Recept voor Tartiflette: zo maak je dit typisch Franse wintersportgerecht zelf

Zoals Oostenrijk de Wienerschnitzel heeft, heeft Frankrijk de Tartiflette: het ultieme eten voor op de piste. Gegratineerde aardappels met ui, spek en Reblochon-kaas. Klinkt eenvoudig, en dat is het ook. Hoog tijd dus om dat wintersportgevoel ook in onze Hollandse keuken op te roepen door het gewoon eens als avondeten te bereiden.

Wist je overigens dat Tartiflette eigenlijk een marketing-uitvinding is en geen echt traditioneel gerecht uit de Franse Alpen? Het gerecht werd in de jaren ’80 ‘uitgevonden’ – overigens wel gebaseerd op een langer bestaand gerecht – om de Reblochon-kaas te promoten en belandde begin jaren ’90 op de menu’s van diverse restaurants in wintersportplaatsen, waarna het een groot succes werd.

Print dit recept

Tartiflette: typisch Frans wintersportgerecht

Recipe Door MartijnGang: HoofdgerechtKeuken: Franse keuken
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

15

minuten
Baktijd

25

minuten

Met dit recept maak je binnen de kortste keren een smaakvolle tartiflette.

Ingrediënten

  • 1 kg vastkokende aardappels

  • 300 g spekblokjes

  • 4-5 sjalotjes

  • 20-25 cl crème fraiche

  • 1 stuk Reblochon
    (Reblochon kun je soms bij de Albert Heijn (XL) vinden, en anders bij de betere kaasboer of Franse winkel.)

  • Peper en zout

Zo maak je het

  • Kook de aardappels 15-20 minuten met schil in ruim water.
  • Schil ondertussen de sjalotjes en snij in kleine snippers
  • Bak de sjalotjes licht aan in een mengsel van olie en boter
  • Voeg het spek toe en bak het lichtbruin
  • Haal het spek/uimengsel van het vuur, voeg de crème fraiche toe en meng goed
  • Laat de aardappels afkoelen, haal de schil eraf en snij ze in plakjes van maximaal 1 centimeter dikte
  • Verwarm de oven voor op 190 graden
  • Vul een ovenschaal afwisselend met een laagje aardappels en een laagje spek/ui en peper en zout naar smaak
  • Snij de Reblochon in plakken van ongeveer 0,5 – 1 centimeter en leg ze op het aardappel/spek/ui-mengsel
  • Zet 25 minuten in de oven

Notitie

  • Variatie: voor de echte Savoyaardse touch kun je er bij het bakken van de spekjes of tegelijk met de crème fraiche nog een scheut witte wijn uit de streek doorheen gieten. De echte puristen maken de Tartiflette overigens zonder crème fraiche, want dat zou volgens hen de smaak van de Reblochon teveel verbloemen.
Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

  • 24,99

    50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

    Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

    Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Het boek past door de brievenbus.
    Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  • 9,95

    Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

    Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

    Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

  • 5,99

    Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

    Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

    Direct te downloaden

  • 9,95

    In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

    Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

    Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk?

Ontdek 50 prachtige bestemmingen in Frankrijk, compleet met extra reistips, in dit luxe hardcover-boek.
Bestel Frankrijk Puur.