R

Recept: Preisoep (soupe de poireaux)

Preisoep

Preisoep is een gerecht dat je in veel Franse restaurants kunt tegenkomen. Tegenwoordig meestal een gebonden soep, een versie met losse prei en stukjes aardappel dateert van vroeger tijden. Je kunt er naar hartelust mee variëren, door toevoeging van kruiden, andere groenten, vlees of zelfs vis. In deze blog deel ik mijn basisrecept met je.

Vanaf de negentiende eeuw raakte prei-met-aardappelsoep in opkomst. Je vindt hem vanaf die tijd regelmatig terug in kookboeken, vaak onder de naam Potage à la Parmentier, genoemd naar de voedingsdeskundige die het gebruik van aardappels in de Franse keuken promootte. Een latere versie werd bekend onder de naam Vichyssoise. Deze soep kan zowel koud als warm gegeten worden. Er zijn recepten die enkel de witte gedeeltes van de prei nemen, maar je kunt uiteraard ook soep maken van de volledige preistengel. In het kader van het vermijden van voedselverspilling, gebruik ik in dit recept de gehele prei.

Print dit recept

Recept: Preisoep (soupe de poireaux)

Recept van MartijnGang: Voorgerecht, SoepKeuken: Frans
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

15

minuten

Ingrediënten

  • 3 preien

  • 3 aardappels

  • 1 ui

  • 1 liter kippenbouillon

  • 2 teentjes knoflook

  • 125 ml crème fraîche

  • Paar blaadjes munt

  • Peper & zout, eventueel andere kruiden

  • Scheutje (zonnebloem)olie

Zo maak je het

  • Snijd de knoflook en de ui in kleine stukjes.
  • Bak de ui en knoflook aan in een soeppan, in een beetje olie.
  • Voeg de in ringen gesneden en gewassen prei toe.
  • Voeg de kippenbouillon en de in blokjes gesneden aardappels toe en breng aan de kook.
  • Laat een kwartier rustig koken.
  • Giet de crème fraîche in de pan erbij en pureer de soep met een staafmixer.
  • Snij de blaadjes munt in kleine stukjes en strooi deze over de soep.

Notities

  • Ook lekker met kerriekruiden.
CategorieënVoorgerecht
Martijn
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *