Auvergne-Rhône-AlpesHaute-SavoieSavoie

Recept Tartiflette: Authentiek Frans wintersportgerecht | Maak het zelf in minder dan een uur

Zoals Oostenrijk de Wienerschnitzel heeft, heeft Frankrijk de Tartiflette: het ultieme eten voor op de piste. Gegratineerde aardappels met ui, spek en Reblochon-kaas. Klinkt eenvoudig, en dat is het ook. Hoog tijd dus om dat wintersportgevoel ook in onze Hollandse keuken op te roepen door het gewoon eens als avondeten te bereiden.

Wist je overigens dat Tartiflette eigenlijk een marketing-uitvinding is en geen echt traditioneel gerecht uit de Franse Alpen? Het gerecht werd in de jaren ’80 ‘uitgevonden’ – overigens wel gebaseerd op een langer bestaand gerecht – om de Reblochon-kaas te promoten en belandde begin jaren ’90 op de menu’s van diverse restaurants in wintersportplaatsen, waarna het een groot succes werd.

Print recept

Tartiflette: typisch Frans wintersportgerecht

Recept van MartijnGang: HoofdgerechtKeuken: Franse keuken
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

15

minuten
Baktijd

25

minuten

Met dit recept maak je binnen de kortste keren een smaakvolle tartiflette.

Ingredienten

  • 1 kg vastkokende aardappels

  • 300 g spekblokjes

  • 4-5 sjalotjes

  • 20-25 cl crème fraiche

  • 1 stuk Reblochon
    (Reblochon kun je soms bij de Albert Heijn (XL) vinden, en anders bij de betere kaasboer of Franse winkel.)

  • Peper en zout

Aanwijzingen

  • Kook de aardappels 15-20 minuten met schil in ruim water.
  • Schil ondertussen de sjalotjes en snij in kleine snippers
  • Bak de sjalotjes licht aan in een mengsel van olie en boter
  • Voeg het spek toe en bak het lichtbruin
  • Haal het spek/uimengsel van het vuur, voeg de crème fraiche toe en meng goed
  • Laat de aardappels afkoelen, haal de schil eraf en snij ze in plakjes van maximaal 1 centimeter dikte
  • Verwarm de oven voor op 190 graden
  • Vul een ovenschaal afwisselend met een laagje aardappels en een laagje spek/ui en peper en zout naar smaak
  • Snij de Reblochon in plakken van ongeveer 0,5 – 1 centimeter en leg ze op het aardappel/spek/ui-mengsel
  • Zet 25 minuten in de oven

Notitie

  • Variatie: voor de echte Savoyaardse touch kun je er bij het bakken van de spekjes of tegelijk met de crème fraiche nog een scheut witte wijn uit de streek doorheen gieten. De echte puristen maken de Tartiflette overigens zonder crème fraiche, want dat zou volgens hen de smaak van de Reblochon teveel verbloemen.

  1. Hallo. Probeer het eens gewoon zonder crème fraîche. Je zult zien dat het echt niet nodig is in dit recept. Ook op de verpakking van de Reblochon in Frankrijk. Staat niks over de crème fraîche. Tip.Heb je een warm recept met crème fraîche erin. Dan is het recept uit noord Frankrijk.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant