Recept: traditionele ratatouille

Wil je de zomer in huis halen dan heb je genoeg aan dit gerecht: een kleurrijke, smaakvolle ratatouille uit Zuid-Frankrijk. Deze groentenstoofpot eet je als bijgerecht of als hoofdgerecht, vergezeld van bijvoorbeeld stokbrood en vlees, zoals een merguez-worstje van de barbecue.

Ratatouille stamt uit de regio rond Nice en de Provence. Het woord komt van het Occitaanse ratatolha , wat vroeger zoiets als ragout met verschillende ingrediënten betekende. In veel landen rondom de Middellandse zee zijn er gerechten die er min of meer op lijken. Er is dan ook geen absoluut basisrecept, maar er zijn wel ingrediënten die in een goede ratatouille horen terug te komen. Dat zijn courgette, aubergine, paprika, tomaat, ui en knoflook.

Je kunt ratatouille op diverse manieren bereiden. Om de smaak van de afzonderlijke groenten optimaal te houden worden de groenten vaak in aparte pannen gebakken en later bij elkaar gevoegd om gezamenlijk nog even door te laten stoven. Dat heb ik ook gedaan in mijn recept. Verder kun je volop putten uit de Provençaalse kruidenkast: voeg in elk geval basilicum toe, maar houd je verder niet in met bijvoorbeeld tijm en rozemarijn.

Print dit recept

Traditionele ratatouille

Recipe Door MartijnGang: Hoofdgerecht, Bijgerecht
Porties

4

porties
Voorbereiding

30

minuten
Baktijd

1

uur 

30

minuten

Basisrecept voor een heerlijke ratatouille à la provençale. Deze groentenstoofpot met aubergine, paprika, courgette, tomaat, ui en knoflook doet het bij iedereen goed.

Ingrediënten

  • 2 à 3 courgettes

  • 2 aubergines

  • 3 paprika’s

  • 7 rijpe trostomaten

  • 2 grote witte uien

  • 6 teentjes knoflook

  • blikje tomatenpuree (70 gram)

  • olijfolie om in te bakken

  • bosje basilicum

  • eetlepel gedroogde tijm

  • eetlepel rozemarijn

  • peper en zout

Zo maak je het

  • Snij de courgette, aubergine, paprika en ui in blokjes van ongeveer een centimeter
  • Ontvel de tomaten, snij ze in kwarten en snij de knoflook in kleine blokjes
  • Doe de courgette, aubergine en paprika in afzonderlijke pannen met een flinke scheut olijfolie en bak gedurende een kwartier op gemiddeld vuur.
  • Haal de groenten van het vuur af en zet ze apart.
  • Bak nu de ui en knoflook in een grote, hoge koekenpan in een scheutje olijfolie tot de ui glazig en licht bruin is.
  • Voeg de tomaten toe en laat op laag vuur een kwartiertje stoven.
  • Doe nu de overige eerder gebakken groenten in de pan erbij, voeg wat zout en peper toe, de helft van het bosje basilicum (in stukjes gesneden), de tijm en rozemarijn en het blikje tomatenpuree en roer goed door.
  • Laat het nu op laag vuur ongeveer een uur stoven, en roer regelmatig even goed door.

Notitie

  • Tip: ratatouille is minstens zo lekker als je het een nachtje laat staan. Je kunt het zowel koud, lauw als warm eten.
Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

  • -20% korting
    20,00 24,99

    50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

    Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

    Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.
    Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  • 9,95

    Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

    Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

    Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

  • 5,99

    Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

    Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

    Direct te downloaden

  • 9,95

    In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

    Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

    Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk? Bestel het boek Frankrijk Puur