T

Traditionele Ratatouille: Provençaalse groentestoofpot met rijke smaken

Ratatouille

Wil je de zomer in huis halen dan heb je genoeg aan dit gerecht: een kleurrijke, smaakvolle ratatouille uit Zuid-Frankrijk. Deze groentenstoofpot eet je als bijgerecht of als hoofdgerecht, vergezeld van bijvoorbeeld stokbrood en vlees, zoals een merguez-worstje van de barbecue.

Ratatouille stamt uit de regio rond Nice en de Provence. Het woord komt van het Occitaanse ratatolha, wat vroeger zoiets als ragout met verschillende ingrediënten betekende. In veel landen rondom de Middellandse zee zijn er gerechten die er min of meer op lijken. Er is dan ook geen absoluut basisrecept, maar er zijn wel ingrediënten die in een goede ratatouille horen terug te komen. Dat zijn courgette, aubergine, paprika, tomaat, ui en knoflook.

Je kunt ratatouille op diverse manieren bereiden. Om de smaak van de afzonderlijke groenten optimaal te houden worden de groenten vaak in aparte pannen gebakken en later bij elkaar gevoegd om gezamenlijk nog even door te laten stoven. Dat heb ik ook gedaan in mijn recept. Verder kun je volop putten uit de Provençaalse kruidenkast: voeg in elk geval basilicum toe, maar houd je verder niet in met bijvoorbeeld tijm en rozemarijn.

Print recept

Traditionele ratatouille

Recept van MartijnGang: Hoofdgerecht, Bijgerecht
Porties

4

porties
Voorbereiding

30

minuten
Baktijd

1

uur 

30

minuten

Basisrecept voor een heerlijke ratatouille à la provençale. Deze groentenstoofpot met aubergine, paprika, courgette, tomaat, ui en knoflook doet het bij iedereen goed.

Ingrediënten

  • 2 à 3 courgettes

  • 2 aubergines

  • 3 paprika’s

  • 7 rijpe trostomaten

  • 2 grote witte uien

  • 6 teentjes knoflook

  • blikje tomatenpuree (70 gram)

  • olijfolie om in te bakken

  • bosje basilicum

  • eetlepel gedroogde tijm

  • eetlepel rozemarijn

  • peper en zout

Zo maak je het

  • Snij de courgette, aubergine, paprika en ui in blokjes van ongeveer een centimeter
  • Ontvel de tomaten, snij ze in kwarten en snij de knoflook in kleine blokjes
  • Doe de courgette, aubergine en paprika in afzonderlijke pannen met een flinke scheut olijfolie en bak gedurende een kwartier op gemiddeld vuur.
  • Haal de groenten van het vuur af en zet ze apart.
  • Bak nu de ui en knoflook in een grote, hoge koekenpan in een scheutje olijfolie tot de ui glazig en licht bruin is.
  • Voeg de tomaten toe en laat op laag vuur een kwartiertje stoven.
  • Doe nu de overige eerder gebakken groenten in de pan erbij, voeg wat zout en peper toe, de helft van het bosje basilicum (in stukjes gesneden), de tijm en rozemarijn en het blikje tomatenpuree en roer goed door.
  • Laat het nu op laag vuur ongeveer een uur stoven, en roer regelmatig even goed door.

Notitie

  • Tip: ratatouille is minstens zo lekker als je het een nachtje laat staan. Je kunt het zowel koud, lauw als warm eten.

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *