R

Recept: prei met vinaigrette (poireaux vinaigrette)

Prei vinaigrette

Een gerecht dat je regelmatig in Franse restaurants en bistro’s kunt tegenkomen: gekookte prei met een frisse vinaigrette. Het staat vaak als voorgerecht op de menukaart, maar wordt ook geserveerd als bijgerecht bij een heerlijk stuk vlees of vis. Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om deze een keertje zelf thuis te maken.

Al in de prehistorie en bij de Egyptenaren, Grieken en Romeinen was prei een bekende en gewaardeerde groente. In de Franse keuken zul je hem ook vaak tegenkomen. Er zijn dan ook nogal wat voordelen aan deze groente. Hij is niet alleen goedkoop, maar ook nog eens boordevol gezonde voedingsstoffen, zoals vitamine C, ijzer, magnesium en calcium. En prei is het hele jaar verkrijgbaar, alhoewel er wel verschil is tussen de soorten die je in de verschillende seizoenen kunt kopen.

Voor poireaux vinaigrette gebruik je het beste kleine en dunne prei, en dan met name de witte stukken. Even koken, een lekkere dressing maken, en klaar ben je.

Print recept

Recept: prei met vinaigrette (poireaux vinaigrette)

Recept van MartijnGang: BijgerechtKeuken: Franse keuken
Porties

4

Porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

15

minuten

Ingredienten

  • 5-6 kleine preien

  • 1 sjalotje

  • Bosje bieslook

  • 1 eetlepel witte wijnazijn

  • 1 eetlepel fijne mosterd

  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie

  • Peper en zout

Aanwijzingen

  • Snij de donkergroene bovenkant en het onderkantje van de prei af, gelijktijdig bij alle preien zodat ze even lang worden. Je houdt alleen de witte en lichtgroene gedeeltes over.
  • Snijd de preien half open, van beneden naar boven, en spoel even met water om alle aarde eruit te halen.
  • Breng in een pan met ruim water en een snufje zout aan de kook en laat gedurende 10-15 minuten koken, afhankelijk van de dikte van de prei.
  • Maak de dressing: meng de mosterd, wat peper en zout en de wijnazijn tot een gladde substantie en voeg vervolgens beetje bij beetje de olie toe, terwijl je blijft roeren.
  • Versnipper het sjalotje en snij de bieslook in stukjes.
  • Haal de prei uit het water en laat afkoelen en afdruipen.
  • Snij ze in de lengte door de helft, leg ze op een mooi bord en serveer met de dressing, de bieslook en het sjalotje.

Notities

  • Wil je nog een iets voller gerecht, verbrokkel er dan een hardgekookt eitje overheen. Als je de dressing zoeter wilt maken, kun je wat honing erdoorheen roeren.

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *