R

Recept: rabarbertaart met aardbeien en vanille (tarte à la rhubarbe)

Rabarbertaart

Niet alleen in Nederland is rabarber een populaire seizoensgroente. Ook in Frankrijk zijn er tal van gerechten waar rabarber in verwerkt wordt. Een van de populairste recepten met rabarber is de rabarbertaart. Vorige week stond ik in de keuken om deze heerlijke taart te maken. Het wat zure karakter van de rabarber is een goede combinatie met bijvoorbeeld aardbeien. Om de taart helemaal compleet te maken leggen we de rabarber op een laagje zoete vanilleroom. Het resultaat: een verrassend zoete en frisse taart.

Rabarber is oorspronkelijk een groente uit China, waarvan enkele soorten al sinds de oudheid in onze contreien bekend zijn. In de tiende eeuw kwam een rabarbersoort mee met handelaars via de zijderoute. Lange tijd is rabarber voornamelijk om z’n medische werking gebruikt, pas rond de achttiende eeuw werd het populairder als groente.

Alleen de stengel van de plant is eetbaar, de bladeren zijn zelfs giftig. Over het algemeen zijn de rode varianten van de rabarber het minst zuur en dus voor gebruik in de keuken het best geschikt. De zure smaak van de plant is minder wanneer het na verhitting weer afkoelt. Vaak wordt ook extra suiker toegevoegd. Rabarber heeft verder ook erg gezonde eigenschappen: het zit vol met vezels en vitamine C.

Print dit recept

Recept: rabarbertaart (tarte à la rhubarbe)

Recept van MartijnGang: TaartKeuken: Franse keuken
Porties

8

porties
Voorbereiding

40

minuten
Baktijd

55

minuten

Deze heerlijke rabarbertaart combineert het zure van rabarber met het zoete van de aardbeien en banketbakkersroom met vanille.

Ingrediënten

  • 500 gram rabarber

  • Deeg
  • 280 gram tarwebloem

  • 100 gram poedersuiker

  • 1 ei

  • 150 gram roomboter, in blokjes gesneden

  • snufje zout

  • Vanilleroom
  • 25 cl volle melk

  • 2 eetlepels kristalsuiker

  • 2 eetlepels bloem

  • 2 eigelen

  • vanillestokje

  • Aardbeiencompote
  • 200 gram aardbeien

  • eetlepel kristalsuiker

Zo maak je het

  • Deeg
  • Doe de boter, suiker, een snufje zout en de bloem in een kom en meng het met je vingertoppen door elkaar tot een kruimelig geheel.
  • Voeg het ei toe en kneed het tot een soepele bal deeg.
  • Bedek het deeg met afdekfolie en zet minstens een uur in de koelkast.
  • Vanilleroom
  • Doe de melk in een pannetje, schraap het vanillestokje uit, voeg de vanille toe, en breng aan de kook.
  • Klop met behulp van een garde in een schaal de twee eigelen samen met de suiker en het bloem op tot een gladde massa.
  • Giet de helft van de kokende melk bij het mengsel en blijf goed doorroeren.
  • Giet het mengsel bij de rest van de kokende melk en roer het goed door elkaar, op laag vuur, tot het mengsel steviger wordt en gaat binden.
  • Giet het in een kom, dek af met folie en laat in de koelkast afkoelen.
  • Aardbeiencompote
  • Haal de kroontjes van de aardbeien en was ze.
  • Doe ze samen met de suiker in een blender of pureer met een staafmixer.
  • Samenstellen
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet een taartvorm in, van 20-25 centimeter.
  • Verspreid het taartdeeg over de taartvorm en zet 15 minuten in de oven, eventueel met gebruikmaking van bakbonen om de bodem goed plat te houden.
  • Haal de taartbodem uit de oven en laat even afkoelen.
  • Haal de vanilleroom uit de koelkast, roer even goed door en verspreid het in een dunne laag over de bodem, je kunt hiervoor bijvoorbeeld een spuitzak gebruiken.
  • Schenk vervolgens ook een laagje aardbeiencompote over de room.
  • Verdeel de in stukjes gesneden en gewassen rabarber over de taart, kies zelf een leuk patroon uit.
  • Zet de taart gedurende 45 minuten in de oven.

Notitie

  • Sommigen schillen de rabarber eerst voor het maken van een taart, dit hoeft niet voor dit recept. Door de lange baktijd wordt de rabarber heerlijk zacht.
CategorieënTaart

Martijn
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *