Recept voor madeleines

Heerlijk bij een typisch Frans ontbijt of in de koffiepauze: een traditionele madeleine. Het is misschien wel een van de bekendste Franse cakejes, en dat is niet verwonderlijk. Goed klaargemaakt zijn ze zoet en luchtig, met een vleugje citroen, én een bultje. Ik ging op zoek naar een recept en deel in deze blog wat tips om ook zelf de lekkerste madeleines te bakken.

De echte Madeleines komen uit het plaatsje Commercy in de Lorraine. Althans, dat is volgens de ene overlevering. Aldaar zou in de achttiende eeuw een zekere ‘Madeleine’ bij het onverwachte bezoek van een hertog snel nog cakejes gebakken hebben die zo heerlijk waren dat de hertog ze naar haar vernoemde. Volgens andere verhalen komt de madeleine oorspronkelijk uit Spanje, waar pelgrims ze kregen aangeboden terwijl ze onderweg waren naar Compostela. Vandaar ook de typische schelpvorm, symbool van de pelgrimsweg.

Hoe het ook zij, zowel in Frankrijk als ver daarbuiten zijn de madeleines een geliefd hapje. Ze zijn dan ook niet zo heel moeilijk te maken, en vooral ook in vrij korte tijd. De basis van het recept bestaat uit bloem, suiker, ei en boter. Sommige recepten voegen er nog een beetje melk aan toe, om hem nog wat luchtiger te krijgen. De belangrijkste uitdaging bij dit recept: zorgen dat de madeleines een klein buikje krijgen, de Fransen noemen dit een ‘bosse’. Deze lukt alleen als je niet teveel (maar ook niet te weinig) deeg in de vormpjes doet en je het deeg goed hebt laten afkoelen van tevoren.

Print dit recept

Madeleines

Recipe Door MartijnGang: CakeKeuken: Franse keuken
Porties

24

porties
Voorbereiding

30

minuten
Rusttijd

120

minuten
Baktijd

10

minuten

Ingrediënten

  • 150 gram bloem

  • 120 gram kristalsuiker of poedersuiker

  • 125 gram roomboter

  • 3 eieren

  • half zakje bakpoeder (5-8 gram)

  • citroenrasp van 1 citroen

  • snufje zout

  • theelepel honing

Zo maak je het

  • Laat de boter zachtjes smelten in een pannetje.
  • Klop de eieren met de suiker en een snufje zout op tot twee keer de hoeveelheid.
  • Voeg de bloem, bakpoeder, citroenrasp, de gesmolten boter en de honing toe en klop nog even door elkaar tot een lobbige massa.
  • Laat het beslag twee uur in de koelkast tot rust komen.
  • Verwarm de oven voor op 230 graden.
  • Doe het beslag in een speciale madeleine-bakvorm. Een halve soeplepel per vakje is genoeg.
  • Zet in het midden van de oven en verlaag de temperatuur naar 200 graden. Verlaag na 3-5 minuten opnieuw de temperatuur, nu naar 180 graden. Laat ze nog 5 minuten op die temperatuur bakken, tot ze een bruin kleurtje hebben gekregen.

Voor het maken van de madeleines heb je speciale bakvormpjes nodig. Je kunt die bijvoorbeeld hier bestellen.

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

  • -20% korting
    20,00 24,99

    50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

    Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

    Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.
    Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  • 9,95

    Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

    Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

    Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

  • 5,99

    Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

    Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

    Direct te downloaden

  • 9,95

    In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

    Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

    Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

1 reactie op Recept voor madeleines

  • Bedankt voor de lekkere Franse dingen die ik kan klaarmaken kan je mij goede maar toch goed van prijs van Franse kaas en wijn aub kan je mij wat dingen sturen via mail dank u

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk? Bestel het boek Frankrijk Puur