Zoals Oostenrijk de Wienerschnitzel heeft, heeft Frankrijk de Tartiflette: het ultieme eten voor op de piste. Gegratineerde aardappels met ui, spek en Reblochon-kaas. Klinkt eenvoudig, en dat is het ook. Hoog tijd dus om dat wintersportgevoel ook in onze Hollandse keuken op te roepen door het gewoon eens als avondeten te bereiden.
Wist je overigens dat Tartiflette eigenlijk een marketing-uitvinding is en geen echt traditioneel gerecht uit de Franse Alpen? Het gerecht werd in de jaren ’80 ‘uitgevonden’ – overigens wel gebaseerd op een langer bestaand gerecht – om de Reblochon-kaas te promoten en belandde begin jaren ’90 op de menu’s van diverse restaurants in wintersportplaatsen, waarna het een groot succes werd.
Print dit receptTartiflette: typisch Frans wintersportgerecht
Gang: HoofdgerechtKeuken: Franse keuken4
porties15
minuten15
minuten25
minutenMet dit recept maak je binnen de kortste keren een smaakvolle tartiflette.
Ingrediënten
1 kg vastkokende aardappels
300 g spekblokjes
4-5 sjalotjes
20-25 cl crème fraiche
1 stuk Reblochon
(Reblochon kun je soms bij de Albert Heijn (XL) vinden, en anders bij de betere kaasboer of Franse winkel.)Peper en zout
Zo maak je het
- Kook de aardappels 15-20 minuten met schil in ruim water.
- Schil ondertussen de sjalotjes en snij in kleine snippers
- Bak de sjalotjes licht aan in een mengsel van olie en boter
- Voeg het spek toe en bak het lichtbruin
- Haal het spek/uimengsel van het vuur, voeg de crème fraiche toe en meng goed
- Laat de aardappels afkoelen, haal de schil eraf en snij ze in plakjes van maximaal 1 centimeter dikte
- Verwarm de oven voor op 190 graden
- Vul een ovenschaal afwisselend met een laagje aardappels en een laagje spek/ui en peper en zout naar smaak
- Snij de Reblochon in plakken van ongeveer 0,5 – 1 centimeter en leg ze op het aardappel/spek/ui-mengsel
- Zet 25 minuten in de oven
Notitie
- Variatie: voor de echte Savoyaardse touch kun je er bij het bakken van de spekjes of tegelijk met de crème fraiche nog een scheut witte wijn uit de streek doorheen gieten. De echte puristen maken de Tartiflette overigens zonder crème fraiche, want dat zou volgens hen de smaak van de Reblochon teveel verbloemen.
Mijn tips voor accommodaties
Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes
Geef een reactie