Kastanje, in Nederland zijn we deze smaak niet zo gewend in recepten, maar in Frankrijk is de vrucht van de châtaignier erg populair. In meerdere streken wordt de tamme kastanje veel gegeten, vooral de Ardèche en Corsica staan er ook echt bekend om. De kastanjes uit de Ardèche gaan de…
Recepten uit de Franse keuken
De Franse keuken staat bekend om de heerlijke gerechten. Ontdek onze lekkere Franse recepten voor onder andere hoofdgerechten, voorgerechten, desserts, taarten en tussendoortjes.

De zomerse geur van kruiden, olijven en versgebakken brood vult je huis tijdens het maken van Fougasse. Dit Provençaalse brood lijkt erg op de Italiaanse Focaccia en kun je met allerlei mediterrane ingrediënten helemaal naar eigen smaak klaarmaken. Er bestaat zowel een zoute als een zoete variant. Fougasse ontstond in…

In Nederland kennen we kruidkoek en ontbijtkoek. In Frankrijk is er een soortgelijk baksel dat met name in december veel gegeten wordt: pain d’épices, letterlijk gekruid brood. De oorsprong ervan ligt waarschijnlijk in het Verre Oosten, aangezien veel van de kruiden die er in gaan ook uit die streken komen.…

Wie zoet is krijgt lekkers… ook in sommige delen van Frankrijk krijgen kinderen rond Sinterklaas allerlei lekkers. Kruidkoek, snoepjes, gedroogd fruit of een mannele: een soort briochebroodje in de vorm van een mannetje. Maar ook voor volwassenen is dit een lekkernij, zeker met een flinke kop warme chocolademelk erbij. Met…

Deze vrolijke Franse koekjes zijn bijna gebakjes, zo mooi zien ze eruit. Je hebt niet veel fantasie nodig om te zien waar de naam ‘lunettes’ (‘brilkoekjes’ in het Nederlands) vandaan komt. Met dit recept maak je van ieder koffie- of theemoment een echt feestje. Oorspronkelijk zijn lunettes afkomstig uit Romans-sur-Isère,…

Pesto is een bekende smaakmaker in Italiaanse gerechten. Maar wist je dat Frankrijk ook een variant van deze saus kent? Pistou heeft net als pesto basilicum als basisingrediënt. Bekendste gerecht met pistou is de soupe au pistou, waar naast pistou ook groenten en bonen in zitten. Maar je kunt pistou…

Ieder jaar kan ik niet wachten tot het pruimenseizoen weer begint. Van juli tot september vind je bij de groenteboer de lekkerste verse pruimen. In dit recept combineer ik de heerlijk zoete vrucht met een eenvoudig zanddeeg tot een tarte rustique. De tarte rustique is een veelzijdige Franse taart, die…

Een gerecht dat je regelmatig in Franse restaurants en bistro’s kunt tegenkomen: gekookte prei met een frisse vinaigrette. Het staat vaak als voorgerecht op de menukaart, maar wordt ook geserveerd als bijgerecht bij een heerlijk stuk vlees of vis. Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om deze een keertje zelf…

In elke Frans boulangerie-patisserie kun je hem zien liggen – als je tenminste op tijd bent en hij niet voor je weggekaapt is -: de tarte aux fraises. Steevast in min of meer dezelfde gedaante, zanddeeg met een laag banketbakkersroom en vervolgens in wisselend patroon de aardbeien erbovenop. Geregeld ook…