Heerlijk bij een typisch Frans ontbijt of in de koffiepauze: een traditionele madeleine. Het is misschien wel een van de bekendste Franse cakejes, en dat is niet verwonderlijk. Goed klaargemaakt zijn ze zoet en luchtig, met een vleugje citroen, én een bultje. Ik ging op zoek naar een recept en deel in deze blog wat tips om ook zelf de lekkerste madeleines te bakken.

De echte Madeleines komen uit het plaatsje Commercy in de Lorraine. Althans, dat is volgens de ene overlevering. Aldaar zou in de achttiende eeuw een zekere ‘Madeleine’ bij het onverwachte bezoek van een hertog snel nog cakejes gebakken hebben die zo heerlijk waren dat de hertog ze naar haar vernoemde. Volgens andere verhalen komt de madeleine oorspronkelijk uit Spanje, waar pelgrims ze kregen aangeboden terwijl ze onderweg waren naar Compostela. Vandaar ook de typische schelpvorm, symbool van de pelgrimsweg.

Hoe het ook zij, zowel in Frankrijk als ver daarbuiten zijn de madeleines een geliefd hapje. Ze zijn dan ook niet zo heel moeilijk te maken, en vooral ook in vrij korte tijd. De basis van het recept bestaat uit bloem, suiker, ei en boter. Sommige recepten voegen er nog een beetje melk aan toe, om hem nog wat luchtiger te krijgen. De belangrijkste uitdaging bij dit recept: zorgen dat de madeleines een klein buikje krijgen, de Fransen noemen dit een ‘bosse’. Deze lukt alleen als je niet teveel (maar ook niet te weinig) deeg in de vormpjes doet en je het deeg goed hebt laten afkoelen van tevoren.

Print recept

Madeleines

Recept van MartijnGang: CakeKeuken: Franse keuken
Porties

24

porties
Voorbereiding

30

minuten
Rusttijd

120

minuten
Baktijd

10

minuten

Ingredienten

  • 150 gram bloem

  • 120 gram kristalsuiker of poedersuiker

  • 125 gram roomboter

  • 3 eieren

  • half zakje bakpoeder (5-8 gram)

  • citroenrasp van 1 citroen

  • snufje zout

  • theelepel honing

Aanwijzingen

  • Laat de boter zachtjes smelten in een pannetje.
  • Klop de eieren met de suiker en een snufje zout op tot twee keer de hoeveelheid.
  • Voeg de bloem, bakpoeder, citroenrasp, de gesmolten boter en de honing toe en klop nog even door elkaar tot een lobbige massa.
  • Laat het beslag twee uur in de koelkast tot rust komen.
  • Verwarm de oven voor op 230 graden.
  • Doe het beslag in een speciale en ingevette madeleine-bakvorm. Een halve soeplepel per vakje is genoeg.
  • Zet in het midden van de oven en verlaag de temperatuur naar 200 graden. Verlaag na 3-5 minuten opnieuw de temperatuur, nu naar 180 graden. Als het goed is hebben je madeleines nu hun ‘buikje’ gekregen. Laat ze nog 5 minuten op die temperatuur bakken, tot ze een bruin kleurtje hebben gekregen.

Voor het maken van de madeleines heb je speciale bakvormpjes nodig. Je kunt die bijvoorbeeld hier bestellen.

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *