R

Recept voor een traditionele Bûche de Noël

Bûche de Noël

Suiker, boter, chocola, slagroom… het wordt geen magere kerst met deze kerststronk, of Bûche de Noël in het Frans. Dit traditionele dessert wordt bekleed met botercrème en chocola, waardoor hij het uiterlijk krijgt van een boomstam. Hierbij ons recept voor een relatief gemakkelijke Bûche.

Geschiedenis

In vroeger tijden was het rond de winterzonnewende de gewoonte om een groot blok hout aan te steken dat dan zo lang mogelijk brandde. De traditie was wijdverspreid over Europa, met regionale varianten. Net als andere ‘heidense’ symbolen zoals de kerstboom bleef de traditie in stand toen het christendom opkwam. Maar hoe kwam men ertoe om de boomstam van de kachel naar de eettafel te verplaatsen? Een van de vroegste vermeldingen van het toetje dateert uit een kookboek tegen het einde van de negentiende eeuw, geschreven door patissier Pierre Lacam. De Bûche de Noël werd pas echt populair na de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig is het een nagerecht dat bij heel veel Fransen op het kerstmenu staat, zelfgemaakt of gekocht bij de banketbakker. Professionele patissiers doen ook elk jaar hun best om tegen het eind van het jaar de mooiste bûches in de etalages te plaatsen. In sommige verfijnde gebakjes kun je nu amper nog de originele boomstam herkennen, hoogstens nog een rechthoekige vorm.

Variëren met botercrème

Zelf maken is natuurlijk het leukst, en daarom dit relatief eenvoudige recept voor een traditionele bûche. Met dit basisrecept kun je je eigen creativiteit ook volop de ruimte geven, voeg bijvoorbeeld blaadjes van chocola toe of maak zijtakjes aan de stronk.

Voor de binnen- en buitenkant van deze kerstrol maakte ik twee verschillende soorten botercrème. Aan de binnenkant gebruikte ik een typisch Frans product, kastanjecrème (crème de marron). Soms is dit verkrijgbaar bij de supermarkt, anders kun je het bijvoorbeeld ook online kopen via Het Franse Warenhuis. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zowel aan de binnen- als de buitenkant botercrème met chocola te gebruiken, dan heb je geen kastanjecrème nodig.

Recept voor een traditionele Buche de Noël

Gang: DessertKeuken: Franse keukenMoeilijkheid: Gemiddeld
Bereidingstijd

1

uur 
Baktijd

10

minuten

Ingrediënten

  • Voor de cake
  • 5 eieren

  • 100 gram suiker

  • 1 tl vanille-extract (of 1 zakje vanillesuiker)

  • 100 gram bloem

  • Voor de crème binnenin
  • 200 gram kastanjecrème (of iets meer)

  • 200 gram roomboter

  • 100 gram poedersuiker

  • 50 gram cacao (of iets minder)

  • 70 ml slagroom

  • 1 tl vanille-extract

  • Voor de crème rondom
  • 130 gram pure chocolade

  • 200 gram roomboter

  • 100 gram poedersuiker

  • 50 gram cacao

  • 70 ml slagroom

  • 1 tl vanille-extract

Aanwijzingen

  • Cake
  • Verwarm de oven op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet deze in met roomboter, anders plakt je cake eraan vast.
  • Splits 4 van de 5 eieren en bewaar het eiwit. Klop het eigeel met de suiker en vanillesuiker tot een luchtig mengsel. Voeg daarna een heel ei toe.
  • Roer vervolgens in kleine hoeveelheden alle bloem door het mengsel.
  • Klop het eiwit in een brandschone kom tot het stijf is en schep dit met een spatel door het beslag, zonder de luchtigheid te verliezen.
  • Giet het cakebeslag op de bakplaat in de vorm van een rechthoek, ongeveer 1 centimeter dik. Bak de cake tien minuten in de oven en laat hem vervolgens afkoelen. Door een natte theedoek over je cake te leggen, zorg je dat hij zacht blijft.
  • Botercrème
  • Als je voor de binnen- en buitenkant verschillende soorten botercrème gebruikt, volg je deze stap twee keer. De ene keer gebruik je kastanjecrème, de andere keer chocola. Houd de hoeveelheden aan uit het recept. Gebruik je dezelfde botercrème, dan kun je de hoeveelheden bij elkaar optellen en alle crème in één keer maken. Smelt de chocola au-bain-marie en laat deze afkoelen. Mix de boter tot een zachte massa, dit duurt ongeveer tien minuten. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker en cacao toe, tot er een glad geheel ontstaat. Voeg vervolgens de afgekoelde chocola of kastanjecrème, slagroom en vanille-extract toe.
  • Bûche de Noël opbouwen
  • Gebruik een spatel om de afgekoelde cake te besmeren met botercrème, ongeveer een halve centimeter dik. Zorg dat je goed uitsmeert naar de hoeken. Blijft de crème plakken, maak dan eventueel je spatel nat.
  • Rol de cake op. Dit gaat het meest gemakkelijk door de hoeken van het bakpapier op te tillen en dan de cake langzaam op te rollen. Snijd de uiteinden bij met een scherp mes. Doe dat in één haal, dan wordt het eindresultaat het meest netjes.
  • Decoreren
  • Smeer de botercrème uit over de buitenkant van je rol, bijvoorbeeld met een spatel. Werk een beetje losjes, zodat het eindresultaat op een boomschors lijkt. Met een vork kun je extra reliëf aanbrengen.

Notities

  • Koffieliefhebbers kunnen het vanille-extract vervangen door sterke koffie.
  • Je kunt de kerststronk bijvoorbeeld versieren met poedersuiker, vormpjes van chocola, gedroogde (gouds)bloemen of rode bessen.

Marita

Hoi! Ik ben Marita, en geef je op Frankrijk Puur graag tips over de mooiste plekken in Frankrijk. Het land verrast me steeds weer door haar veelzijdigheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *