Roadtrip door de Franse Ardennen

Misschien denk je bij de Ardennen vooral aan België. Maar de zuidelijke uitloper van de Ardennenstreek, in Frankrijk, vind ik minstens zo mooi en zit vol met leuke plekjes. Wandelen in de uitgestrekte bossen, varen over de traag stromende rivieren, buitensporten, je onderdompelen in de cultuur en geschiedenis van dorpjes en steden, zomaar een greep uit wat je er zoal kunt doen. Ik maakte een driedaagse roadtrip met de auto en laat je in deze blog de hoogtepunten en mijn route zien. De komende tijd lees je op Frankrijk Puur nog meer blogs met mijn tips voor de Franse Ardennen.

Langs de Maas

De Ardennen, het beeld wat ik ervan in mijn hoofd heb klopt perfect, zo ontdek ik al snel. Donkergroene bossen, donkergrijze natuurstenen huizen, rustige rivieren met hier en daar een stroomversnelling, en vandaag gelukkig ook een lekker stralend voorjaarszonnetje, dat alles in een heldere en vrolijke gloed zet. Direct wanneer ik vanaf Dinant in België de Franse grens oversteek, beland ik midden in wat ik de rest van deze roadtrip nog veel vaker zal zien. De Maas die zich al meanderend een weg baant door het landschap, een eeuwenoud stadje, en daarboven een enorme citadel. Vandaag de dag kun je zomaar de grens passeren, ongemerkt, met amper een bordje langs de kant van de weg. Vroeger was dit echter een zwaar bevochten én verdedigd stuk land, met in zowat elke eeuw een periode dat deze verdedigingswerken flink op de proef gesteld werden. Tot aan de Tweede Wereldoorlog speelden de oude forten in de streek een rol van betekenis.

Vireux

In alle rust kijk ik mijn ogen uit, op zoek naar een mooie blik op de Maas, een leuk dorpje, oude kastelen en kerken. Mijn eerste stop op deze roadtrip is een toevallige ontdekking. Misschien wel het leukste van door Frankrijk met de auto rijden, is dat je in vrijwel elk dorpje of stadje wel bordjes tegenkomt met historische bezienswaardigheden. Zo ook bij Vireux-Mohain aan de Maas, waar ik plots een bord met ‘Camp Romain’ voorbij zie schieten. Als liefhebber van de Romeinse geschiedenis kan ik dat niet aan me voorbij laten gaan, en nieuwsgierig sla ik dan ook rechtsaf.

Een weggetje voert me naar boven op de helling aan de oever van de Maas. Bij een stel wandelbordjes parkeer ik de auto, en ik maak een kort uitstapje. Na een minuut of vijf wandelen kom ik bij enkele informatieborden over het Romeinse kamp dat hier bijna twee millennia geleden gebouwd werd. Vandaag de dag kun je er de fundamenten van de muren en gebouwen bewonderen. Je staat bovenop de Mont-Vireux en ziet al snel waarom dit zo’n strategisch punt was. Vanaf de heuveltop heb je een mooi uitzicht over de Maasvallei. Bij de Romeinse vestingwerken zijn enkele houten plateaus gebouwd zodat je volop van de omgeving kunt genieten.

Romeinse overblijfselen op Mont Vireux
Romeinse overblijfselen op Mont Vireux

Rocroi

Al snel moet ik echter verder, want in Rocroi staat me een stadswandeling te wachten. Houd je van oude vestingstadjes als Brielle, Willemstad en Nieuwpoort, dan ga je je hier ook vermaken. Je kunt een rondje doen over de vier kilometer lange stadswallen, en passeert allerlei oude militaire gebouwen, zoals kazernes, opslagplaatsen voor buskruit, wapenarsenalen en zelfs een gevangenis. Op de vestingwallen kun je in oude bastions kijken en er zijn enkele tunnels waar je doorheen kunt lopen, net zoals de soldaten vroeger deden. Ik kom door mijn gids alles te weten over de bijzonderheden van dit leuke stadje, en plof aan het eind nog even neer op het levendige plein in het midden van Rocroi, voor een lekker streekbiertje. Aan het eind van de middag is het tijd om richting mijn hotel in Charleville-Mézières te gaan.

Uitzicht over Rocroi.
Uitzicht over Rocroi

Charleville-Mézières

Dat deze regio vaak het middelpunt van het strijdtoneel was, betekent ook dat je hier weinig steden of dorpen tegenkomt waar nog een uitgebreid en perfect geconserveerd middeleeuws centrum aanwezig is, zoals elders in Frankrijk. Dat geldt ook voor de hoofdstad van het departement Ardennes, Charleville-Mézières. Deze stad bestaat uit twee delen die in de twintigste eeuw werden samengevoegd. Charleville is het nieuwste, deze stad werd in 1606 vanaf de grond opgebouwd door Charles de Gonzague, nadat Mézières grotendeels verwoest was. Vandaar ook de naam, Charleville. De nieuwe stad, die inmiddels dus toch ook al vierhonderd jaar oud is, werd gebouwd rondom een centraal plein, en kreeg een kaarsrecht stratenplan. Het hele gebied ten zuiden van de Place Ducale is voetgangersgebied, leuk om hier langs de winkeltjes en over de straatjes te dwalen.

Mouzon

Vanaf Charleville-Mézières zet ik koers naar het dorpje Mouzon, schuin onder Sedan. Ik rijd hierlangs omdat ik gelezen heb dat zich hier de enige gotische kerk van deze streek bevindt. De Abbatiale Notre-Dame de Mouzon, uit de twaalfde eeuw, is zo groot als een kathedraal en is vooral vanbinnen een bezienswaardigheid. Vanbuiten oogt het gebouw nogal somber en benauwend, vanbinnen laat ik me dan ook juist verrassen door de lichtheid en de ruimte van de architectuur. De kloostergebouwen die bij de abdijkerk horen doen tegenwoordig dienst als bejaardentehuis. Verder is Mouzon ook een leuk dorp om even doorheen te lopen, vol met sfeervolle huisjes. Je vindt er bovendien een oude poort en een museum dat is gewijd aan de productie van vilt.

De Abdijkerk van Mouzon.
De Abdijkerk van Mouzon

Sedan

Halverwege de middag arriveer ik in de stad Sedan, dichtbij de grens met België. Deze stad aan de Maas heeft een grote publiekstrekker: het Château-fort, het grootste van Europa. Ik loop met een Nederlandstalige audiogids door het kasteel heen en verbaas me over hoe het er hier vroeger aan toe ging, en hoe het kasteel in de loop der tijd is uitgebreid. Omdat het gaandeweg zo groot en omvangrijk werd, is het eigenlijk nooit echt serieus aangevallen of belegerd, tot aan de tijd van Napoleon toe. Door de rondleiding en de exposities krijg je een heel leuk beeld van het soldatenleven, de bewoners van het kasteel en de rol die het in de eeuwen gespeeld heeft. En het kasteel heeft nog een bijzonderheid: ‘s avonds breng ik de nacht door in het hotel dat in het kasteel gevestigd is, en eet ik in het bijbehorende restaurant. Een bijzonder verblijf in een historische omgeving!

Het kasteel van Sedan.
Het kasteel van Sedan

Vallée de la Semois

De laatste dag van mijn roadtrip duik ik diep de mysterieuze natuur van de Ardennen in. Ik rijd via een stukje België naar het dorp Les-Hautes-Rivières. Hier stroomt de rivier de Semois het land binnen. Het dal waar deze rivier doorheen voert is een bijzonder schilderachtig, slingerend dal, met prachtige natuur en enkele leuke dorpjes. Net als ik de grens over ben, rijd ik plotseling enkele mistflarden in. Dat gebeurt hier vaker, terwijl het elders overal zonnig en stralend is, blijft het in het vochtige dal tot ver in de ochtend bewolkt. Dat is misschien wat jammer voor het uitzicht, maar het geeft een geheimzinnige sfeer.

Langs de Semois rijd ik verder, tot ik in Thilay kom. Hier pak ik de D131 naar boven, de heuvels in. Bovenop neem ik een zijweggetje richting Haulmé, en ik stop bij de kruising met de weg tussen Levrézy en Haulmé. Hier begint een wandelpad dat je in een kwartiertje naar een punt brengt vanwaar je uitkijkt over het dal van de Semois, het point de vue du Liry. Als ik daar aankom, kijk ik uit over een zee van wolken die zich in het dal genesteld hebben. Helaas, denk ik, geen uitzicht vandaag. Of toch wel? Na een kwartiertje lossen de wolken ineens op, de zon schijnt krachtiger, en dan zie ik de bodem van het dal zo’n tweehonderd meter onder me.

Deze rondrit in de Ardennen deed ik in de nieuwe Citroën C3 Aircross. Een robuuste auto, dus ideaal voor een roadtrip. Ik was ook fan van het grote schuifdak, lekker met ‘t voorjaarszonnetje!
Langs de kant van de weg, vlakbij de Belgische grens, een versterkt huis uit de Tweede Wereldoorlog, met kogelgaten.
Langs de kant van de weg, vlakbij de Belgische grens, een versterkt huis uit de Tweede Wereldoorlog, met kogelgaten.
Onderweg in de Vallée de la Semois.
Onderweg in de Vallée de la Semois
Nu nog een dik wolkendek…
Uitzicht over de Vallée de la Semois.
Maar gelukkig trekken de wolken weg en krijg ik dit uitzicht over de Vallée de la Semois.

Monthermé

Die ochtend staat er nog een wandeling op het programma. En wel bij Monthermé, waar de Semois zich bij de Maas voegt. Ik loop in een kleine twee uur het rondje naar de roche à sept heures, vernoemd naar een bijzondere rots die je overal vanuit Monthermé ziet liggen. Vanaf dit hooggelegen punt heb je een uitzicht op de zogenaamde boucle de la Meuse, een bocht in de rivier de Maas, een van de mooiste uitzichten in de Ardennen.

Boucle de la Meuse bij Monthermé.
Boucle de la Meuse bij Monthermé

Hargnies

Als afsluiter van mijn rondrit door de Ardennen vervolg ik vanuit Monthermé mijn weg naar het noorden, waarbij ik door het dorpje Hargnies kom. Hier is het hoofdkantoor van het natuurpark van de Franse Ardennen gevestigd, en dat is niet voor niets. Het dorp is een rustige oase in een uitgestrekt bosgebied, en behoort tot een van de gemeentes met procentueel gezien het meeste bos op het grondgebied in Frankrijk. Het dorp zelf valt op door de schilderachtige huizen die zowat allemaal van dezelfde grijze natuursteen gemaakt zijn.

Na een korte wandeling door dit dorp zet ik de navigatie weer aan: binnen drie en een half uur parkeer ik de auto weer voor mijn huis. Een mooie eerste kennismaking met de Franse Ardennen, ik kom graag nog eens terug!

Hargnies
Hargnies
Vireux-Molhain
Een laatste blik op de Maas, bij Vireux-Molhain

Bekijk voor meer informatie over de Franse Ardennen de officiële site van de streek.


Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.