Pesto is een bekende smaakmaker in Italiaanse gerechten. Maar wist je dat Frankrijk ook een variant van deze saus kent? Pistou heeft net als pesto basilicum als basisingrediënt. Bekendste gerecht met pistou is de soupe au pistou, waar naast pistou ook groenten en bonen in zitten. Maar je kunt pistou ook prima gebruiken als saus voor een lichte pastamaaltijd, in combinatie met een salade bijvoorbeeld.
Anders dan pesto, horen er in pistou geen kaas en pijnboompitten. Natuurlijk kun je deze wel gebruiken als garnering voor op je pasta. De beste pistou maak je met behulp van een vijzel, alhoewel je uiteraard ook een (staaf)mixer kunt gebruiken, dan staat het gerecht wat sneller op tafel.
Recept: Pistou, Provençaalse pesto
Gang: Bijgerecht4
porties20
minutenIngredienten
1 plantje basilicum
3-4 teentjes knoflook
Drie eetlepels extra vierge olijfolie
Snufje zout
Aanwijzingen
- Doe de teentjes knoflook in de vijzel en stamp ze fijn
- Meng beetje bij beetje de blaadjes basilicum erdoorheen
- Voeg gaandeweg ook steeds wat olijfolie toe, tot je pistou de gewenste dikte heeft gekregen
- Roer er tot slot een snufje zout doorheen.
Notities
- Serveer met (volkoren) pasta en een salade voor een snelle en gezonde maaltijd.