Preisoep is een gerecht dat je in veel Franse restaurants kunt tegenkomen. Tegenwoordig meestal een gebonden soep, een versie met losse prei en stukjes aardappel dateert van vroeger tijden. Je kunt er naar hartelust mee variëren, door toevoeging van kruiden, andere groenten, vlees of zelfs vis. In deze blog deel ik mijn basisrecept met je.
Vanaf de negentiende eeuw raakte prei-met-aardappelsoep in opkomst. Je vindt hem vanaf die tijd regelmatig terug in kookboeken, vaak onder de naam Potage à la Parmentier, genoemd naar de voedingsdeskundige die het gebruik van aardappels in de Franse keuken promootte. Een latere versie werd bekend onder de naam Vichyssoise. Deze soep kan zowel koud als warm gegeten worden. Er zijn recepten die enkel de witte gedeeltes van de prei nemen, maar je kunt uiteraard ook soep maken van de volledige preistengel. In het kader van het vermijden van voedselverspilling, gebruik ik in dit recept de gehele prei.
Recept: Preisoep (soupe de poireaux)
Gang: Voorgerecht, SoepKeuken: Frans4
porties15
minuten15
minutenIngredienten
3 preien
3 aardappels
1 ui
1 liter kippenbouillon
2 teentjes knoflook
125 ml crème fraîche
Paar blaadjes munt
Peper & zout, eventueel andere kruiden
Scheutje (zonnebloem)olie
Aanwijzingen
- Snijd de knoflook en de ui in kleine stukjes.
- Bak de ui en knoflook aan in een soeppan, in een beetje olie.
- Voeg de in ringen gesneden en gewassen prei toe.
- Voeg de kippenbouillon en de in blokjes gesneden aardappels toe en breng aan de kook.
- Laat een kwartier rustig koken.
- Giet de crème fraîche in de pan erbij en pureer de soep met een staafmixer.
- Snij de blaadjes munt in kleine stukjes en strooi deze over de soep.
Notities
- Ook lekker met kurkuma of kerriekruiden.



