R

Recept: Bosbessentaart (Tarte aux Myrtilles), proef de Franse bergen

Tarte aux myrtilles

Niets lekkerder dan na een flinke wandeling in Frankrijk neer te ploffen op het terras van een berghut om dan een heerlijke frisse bosbessentaart voorgeschoteld te krijgen. De geuren en kleuren van de Franse bergen wilde ik ook wel eens in huis halen. Daarom maakte ik onlangs zelf een bosbessentaart. Deze tarte aux myrtilles is voor elk moment geschikt, of je nu iets te vieren hebt of niet. En hij is ook nog eens relatief gezond, dankzij de grote hoeveelheid bosbessen.

Hieronder deel ik mijn recept met je. Maar eerst een stukje over de taart zelf. De tarte aux myrtilles is een streekgerecht uit de bergachtige gebieden van Frankrijk, zoals de Alpen en de Vogezen. Tijdens het bergwandelen heb je de lage struikjes met bessen waarschijnlijk wel eens zien staan. In deze Vogezen hebben ze het trouwens niet over myrtilles, maar wordt de taart tarte aux brimbelles genoemd. In de berggebieden worden de bessen van juli tot september geplukt. Ook in Nederland en België komt de bosbes in het wild voor, maar wel op iets minder grote schaal dan in de bergen.

Bosbessen of blauwe bessen?

Wat is nou precies het verschil tussen een bosbes en een blauwe bes? Ze lijken op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. De bessen die je in Nederland het hele jaar door in de winkels ziet liggen, zijn (Amerikaanse) blauwe bessen. Ze zijn gemakkelijk te herkennen, want ze zijn veel groter dan de bosbes en wit vanbinnen. De smaak is zoeter, maar vlakker. De bosbes daarentegen is een klein besje met dieppaars vruchtvlees. De smaak is wat minder zoet dan die van blauwe bessen.

Hoe kom je aan bosbessen?

Op de versafdeling van de Nederlandse supermarkten en bij groenteboeren vind je dus voornamelijk de Amerikaanse blauwe bes. Tegenwoordig heeft de Albert Heijn echter in het vriesvak (biologische) wilde bosbessen in het assortiment. Die gebruikte ik dan ook voor dit recept. Verder vind je in Frankrijk ook wel ingemaakte wilde bosbessen. En lukt het echt niet om echte bosbessen te gebruiken, dan kun je natuurlijk ook blauwe bessen gebruiken voor deze taart. De smaak en het uiterlijk worden dan echter wel iets anders.

Print recept

Bosbessentaart (tarte aux myrtilles)

Recept van MartijnGang: Taart
Porties

4

porties
Voorbereiding

30

minuten
Baktijd

45

minuten

Ingredienten

  • Taartdeeg
  • 250 gram bloem

  • 75 gram suiker

  • 150 gram roomboter

  • 1 ei

  • snufje zout

  • Crème pâtissière
  • 25cl volle melk

  • 50 gram poedersuiker

  • 30 gram bloem

  • zakje vanillesuiker

  • 1 ei

  • Vulling
  • 500-600 gram wilde bosbessen

  • poedersuiker

Aanwijzingen

  • Eerst maken we de Crème pâtissière:
  • Warm de melk op in een steelpannetje.
  • Klop in een kom de bloem, poedersuiker, vanillesuiker en het ei op tot een gladde massa.
  • Voeg als de melk kookt de helft van de melk bij het beslag in de kom, klop dit even door en giet het mengsel direct terug in het pannetje met de overgebleven melk.
  • Klop vervolgens door in het pannetje, op laag vuur. Snel zal het mengsel dikker en steviger worden. Haal het van het vuur als de crème een goede dikte bereikt heeft: vloeibaar maar stevig.
  • Giet de crème in een kom en laat het afgedekt in de koelkast afkoelen.
  • Nu is het tijd om het taartdeeg te bereiden:
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng voor het taartdeeg de in blokjes gesneden boter met de suiker en kneed het goed door elkaar.
  • Voeg vervolgens de ei toe en meng dit met het boter en suikermengsel.
  • Doe ook de bloem en een snufje zout er bij en kneed het tot een stevig deeg.
  • Vet een taartvorm in met roomboter en verspreid het deeg over de bodem, maak aan de zijkant een opstekende rand van ongeveer een centimeter en prik met een vork wat gaatjes in de onderkant.
  • Zet de taartbodem gedurende 15 minuten in de oven tot de randjes bruin zijn.
  • Laat de taartbodem afkoelen (in de koelkast voor een snellere koeling).
  • Roer de afgekoelde crème patissière goed door en verspreid het over de afgekoelde taartbodem.
  • Voor een net resultaat kun je eventueel ook een spuitzak gebruiken.
  • Verspreid de bosbessen over de crème patissière.
  • Zet gedurende een half uur in de oven op 180 graden.
  • Bestrooi met wat poedersuiker.
  • Bon appétit!

Notities

  • PS. ik was voor mijn taart vrij royaal met de bosbessen, waardoor bij het bakken het sap op een aantal stukken wat over de rand kwam. Wil je dit voorkomen, gebruik dan wat minder bosbessen en houd de randjes van de taart goed vrij.

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *