Tomaten kun je natuurlijk verwerken tot saus of soep, maar ze zijn ook lekker als bijgerecht. Zo vind je ze in Zuid-Frankrijk geregeld uit de oven, gevuld of lekker gekruid. In dit recept voor Provençaalse tomaten bedek je ze met een laagje persillade, kruiden en broodkruim.
Persillade zou je kunnen beschouwen als een soort pistou of pesto met peterselie in plaats van basilicum. Alleen in plaats van de peterselie in een vijzel te stampen, hak je ze fijn en combineer je het vervolgens met knoflook en olijfolie. De kruidige smaak gaat heel goed samen met het zachte van rijpe tomaten uit de oven.
De tomaat komt oorspronkelijk uit het Andesgebergte en werd in de zeventiende en achttiende eeuw langzaam in de mediterrane keuken geïntroduceerd. In de tijd van de Franse revolutie waren er twee restaurants in Parijs van restauranthouders uit Marseille, waar gerechten met tomaat op het menu stonden. Hierdoor raakten tomaten ook in de hoofdstad een bekende lekkernij. Tegenwoordig is het niet meer weg te denken uit de Zuid-Franse keuken.
Print dit receptRecept: Provençaalse tomaten
3
porties15
minuten30
minutenIngrediënten
6 rijpe tomaten
plantje peterselie
3 teentjes knoflook
3 eetlepels extra vierge olijfolie
broodkruim of paneermeel
gedroogde oregano of Provençaalse kruiden
snufje zout
Zo maak je het
- Snij de knoflook fijn of haal ze door de knoflookpers.
- Hak de peterselie fijn met een mes, of gebruik een keukenmachine.
- Meng de knoflook en peterselie met de olijfolie en wat zout en klaar is je persillade.
- Snij het bovenste stukje van de tomaten, of eventueel door de helft als het grote tomaten zijn.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Leg de tomaten in een ovenschaal, bedekt met een laagje persillade.
- Bestrooi het rijkelijk met broodkruimels/paneermeel en oregano.
- Zet gedurende 30-35 minuten in de oven.

Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.
Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »
Mijn tips voor accommodaties
Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk.
Waar ben je naar op zoek?
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes
De provencaalse tomen zijn heerlijk.