de ander is ruiger, rotsachtiger. Tussendoor loopt een mooie route die je met de auto of motor kunt rijden. Hierbij kom je ook twee leuke bergmeren tegen. Ik reed de route op een koude, gure dag, maar het uitzicht was er niet minder om.

Streektips

Zelf op ontdekkingsreis door deze landelijke omgeving? Misschien heb je wat aan deze tips!

Lacaune

Lacaune is een klein stadje op ongeveer 600 meter hoogte. Je vindt er onder meer een thermaal bad, en vanuit het stadje lopen verschillende wandel en fietsroutes de heuvels en bergen in. Ik verblijf in het sfeervolle hotel Le Relais des Fusies, een oud koetshuis. Na een uitgebreid buffetontbijt stap ik in mijn auto om de streek te verkennen. Het is koud, heel koud, een van de koudste voorjaren sinds tijden. Even denk ik eraan om gewoon lekker binnen te blijven zitten met de verwarming aan, maar mijn nieuwsgierigheid wint het van de kou en de regendruppels. Ik zet koers naar het oosten, richting Murat-sur-Vèbre. Het gaat door een groen landschap met weilanden, heel af en toe zie ik hoger op de bergtoppen een waas van witte sneeuw liggen. Wat je hier verder veel ziet zijn zogenaamde Statue-menhirs, stenen die in de prehistorie zijn opgericht en nu nog altijd verspreid over het landschap staan.

Na Murat is de Col de la Croix de Mounis het volgende doel. In een oogwenk verandert het landschap en opent zich een panorama van rotsachtige steile berghellingen en kliffen. Over een bochtige weg ga ik verder naar Saint-Gervais-sur-Mare, een stopplaats op de pelgrimsroute naar Compostela die via Toulouse loopt. Ten westen van dit plaatsje ligt een kaal en woest gebied, waar je mooie wandelingen kunt maken. Het weer is iets opgeknapt, dus ik besluit een stuk de bergen in te lopen. Na het middaguur stap ik weer in de auto en rijd ik verder dit bergachtige gebied in. Via een bochtig bergweggetje met mooie uitzichten onderweg, kom ik uit bij de Col de l’Ourtigas op 988 meter hoogte. Vandaar vervolg ik mijn weg richting La-Salvetat-sur-Agout, dat vlakbij een stuwmeer ligt, het Lac de la Raviège. Dit is een leuk stadje om even doorheen te lopen. Er is een route uitgezet langs de hoogtepunten in het middeleeuwse centrum.

Tenslotte gaat de route weer noordwaarts richting Lacaune, waarbij ik het Lac du Laouzas passeer. Ook een stuwmeer, waar in de zomer volop aan watersporten gedaan kan worden. Net wanneer ik het stadje binnenrijdt, pakken donkere wolken zich weer samen en breekt een daverend onweer los. Voorjaar in Frankrijk, dat betekent niet altijd lekker weer. Maar gelukkig valt er ook zonder zonnetje volop te genieten van het Franse landschap.

Col de la Croix de Mounis
Col de la Croix de Mounis
Col de la Croix de Mounis
Col de la Croix de Mounis
Col de la Croix de Mounis
Col de la Croix de Mounis
Col de la Croix de Mounis
Col de la Croix de Mounis
Saint-Gervais-sur-Mare
Saint-Gervais-sur-Mare
Monts de l
Monts de l’Espinouse
Col de l’Ourtigas
Col de l’Ourtigas
La-Salvetat-sur-Agout
La-Salvetat-sur-Agout
Lac du Laouzas
Lac du Laouzas
Een statue-menhir bij Lacaune
Een statue-menhir bij Lacaune

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant