R

Recept: Ravioli-gratin met walnoten en blauwe kaas (gratin de ravioles)

Ravioli kennen we allemaal wel uit de Italiaanse keuken. Kussentjes van deeg, met kaas, groente of vlees gevuld. Maar wist je dat dit gerecht onder de naam raviole ook in de (Zuid-) Franse keuken wijdverspreid is? Het wordt van oudsher met name regelmatig gegeten in de Provence en de Franse Alpen. Toen we in de Vercors waren zagen we het regelmatig voorbij komen op de menukaart, en dan vaak in combinatie met noten of blauwe kaas.

Dat we die juist in de Vercors vaak zagen is niet verwonderlijk. Er is in de Drôme (waar de Vercors deels onderdeel van uitmaakt) namelijk een IGP (Indication géographique protégée , een beschermde regionale aanduiding) verbonden aan de plaatselijke raviole . Combineer je dit pastagerecht met andere streekproducten dan komen de mooiste gerechten tot stand. Bij Grenoble in het buurdepartement Isère ligt het plaatsje Sassenage, waar een smakelijke blauwe kaas vandaan komt. En in zowel de Drôme als in de Isère kan je niet heen om de overal groeiende walnoot. Et voilà, ziehier de hoofdingrediënten van het recept dat ik vandaag deel.

We hadden in de kast nog een doosje walnoten uit Grenoble liggen (die zelfs een eigen Appellation d’origine contrôlée hebben en dus ook beschermd zijn), en daar moesten we maar eens wat mee doen. Het recept is gebaseerd op een ravioligratin die we in de Vercors in een restaurant voorgeschoteld kregen, authentieker dan dit krijg je het dus haast niet.

Recept: Ravioli gratin met walnoten en blauwe kaas (gratin de ravioles)

Recept van MartijnGang: HoofdgerechtKeuken: Franse keuken
Porties

4

porties
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

5

minuten
Baktijd

20

minuten

Ravioli uit de oven, dat is altijd een goed idee. In combinatie met de zoute smaak van de kaas en de knapperige walnoten heb je een heerlijk gerecht. Dien het op met een frisse salade.

Ingrediënten

  • 500 gram ravioli (eigenlijk ravioles du Dauphiné, maar als je daar niet aan kunt komen zijn de met kaas gevulde ravioli’s van de versafdeling van de Hoogvliet een prima alternatief)

  • 200 gram crème fraîche

  • 125 gram blauwe kaas (Bleu du Vercors-Sassenage, als die niet verkrijgbaar is, is Fourme d’Ambert een lekker alternatief)

  • Strooikaas (Goudse, Comté of Emmentaler)

  • Stuk of 15 walnoten

  • Peper en zout

Zo maak je het

  • Breng water aan de kook en kook de ravioli volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Boter een ovenschaal in (of vier kleine ovenschaaltjes als je het per ovenschaaltje wil opdienen).
  • Giet de ravioli af en meng voorzichtig met de crème fraîche.
  • Verdeel de ravioli over de ovenschotel en strooi tussendoor wat (verkruimelde) walnoten en de in blokjes gesneden blauwe kaas erdoorheen.
  • Strooi tenslotte een laagje geraspte kaas er overheen en garneer met wat halve walnoten.
  • Zet gedurende 20-25 minuten in de oven.
CategorieënHoofdgerecht Vercors
Martijn
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *