Quiche Lorraine

Quiche Lorraine: De perfecte hartige taart (recept + tips!)

Misschien wel het populairste gerecht uit de Noord-Franse keuken: de hartige taart. Het basisrecept van dit gerecht stamt uit de Lorraine, in Nederland ook wel bekend als Lotharingen. Omdat het weinig ingrediënten heeft, gemakkelijk te maken is en bovenal snel op tafel staat, is het een ideaal gerecht voor iedere dag. Aan de hand van dit basisrecept kun je bovendien eindeloos variëren met allerlei ingrediënten. Een klassieker uit de Franse keuken.

Het gerecht is waarschijnlijk eeuwen geleden op het platteland van Frankrijk ontstaan doordat men na het bakken van brood restjes deeg over had en dit gebruikte voor een eenvoudige maar smakelijke avondmaaltijd. Het brooddeeg werd gecombineerd met een vulling van wat eieren, spek en room, en binnen de kortste keren had je een maaltijd klaar. Het recept werd van generatie op generatie doorgegeven en zo kunnen ook wij er vandaag de dag van genieten.

Varianten

In de loop der tijd kwamen er verschillende vormen van de quiche, voornamelijk in Noordoost-Frankrijk. Die hebben overigens een andere naam gekregen: voeg je uien toe aan het gerecht dan krijg je de Quiche Alsacienne en voeg je kaas (Gruyère) aan het recept toe dan krijg je Quiche Vosgienne. Maar de quiche nodigt ook uit tot zelf variëren: doe er bijvoorbeeld eens wat licht gekookte prei doorheen, of voeg zongedroogde tomaten, pijnboompitten en olijven toe voor een mediterrane twist. Quiche met geitenkaas en spinazie is ook een populaire en lekkere variant.

Print recept

Traditionele Quiche Lorraine

Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Baktijd

30

minuten

Ingredienten

  • 225 gram hartige taartdeeg (pate brisée) (voor dit recept heb ik 5 plakjes kant-en-klaar hartige taartdeeg van Koopmans gebruikt)

  • 250 gram spekblokjes/spekreepjes

  • 4 middelgrote eieren

  • 200 gram crème fraîche

  • peper en zout

Aanwijzingen

  • Verwarm de oven voor op 210 graden.
  • Als je gebruik maakt van kant-en-klaar hartige taartdeeg: kneed de plakjes tot een soepele bal deeg.
  • Verspreid het deeg over een ingevette springvorm van 20-25 centimeter en zorg voor een opstaand randje van een centimeter of twee. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
  • Klop de eieren met de crème fraîche tot een glad mengsel.
  • Voeg de spekjes en wat zout en peper toe aan het mengsel en roer goed door elkaar.
  • Verspreid het mengsel over het taartdeeg.
  • Zet in de oven gedurende ongeveer 30 minuten.

Serveertip

Serveer de Quiche Lorraine met een salade van rucola, veldsla, tomaatjes en Munster-kaas uit de Vogezen en neem er een heerlijk glas witte wijn bij.

  1. Hi Martijn,”
    Wat een ontzettend leuke en gevarieerde nieuwsbrieven. Vooral nu ook met recepten etc. en de link naar Franse films.
    Dan hebben we toch nog een beetje het “Frankrijk”gevoel.
    Met vriendelijke groeten,
    Inge

  2. Jespers Wim zegt:

    Ik dacht Frankrijk te kennen, tot ik jouw blogs ben beginnen te lezen. Origineel. Laat het echte Frankrijk zien. Heb natuurlijk het boek Frankrijk Puur aangeschaft. Als corona niet tegenwerkt verblijven we tijdens een bergtocht ( Vanoise ) in de berghut “Plan sec” zoals door u voorgesteld.
    Ben benieuwd of je ooit iets gaat schrijven over de ” calanques ” ( cassis) rond Marseille. ( en de eilandjes in de buurt). Of is het echt te toeristisch?
    Nog een fijne dag,
    Wim

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant