Cider wordt op heel veel plekken in Frankrijk gemaakt, maar nergens vind je het zo veel als in Normandië en Bretagne. Niet verwonderlijk dan ook dat je deze drank in veel gerechten uit de plaatselijke keuken tegenkomt. Als je in Bretagne of Normandië een restaurant binnenstapt, heb je grote kans om ‘Poulet au cidre’ op de kaart te zien staan. Maar je kunt het ook gemakkelijk zelf maken!
Net als bijvoorbeeld wijn, wordt cider gemaakt van gefermenteerd fruit. Appels in dit geval, en het wordt van oudsher voornamelijk gemaakt in regio’s waar geen druiven verbouwd konden worden. In de zestiende eeuw was het de drank voor de elite, terwijl bier gedronken werd door de armere klasse. Een paar eeuwen later was het zelfs de tweede drank van Frankrijk, wat consumptie betreft. Je hebt het in grofweg drie smaken, doux, demi-sec en brut, in aflopende mate van zoetheid en in oplopende mate van alcohol. Meer nog dan bij wijn geldt bij cider: je houdt er van of je houdt er niet van.
Maar ook als je er niet van houdt, en je hebt toevallig nog een flesje staan: gegarandeerd dat je het in dit recept wel lekker vindt. Dankzij de cider wordt de kip heerlijk mals en krijgt het een frisse smaak. Je kunt het zo als volwaardige maaltijd eten of eventueel serveren met een beetje rijst of gebakken aardappels. Wij namen een fles cider mee van onze reis naar Bretagne en maakten er dit smaakvolle gerecht mee.
Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.
Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!
Onze tips voor accommodaties
Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk.
Waar ben je naar op zoek?