R

Recept: Poulet au cidre (Kip met cider en appel)

Kip met cider

Cider wordt op heel veel plekken in Frankrijk gemaakt, maar nergens vind je het zo veel als in Normandië en Bretagne. Niet verwonderlijk dan ook dat je deze drank in veel gerechten uit de plaatselijke keuken tegenkomt. Als je in Bretagne of Normandië een restaurant binnenstapt, heb je grote kans om ‘Poulet au cidre’ op de kaart te zien staan. Maar je kunt het ook gemakkelijk zelf maken!

Net als bijvoorbeeld wijn, wordt cider gemaakt van gefermenteerd fruit. Appels in dit geval, en het wordt van oudsher voornamelijk gemaakt in regio’s waar geen druiven verbouwd konden worden. In de zestiende eeuw was het de drank voor de elite, terwijl bier gedronken werd door de armere klasse. Een paar eeuwen later was het zelfs de tweede drank van Frankrijk, wat consumptie betreft. Je hebt het in grofweg drie smaken, doux, demi-sec en brut, in aflopende mate van zoetheid en in oplopende mate van alcohol. Meer nog dan bij wijn geldt bij cider: je houdt er van of je houdt er niet van.

Maar ook als je er niet van houdt, en je hebt toevallig nog een flesje staan: gegarandeerd dat je het in dit recept wel lekker vindt. Dankzij de cider wordt de kip heerlijk mals en krijgt het een frisse smaak. Je kunt het zo als volwaardige maaltijd eten of eventueel serveren met een beetje rijst of gebakken aardappels. Wij namen een fles cider mee van onze reis naar Bretagne en maakten er dit smaakvolle gerecht mee.

Print recept

Recept: Kip met cider en appel

Porties

2

porties
Tijd

45

minuten

Ingredienten

  • Twee kippenbouten

  • 0,5 liter cider (brut)

  • 8 sjalotjes

  • 2 stevige appels

  • Eetlepel crème fraîche

  • Theelepel bouillonpoeder of half bouillonblokje

Aanwijzingen

  • Bak de kippenbouten op de huidzijde op hoog vuur knapperig en bruin
  • Schil en halveer de sjalotjes
  • Draai de kippenbouten om, voeg de sjalotjes toe, schenk een halve liter cider erbij en voeg het bouillonpoeder toe
  • Laat gedurende 35 minuten sudderen op laag vuur
  • Snij de appel in partjes en bak deze in een koekenpan met een beetje olie of boter lichtbruin
  • Voeg de crème fraîche toe aan de kip met cider en laat nog een paar minuten pruttelen

Tags
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *