Leuke reisboeken en reisgidsen over Frankrijk

Heb je zin in het plannen van een nieuwe reis naar Frankrijk? Of om gewoon lekker te bladeren door de beste reisboeken over Frankrijk en weg te dromen bij al die mooie bestemmingen? Of je nu vooral op zoek bent naar reisinspiratie en nog niet precies weet waar je heen wilt, of al helemaal een route aan het uitstippelen bent, deze boeken heb ik zelf en zijn in elk geval een aanrader. Welke heb jij ook in je boekenkast staan?

Op zoek naar meer reisgidsen en wandelkaarten over Frankrijk? Wij bestellen veel van onze boeken en wandelkaarten bij De Zwerver.

La France des routes tranquilles

Een klassieker en een beetje nostalgie, maar daarom niet minder de moeite waard. Zelf gebruiken we dit reisboek vaak als we in een bepaalde streek zijn. Het staat vol met driehonderd routes, voornamelijk met de auto of voor wandelingen, die door minder bekende streken en gebieden in Frankrijk voeren. De ‘routes tranquilles’, rustige wegen, leiden je langs allerlei onbekendere hoogtepunten die het Franse land te bieden heeft. Zo ontdekten we afgelopen maand een mooie route in de Noordelijke Vogezen via dit boek, die langs Lutzelbourg, Saverne, Marmoutier en de kastelen van Wangenbourg en Nideck voerde. Bij elk van de driehonderd routes in het boek staat een kaartje en een beschrijving van de bezienswaardigheden. Het boek is wel in het Frans, dus je moet de taal (een beetje) kunnen lezen. Er zit zoals gezegd ook wat nostalgie aan vast, omdat wij toen ik jong was vanuit huis dit boek ook al meenamen tijdens vakanties naar Frankrijk.

Dit boek, van uitgeverij Reader’s Digest, is alleen nog tweedehands verkrijgbaar, bijvoorbeeld via AbeBooks. Zelf hebben we een editie uit 1984.

Frankrijk Puur, Frankrijk Puur Roadtrips en Wandelen in Frankrijk

Uiteraard kan ik er in deze blog niet omheen om ook onze eigen reisboeken te noemen. In Frankrijk Puur heb ik 50 bestemmingen verzameld die ik de afgelopen jaren ontdekte en waar ik het ‘Frankrijk Puur’-gevoel ervaren heb. Dus stuk voor stuk plekken met mooie natuur of cultuur, waar toerisme niet het enige doel is en waar je gemakkelijk in contact kunt komen met de lokale bevolking. Bijzonder aan het boek is, vind ik in elk geval, dat er zoveel foto’s in staan. Zelf krijg ik altijd een veel beter beeld van een bestemming als ik er beelden van zie. Daarom vind ik het dan ook zo jammer dat er in de meeste reisgidsen juist zo weinig foto’s staan. Dat heb ik met Frankrijk Puur anders willen doen, en volgens mij is dat ook goed gelukt.

Meer informatie over het boek.

In 2021 brachten we vervolgens ook Frankrijk Puur Roadtrips uit, een boek met vijftig prachtige routes door Frankrijk, inclusief tips voor bezienswaardigheden, restaurants en campings. In het najaar van 2022 volgde Wandelen in Frankrijk, met vijftig mooie wandelbestemmingen en in totaal meer dan honderdtwintig kant-en-klare wandelroutes inclusief GPS-bestanden.

Groene reisgidsen, Michelin

We zijn behoorlijk fan van de Groene reisgidsen van Michelin, voornamelijk vanwege de leuke combinatie tussen bezienswaardigheden, tips voor eet- en drinkadresjes, en het feit dat ze een handig verlengstuk van de hieronder genoemde Michelin-wegenkaart vormen. Veel edities van de Groene reisgidsen van Frankrijk zijn ook in het Nederlands vertaald, wat bij andere grote Franse regiogidsen niet het geval is (concurrent Routard bijvoorbeeld). Niet álles staat in de Michelingidsen overigens, het gebeurt ons ook best nog wel eens dat we ergens langs de weg een bordje zien staan naar een bezienswaardigheid die wat ons betreft dan ook wel in de gids opgenomen had kunnen worden. Maar dat maakt het extra leuk om zelf ook op ontdekkingstocht te gaan door het Franse platteland, op zoek naar onontdekte plekken die nog niet in de reisgidsen staan.

Bestel de Groene gidsen

Michelin wegenatlas

Het wegenkaartenboek van Michelin vergezelt ons op vrijwel al onze Frankrijkreizen. Bijna alle wegen en weggetjes staan hier wel op, met handige extra’s. Zo zijn mooie routes groen gemarkeerd, staan er bij alle bezienswaardigheden sterren volgens de Michelin-classificatie (een ster: leuk voor als je er in de buurt komt, twee sterren: een omweg waard, of drie sterren: de reis waard) en zijn heel veel uitzichtpunten aangegeven op de kaart. Er verschijnt jaarlijks een nieuwe editie, maar je hoeft niet steeds de nieuwste te kopen, wij doen nu al een paar jaar met die uit 2017.

Bestel de Michelin-atlas van 2020

Sites Gallo-Romains en France

Zoals je misschien weet heb ik een zwak voor de Romeinse geschiedenis en plekken in Frankrijk waar de invloed van de Romeinen nog steeds zichtbaar is. En dat zijn er verrassend veel! Een mooi overzicht geeft dit Franstalige boekje, dat ik in het Musée Saint-Raymond in Toulouse kocht. Je vindt in dit boekje de belangrijkste plekken vermeld waar je nog steeds tastbare overblijfselen vindt van de Romeinse beschaving. Elk van de honderdvijf in het boek genoemde plekken is voorzien van een korte beschrijving. In de serie Itinéraires de découvertes waar dit boek onder valt zijn trouwens nog veel meer leuke boekjes verkrijgbaar.

Bestel dit boek via Amazon

TopoGuides

Ga je wandelen in Frankrijk en wil je niet verdwalen maar bestaande routes gebruiken, dan zijn de (Franstalige) TopoGuides van FFRandonnée onmisbaar. Hierin staan per streek de ‘routes balisées’ (bewegwijzerde paden) beschreven. Je kunt ze meestal kopen in de winkeltjes van het plaatselijke Office de Tourisme of gewoon online. In de handzame gidsjes staat een kaartje van de route, afkomstig van de IGN (de wandelkaarten van IGN zijn trouwens ook de moeite waard), en je kunt stapsgewijs lezen hoe de route verloopt. De routebeschrijvingen gaan vergezeld van een korte tip of wetenswaardigheid over de flora, fauna of geschiedenis van het gebied waar je doorheen loopt.

Zoek naar TopoGuides op Amazon

Met de camper door Frankrijk, Michelin

Hoewel we (nog niet) met de camper door Frankrijk hebben gereisd, vinden we dit toch een handig boek. Je kunt immers de routes in het boek natuurlijk ook gewoon met de auto rijden. Het boek biedt kant-en-klare rondritten door de mooiste en bekendste streken van Frankrijk, met wat leuke tips om te bezoeken. De informatie bij de routes is wat summier, daarom gebruiken we het vooral om routes uit te stippelen. Voor meer verdiepende toeristische informatie zijn er de gedetailleerde reisgidsen van Michelin.

Bestel dit boek

Rustiek kamperen Frankrijk, Bert Loorbach

Een niet te missen gids voor als je fan bent van kamperen op kleinere campings temidden van schitterende natuur. In deze gids vind je tips voor tweehonderd geselecteerde ‘rustieke’ campings, voorzien van overzichtelijke beschrijvingen. Handig om mee te nemen als je op de bonnefooi het Franse platteland intrekt, maar ook ideaal om vooraf te gebruiken bij het uitstippelen van de route van je roadtrip door La douce France. Per camping staat onder ander vermeld hoeveel plekken er zijn, het adres, en de openingsperiode. Ook vind je er een korte tekst over de omgeving.

Bestel dit boek

De mooiste korte trips in Frankrijk, Rosanne Langenberg

Je kunt natuurlijk twee of drie weken naar Frankrijk op vakantie, maar dat Frankrijk ook geschikt is voor korte trips van een paar dagen bewijst Rosanne Langenberg van het blog Bonjour Frankrijk in haar boek De mooiste korte trips in Frankrijk. Je vindt er tips voor reisjes naar onder andere Nice en de Côte d’Azur, de Elzas, de Franse Alpen, de Pyreneeën en de Auvergne. Het boek bevat mooie sfeerbeschrijvingen en persoonlijke verhalen over de belevenissen van de auteur, én tips voor als je zelf besluit om op reis te gaan naar een van de vermelde plekken in het boek. En dat besluit kan sneller komen dan je vooraf denkt, want de prachtige foto’s die het boek compleet maken, geven direct zin om je koffer of backpack te pakken en zelf ook op stap te gaan voor een korte reis naar Frankrijk, in de voetsporen van Rosanne.

Bestel dit boek

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant