Onze tips voor accommodaties
Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk.
Waar ben je naar op zoek?
– Vakantiehuisjes in de natuur
– Campings
– Natuurcampings
– Nederlandstalige vakantieparken
– Hoteltips
Suiker, boter, chocola, slagroom… het wordt geen magere kerst met deze kerststronk, of Bûche de Noël in het Frans. Dit traditionele dessert wordt bekleed met botercrème en chocola, waardoor hij het uiterlijk krijgt van een boomstam. Hierbij ons recept voor een relatief gemakkelijke Bûche.
In vroeger tijden was het rond de winterzonnewende de gewoonte om een groot blok hout aan te steken dat dan zo lang mogelijk brandde. De traditie was wijdverspreid over Europa, met regionale varianten. Net als andere ‘heidense’ symbolen zoals de kerstboom bleef de traditie in stand toen het christendom opkwam. Maar hoe kwam men ertoe om de boomstam van de kachel naar de eettafel te verplaatsen? Een van de vroegste vermeldingen van het toetje dateert uit een kookboek tegen het einde van de negentiende eeuw, geschreven door patissier Pierre Lacam. De Bûche de Noël werd pas echt populair na de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig is het een nagerecht dat bij heel veel Fransen op het kerstmenu staat, zelfgemaakt of gekocht bij de banketbakker. Professionele patissiers doen ook elk jaar hun best om tegen het eind van het jaar de mooiste bûches in de etalages te plaatsen. In sommige verfijnde gebakjes kun je nu amper nog de originele boomstam herkennen, hoogstens nog een rechthoekige vorm.
Zelf maken is natuurlijk het leukst, en daarom dit relatief eenvoudige recept voor een traditionele bûche. Met dit basisrecept kun je je eigen creativiteit ook volop de ruimte geven, voeg bijvoorbeeld blaadjes van chocola toe of maak zijtakjes aan de stronk.
Voor de binnen- en buitenkant van deze kerstrol maakte ik twee verschillende soorten botercrème. Aan de binnenkant gebruikte ik een typisch Frans product, kastanjecrème (crème de marron). Soms is dit verkrijgbaar bij de supermarkt, anders kun je het bijvoorbeeld ook online kopen via Het Franse Warenhuis. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zowel aan de binnen- als de buitenkant botercrème met chocola te gebruiken, dan heb je geen kastanjecrème nodig.
1
hour10
5 eieren
100 gram suiker
1 tl vanille-extract (of 1 zakje vanillesuiker)
100 gram bloem
200 gram kastanjecrème (of iets meer)
200 gram roomboter
100 gram poedersuiker
50 gram cacao (of iets minder)
70 ml slagroom
1 tl vanille-extract
130 gram pure chocolade
200 gram roomboter
100 gram poedersuiker
50 gram cacao
70 ml slagroom
1 tl vanille-extract
Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk.
Waar ben je naar op zoek?
– Vakantiehuisjes in de natuur
– Campings
– Natuurcampings
– Nederlandstalige vakantieparken
– Hoteltips