Provençaalse tomaten
Alpes-de-Haute-ProvenceBouches-du-RhôneProvence-Alpes-Côte-d'AzurVarVaucluse

Recept: Provençaalse tomaten uit de oven

Tomaten kun je natuurlijk verwerken tot saus of soep, maar ze zijn ook lekker als bijgerecht. Zo vind je ze in Zuid-Frankrijk geregeld uit de oven, gevuld of lekker gekruid. In dit recept voor Provençaalse tomaten bedek je ze met een laagje persillade, kruiden en broodkruim.

Persillade zou je kunnen beschouwen als een soort pistou of pesto met peterselie in plaats van basilicum. Alleen in plaats van de peterselie in een vijzel te stampen, hak je ze fijn en combineer je het vervolgens met knoflook en olijfolie. De kruidige smaak gaat heel goed samen met het zachte van rijpe tomaten uit de oven.

De tomaat komt oorspronkelijk uit het Andesgebergte en werd in de zeventiende en achttiende eeuw langzaam in de mediterrane keuken geïntroduceerd. In de tijd van de Franse revolutie waren er twee restaurants in Parijs van restauranthouders uit Marseille, waar gerechten met tomaat op het menu stonden. Hierdoor raakten tomaten ook in de hoofdstad een bekende lekkernij. Tegenwoordig is het niet meer weg te denken uit de Zuid-Franse keuken.

Recept: Provençaalse tomaten

Porties

3

porties
Voorbereiding

15

minuten
Baktijd

30

minuten

Ingredienten

  • 6 rijpe tomaten

  • plantje peterselie

  • 3 teentjes knoflook

  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie

  • broodkruim of paneermeel

  • gedroogde oregano of Provençaalse kruiden

  • snufje zout

Aanwijzingen

  • Snij de knoflook fijn of haal ze door de knoflookpers.
  • Hak de peterselie fijn met een mes, of gebruik een keukenmachine.
  • Meng de knoflook en peterselie met de olijfolie en wat zout en klaar is je persillade.
  • Snij het bovenste stukje van de tomaten, of eventueel door de helft als het grote tomaten zijn.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Leg de tomaten in een ovenschaal, bedekt met een laagje persillade.
  • Bestrooi het rijkelijk met broodkruimels/paneermeel en oregano.
  • Zet gedurende 30-35 minuten in de oven.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant