Recept voor madeleines

door Martijn
1380 keer gelezen

Heerlijk bij een typisch Frans ontbijt of in de koffiepauze: een traditionele madeleine. Het is misschien wel een van de bekendste Franse cakejes, en dat is niet verwonderlijk. Goed klaargemaakt zijn ze zoet en luchtig, met een vleugje citroen, én een bultje. Ik ging op zoek naar een recept en deel in deze blog wat tips om ook zelf de lekkerste madeleines te bakken.

advertentie

De echte Madeleines komen uit het plaatsje Commercy in de Lorraine. Althans, dat is volgens de ene overlevering. Aldaar zou in de achttiende eeuw een zekere ‘Madeleine’ bij het onverwachte bezoek van een hertog snel nog cakejes gebakken hebben die zo heerlijk waren dat de hertog ze naar haar vernoemde. Volgens andere verhalen komt de madeleine oorspronkelijk uit Spanje, waar pelgrims ze kregen aangeboden terwijl ze onderweg waren naar Compostela. Vandaar ook de typische schelpvorm, symbool van de pelgrimsweg.

Hoe het ook zij, zowel in Frankrijk als ver daarbuiten zijn de madeleines een geliefd hapje. Ze zijn dan ook niet zo heel moeilijk te maken, en vooral ook in vrij korte tijd. De basis van het recept bestaat uit bloem, suiker, ei en boter. Sommige recepten voegen er nog een beetje melk aan toe, om hem nog wat luchtiger te krijgen. De belangrijkste uitdaging bij dit recept: zorgen dat de madeleines een klein buikje krijgen, de Fransen noemen dit een ‘bosse’. Deze lukt alleen als je niet teveel (maar ook niet te weinig) deeg in de vormpjes doet en je het deeg goed hebt laten afkoelen van tevoren.

Madeleines (ongeveer 24 stuks)

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 150 gram bloem
  • 120 gram kristalsuiker of poedersuiker
  • scheutje honing
  • 125 gram roomboter
  • 3 eieren
  • half zakje bakpoeder (5-8 gram)
  • citroenrasp van 1 citroen
  • snufje zout

Bereiding:

  • Laat de boter zachtjes smelten in een pannetje.
  • Klop de eieren met de suiker en een snufje zout op tot twee keer de hoeveelheid.
  • Voeg de bloem, bakpoeder, citroenrasp, de gesmolten boter en de honing toe en klop nog even door elkaar tot een lobbige massa.
  • Laat het beslag twee uur in de koelkast tot rust komen.
  • Verwarm de oven voor op 230 graden.
  • Doe het beslag in een speciale madeleine-bakvorm. Een halve soeplepel per vakje is genoeg.
  • Zet in het midden van de oven en verlaag de temperatuur naar 200 graden. Verlaag na 3-5 minuten opnieuw de temperatuur, nu naar 180 graden. Laat ze nog 5 minuten op die temperatuur bakken, tot ze een bruin kleurtje hebben gekregen.

Voor het maken van de madeleines heb je speciale bakvormpjes nodig. Je kunt die bijvoorbeeld hier bestellen.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuw: het boek Frankrijk Puur
50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken
"Frankrijk Puur is een ode aan al het moois dat Frankrijk te bieden heeft."
 
Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.
 
Lees hier meer over dit inspiratieboek over Frankrijk!

Lees ook:

1 reactie

Busecom Sven 10 februari 2020 - 21:10

Bedankt voor de lekkere Franse dingen die ik kan klaarmaken kan je mij goede maar toch goed van prijs van Franse kaas en wijn aub kan je mij wat dingen sturen via mail dank u

Reply

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox

P.S. Heb jij het boek Frankrijk Puur al besteld?
Met tips voor 50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken.