Recept: prei met vinaigrette (poireaux vinaigrette)

Een gerecht dat je regelmatig in Franse restaurants en bistro’s kunt tegenkomen: gekookte prei met een frisse vinaigrette. Het staat vaak als voorgerecht op de menukaart, maar wordt ook geserveerd als bijgerecht bij een heerlijk stuk vlees of vis. Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om deze een keertje zelf thuis te maken.

Al in de prehistorie en bij de Egyptenaren, Grieken en Romeinen was prei een bekende en gewaardeerde groente. In de Franse keuken zul je hem ook vaak tegenkomen. Er zijn dan ook nogal wat voordelen aan deze groente. Hij is niet alleen goedkoop, maar ook nog eens boordevol gezonde voedingsstoffen, zoals vitamine C, ijzer, magnesium en calcium. En prei is het hele jaar verkrijgbaar, alhoewel er wel verschil is tussen de soorten die je in de verschillende seizoenen kunt kopen.

Voor poireaux vinaigrette gebruik je het beste kleine en dunne prei, en dan met name de witte stukken. Even koken, een lekkere dressing maken, en klaar ben je.

Print dit recept

Recept: prei met vinaigrette (poireaux vinaigrette)

Recipe Door MartijnGang: BijgerechtKeuken: Franse keuken
Porties

4

Porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

15

minuten

Ingrediënten

  • 5-6 kleine preien

  • 1 sjalotje

  • Bosje bieslook

  • 1 eetlepel witte wijnazijn

  • 1 eetlepel fijne mosterd

  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie

  • Peper en zout

Zo maak je het

  • Snij de donkergroene bovenkant en het onderkantje van de prei af, gelijktijdig bij alle preien zodat ze even lang worden. Je houdt alleen de witte en lichtgroene gedeeltes over.
  • Snijd de preien half open, van beneden naar boven, en spoel even met water om alle aarde eruit te halen.
  • Breng in een pan met ruim water en een snufje zout aan de kook en laat gedurende 10-15 minuten koken, afhankelijk van de dikte van de prei.
  • Maak de dressing: meng de mosterd, wat peper en zout en de wijnazijn tot een gladde substantie en voeg vervolgens beetje bij beetje de olie toe, terwijl je blijft roeren.
  • Versnipper het sjalotje en snij de bieslook in stukjes.
  • Haal de prei uit het water en laat afkoelen en afdruipen.
  • Snij ze in de lengte door de helft, leg ze op een mooi bord en serveer met de dressing, de bieslook en het sjalotje.

Notities

  • Wil je nog een iets voller gerecht, verbrokkel er dan een hardgekookt eitje overheen. Als je de dressing zoeter wilt maken, kun je wat honing erdoorheen roeren.
Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

  • 24,99

    50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

    Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

    Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Het boek past door de brievenbus.
    Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  • 9,95

    Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

    Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

    Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

  • 5,99

    Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

    Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

    Direct te downloaden

  • 9,95

    In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

    Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

    Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk?

Ontdek 50 prachtige bestemmingen in Frankrijk, compleet met extra reistips, in dit luxe hardcover-boek.
Bestel Frankrijk Puur.