Recept: tarte rustique aux prunes (rustieke pruimentaart)

Ieder jaar kan ik niet wachten tot het pruimenseizoen weer begint. Van juli tot september vind je bij de groenteboer de lekkerste verse pruimen. In dit recept combineer ik de heerlijk zoete vrucht met een eenvoudig zanddeeg tot een tarte rustique.

De tarte rustique is een veelzijdige Franse taart, die zowel voor zoete als hartige gerechten wordt gebruikt. Het makkelijke is dat je er geen taartvorm voor nodig hebt, je rolt het deeg uit op een stuk bakpapier, doet de ingrediënten erop en vouwt de randjes omhoog. Het deeg voor de tarte rustique kun je op verschillende manieren bereiden. In dit recept kies ik voor een heel eenvoudige, zonder ei en met alleen tarwebloem, roomboter, een schepje suiker, een snufje zout en wat water. Aan de pruimen heb je in principe genoeg om de taart een zoete smaak te geven.

Print recept

Recept: tarte rustique aux prunes (rustieke pruimentaart)

Porties

6

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Baktijd

50

minuten

Ingredienten

  • 200 gram tarwebloem

  • 115 gram roomboter

  • 1 eetlepel (riet)suiker

  • Snufje zout

  • Vier eetlepels water

  • Stuk of 14 pruimen (ik gebruikte een mix van de lekker zoete Reine Claude en de wat frissere Opal)

  • Beetje paneermeel en bloem voor op de onderkant

Aanwijzingen

  • Snijd de koude roomboter in kleine blokken.
  • Meng deze met je vingertoppen in een kom met de tarwebloem, het zout en de suiker tot een korrelig zanddeeg.
  • Zet het even in de koelkast terwijl je verder gaat met de rest van het recept.
  • Halveer en ontpit de pruimen.
  • Verwarm de oven voor op 230 graden (hetelucht)
  • Haal het deeg uit de koelkast en voeg het water toe. Maak er een stevige bal van zonder al te veel te kneden.
  • Spreid het deeg tot een ronde schijf uit over een stuk bakpapier op een bakplaat. Het deeg moet ongeveer maximaal een halve centimeter dik zijn.
  • Strooi wat bloem en paneermeel over de bodem uit, om het sap dat van de pruimen komt te absorberen.
  • Verspreid de pruimen over het deeg en laat de randen vrij.
  • Vouw de randen omhoog, een stukje over de pruimen heen.
  • Zet gedurende 30 minuten in de oven. Verlaag vervolgens temperatuur naar 180 graden en houd de taart nog 20 minuten in de oven.

Notities

  • De pruimen geven nogal wat sap af, en er kan dan ook wat uitlopen in de oven tijdens het bakken, als het deeg niet helemaal goed afsluit.

Geef een reactie

  1. Lysanne says:

    Ik heb de taart gemaakt maar dit recept is gewoon echt vreselijk onsmakelijk! Het deegje smaakt nog het meest naar kaasstengels zonder kaas en mist dus echt suiker en een ei!

    1. Heb je de suiker die in het recept vermeld staat wel toegevoegd? Bij ons smaakte hij prima!

  2. Je schrijft zet de taart 30 minuten in de oven temperatuur? 200 graden. Heteluchtoven???

    Verlaag de temperatuur naar 180 graden en dan nog 20 minuten in de oven.
    Mogelijk ga ik binnen kort een experiment wagen.
    Groet Theo

    1. Hallo Theo, eerst op 230 graden hetelucht, vervolgens op 180 graden hetelucht. Dan zou het goed moeten gaan, succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close

Gratis ebook?

Schrijf je net als 22.564 anderen in voor onze nieuwsbrief en ontvang het ebook '10 roadtrips in Frankrijk' twv €7.50