Recept voor Crêpes: hoe maak je zelf de lekkerste Crêpes?

Recept voor Crêpes: hoe maak je zelf de lekkerste Crêpes?

door Martijn
6067 keer gelezen

Als bij het zien van deze foto het water je nog niet in de mond loopt is er misschien wel iets goed mis met je.. Crêpes zijn bij veel Frankrijkgangers het favoriete dessert of casse-croute, een tussendoortje. Maar hoe maak je nu zelf de beste crêpes?

advertentie

Hoewel crêpes nogal wat op onze oer-Hollandse pannenkoeken lijken, zijn er toch wel wat verschillen. Zo is de echte crêpe natuurlijk zo dun mogelijk. Maar net als de pannenkoek gaan ze zowel goed samen met zoete als met hartige producten.

In Frankrijk zie je bij elke zichzelf respecterende crêperie een installatie als op de onderstaande foto. De platte kookplaat maakt het al een stukje makkelijker om een zo dun mogelijke crêpe te maken. Nu kan ik me goed voorstellen dat je die niet thuis hebt staan, maar neem in elk geval de platste en grootste koekenpan die je hebt.

O ja, Frankrijk Puur zou Frankrijk Puur niet zijn als het je niet ook wat zou willen leren over de geschiedenis en herkomst van de crêpe: De Bretagners (Bretonnen? Bretonners?) gaan er prat op dat de originele crêpe bij hen vandaan komt. Dat is niet helemaal zo, het oerrecept bestaat al duizenden jaren. In de Middeleeuwen werd het door rondtrekkende mohammedanen in Bretagne geïntroduceerd. De lokale inwoners vervolmaakten de kunst, en zie hier, toch wat eer voor de Franse westerlingen. Want inmiddels zijn de crêpes door heel Frankrijk heen verkrijgbaar.

En dan nu tijd voor het basisrecept:
125g bloem
2g zout
20g suiker
2 eieren
250 ml melk
2g vanille-essence of 1 eetlepel oranjebloesemwater
20g geklaarde boter

1 – Meng het meel, zout en suiker in een kom
2 – Breek de eieren erboven en meng erdoor
3 – Klop met de mixer het geheel, voeg steeds wat melk toe
4 – Als al de melk erdoor zit ga je door tot er geen klontjes meer zijn
5 – Voeg desgewenst de vanille of oranjebloesem toe
6 – Meng de geklaarde boter erdoorheen en laat 30 minuten rusten
7 – Bak de crêpes in een platte pan die licht ingevet is (niet teveel beslag, en goed verspreiden!)

Et voilà, bon appétit!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
Vakantiehuisjes
Campings
Natuurcampings
Nederlandstalige vakantieparken
Hotels of chambres d'hôtes

Lees ook:

5 reacties

Johan 12 december 2015 - 7:52

Ik dacht dat boekweitmeel het essenciële verschil tussen crêpes en pannenkoeken vormde. Of vergis ik mij?

Reply
Martijn
Martijn 7 januari 2016 - 9:31

Met boekweitmeel krijg je de zogenaamde galettes, hartige pannenkoeken.

Reply
Peter 28 september 2016 - 18:49

Beetje zinloos als je niet het juiste tarmemeel uit Frankrijk gebruikt. Met bloem krijg je qua structuur en smaak uiteindelijk gewoon een soort “Hollandse pannenkoek”.

Reply
alias 2 augustus 2018 - 20:49

nou men kan gewoon zelf een flensjes beslag maken en dan een klein beetje in de koekenpan beslag doen goed rondraaien dat het heel dun wordt, nou dan heb je ook creps hoor! – die 20 gram suiker dan he.. net zo lekker met jam of hartig hah hah 😉

Reply
Catharina 18 augustus 2018 - 16:47

Ik gebruik dit recept al een tijdje en vind de crêpes heerlijk. Vandaag voor het eerst met suiker. Het moet nog 30 minuten rusten. Ben benieuwd hoe het smaakt. Zal best lekker zijn.

Reply

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox