Recept: Tarte au citron (Franse citroentaart)

Als je aan citroen denkt, denk je misschien eerder aan Italië, Spanje of Marokko. Maar ook in de Franse keuken speelt deze citrusvrucht een rol. Als smaakmaker bij vis of schaal- en schelpdieren, maar ook als ingrediënt in bijvoorbeeld taarten. Bij vrijwel elke zichzelf respecterende patisserie ligt de Tarte – of Tartelette au citron.

Wist je trouwens dat er in de Provence en Alpes Maritimes ook op vrij grote schaal citroenen gekweekt worden? Jaarlijks is er in Menton, tegen de grens met Italië, zelfs het Fête du Citron. Dit is een feest dat veel aan carnaval doet denken, compleet met optochten, praalwagens en verkleedpartijen. Heel de stad staat dan in het teken van citroenen.

Voor dit recept van de klassieke citroentaart maken we gebruik van hetzelfde recept voor de bodem als bij de aardbeientaart, die eerder op Frankrijk Puur stond. Zorg verder dat je rijpe citroenen hebt, en wil je de smaak minder overheersend maken, voeg dan simpelweg wat meer suiker toe.

Tarte au citron (Franse citroentaart)

Porties

8

stukken
Voorbereiding

30

minuten
Baktijd

40

minuten

Ingrediënten

  • Taartbodem
  • 250 gram tarwebloem

  • 125 gram roomboter in blokjes op kamertemperatuur

  • 100 gram poedersuiker

  • 1 ei (losgeklopt)

  • Snufje zout

  • Citroencrème
  • Sap van vier citroenen

  • 160 gram poeder- of kristalsuiker

  • 60 gram roomboter

  • Vier geklutste eieren

Aanwijzingen

  • Meng de bloem, suiker en zout in een kom.
  • Voeg de boter toe en meng met je vingertoppen tot een korrelig deeg.
  • Voeg het ei toe en kneed snel tot een gladde bal deeg. Zet even in de koelkast.
  • Vet een taartvorm in (ik gebruikte er een van 24 centimeter).
  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Verspreid het deeg over de taartvorm tot ongeveer een halve centimeter dik. Snijd het eventuele overgebleven deeg af, hier kun je bijvoorbeeld koekjes van maken.
  • Doe bakpapier over het deeg en verspreid bakbonen of korrels rijst over de bodem. Zet gedurende een minuut of dertig in de oven, tot het deeg een mooie lichtbruine kleur heeft. Laat vervolgens afkoelen.
  • Haal het sap uit de citroenen met behulp van een citruspers.
  • Doe het citroensap samen met de suiker en de eieren in een pannetje. Verwarm langzaam en blijf roeren met een garde tot het mengsel dikker wordt en tot het tegen de kook aan zit. Proef vervolgens. Vind je het te zuur, voeg dan nog wat extra suiker toe.
  • Haal van het vuur en voeg de roomboter toe, roer goed door elkaar en laat afkoelen.
  • Giet het mengsel over de taartbodem.
  • Zet minstens twee uur (maar liever een hele nacht) in de koelkast om op te stijven. Na een à twee dagen is de taart op z’n lekkerst.
close

Gratis ebook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het ebook '10 roadtrips in Frankrijk' twv €7.50
SHOP
close

Gratis ebook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het ebook '10 roadtrips in Frankrijk' twv €7.50

Geef een reactie

  1. De citroen taart ga ik maken voor mijn gasten. Dank!

  2. Paulette says:

    Hallo martijn, ik heb het recept geprobeerd maar het is helaas niet gelukt. Na een nacht in de koelkast is de vulling nog steeds niet stijf. Enig idee wat er mis is gegaan?

    1. Dit had ik ook. Heb je eventueel tips?

      1. Wellicht niet lang genoeg verwarmd? Het moet echt tot een dikke crème worden verwarmd voordat je het in de taartvorm giet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close