Recept: tarte rustique aux prunes (rustieke pruimentaart)

Ieder jaar kan ik niet wachten tot het pruimenseizoen weer begint. Van juli tot september vind je bij de groenteboer de lekkerste verse pruimen. In dit recept combineer ik de heerlijk zoete vrucht met een eenvoudig zanddeeg tot een tarte rustique.

De tarte rustique is een veelzijdige Franse taart, die zowel voor zoete als hartige gerechten wordt gebruikt. Het makkelijke is dat je er geen taartvorm voor nodig hebt, je rolt het deeg uit op een stuk bakpapier, doet de ingrediënten erop en vouwt de randjes omhoog. Het deeg voor de tarte rustique kun je op verschillende manieren bereiden. In dit recept kies ik voor een heel eenvoudige, zonder ei en met alleen tarwebloem, roomboter, een schepje suiker, een snufje zout en wat water. Aan de pruimen heb je in principe genoeg om de taart een zoete smaak te geven.

Print dit recept

Recept: tarte rustique aux prunes (rustieke pruimentaart)

Porties

6

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Baktijd

50

minuten

Ingrediënten

  • 200 gram tarwebloem

  • 115 gram roomboter

  • 1 eetlepel (riet)suiker

  • Snufje zout

  • Vier eetlepels water

  • Stuk of 14 pruimen (ik gebruikte een mix van de lekker zoete Reine Claude en de wat frissere Opal)

  • Beetje paneermeel en bloem voor op de onderkant

Zo maak je het

  • Snijd de koude roomboter in kleine blokken.
  • Meng deze met je vingertoppen in een kom met de tarwebloem, het zout en de suiker tot een korrelig zanddeeg.
  • Zet het even in de koelkast terwijl je verder gaat met de rest van het recept.
  • Halveer en ontpit de pruimen.
  • Verwarm de oven voor op 230 graden (hetelucht)
  • Haal het deeg uit de koelkast en voeg het water toe. Maak er een stevige bal van zonder al te veel te kneden.
  • Spreid het deeg tot een ronde schijf uit over een stuk bakpapier op een bakplaat. Het deeg moet ongeveer maximaal een halve centimeter dik zijn.
  • Strooi wat bloem en paneermeel over de bodem uit, om het sap dat van de pruimen komt te absorberen.
  • Verspreid de pruimen over het deeg en laat de randen vrij.
  • Vouw de randen omhoog, een stukje over de pruimen heen.
  • Zet gedurende 30 minuten in de oven. Verlaag vervolgens temperatuur naar 180 graden en houd de taart nog 20 minuten in de oven.

Notities

  • De pruimen geven nogal wat sap af, en er kan dan ook wat uitlopen in de oven tijdens het bakken, als het deeg niet helemaal goed afsluit.
Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

  • 25,00

    Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

    Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

    Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

    Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

    Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

    Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd.

  • 24,99

    50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

    Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

    Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

    Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

    Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd.

  • 5,00

    Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

    Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

    Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

    Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

  • 9,95

    In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

    Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

    Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd.

4 reacties op Recept: tarte rustique aux prunes (rustieke pruimentaart)

  • Ik heb de taart gemaakt maar dit recept is gewoon echt vreselijk onsmakelijk! Het deegje smaakt nog het meest naar kaasstengels zonder kaas en mist dus echt suiker en een ei!

  • Je schrijft zet de taart 30 minuten in de oven temperatuur? 200 graden. Heteluchtoven???

    Verlaag de temperatuur naar 180 graden en dan nog 20 minuten in de oven.
    Mogelijk ga ik binnen kort een experiment wagen.
    Groet Theo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gratis Frankrijk-ebook!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en download een gratis ebook met tips voor roadtrips
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.

Op deze website gebruiken we cookies, kleine bestanden waarmee informatie op je computer wordt bewaard en die uitgelezen kunnen worden door de website die ze plaatst. In ons geval gaat het om functionele cookies, cookies voor analyse en cookies voor advertentieweergave. Door het toestaan van deze cookies heb je een betere gebruikservaring op de website en stel je ons in staat om je zo goed als mogelijk te bedienen van informatie over Frankrijk. Cookiebeleid