R

Recept: pissaladière, een stukje Zuid-Frankrijk in huis

Pissaladière

Wil je Franse geuren en smaken in huis halen, dan is dit hét gerecht. Ik maakte kennis met de pissaladière tijdens onze stedentrip naar Nice en werd verrast door de bijzondere combinatie van zoete en zoute smaken. Zoals je misschien weet heeft Nice veel Italiaanse invloeden en de pissaladière is er daar een van. De oorsprong ligt waarschijnlijk ergens in Ligurië.

De basis van het gerecht en ook van de naam komt van de pissalat, een gefermenteerd mengsel van ansjovis en (jonge) sardines. In vroeger tijden was dit een wijdverspreide saus. Vermoed wordt dat de Romeinse garum (een exclusieve vissaus) aan de wortels ligt van de pissalat. Omdat het nu bijna niet meer te krijgen is, wordt in de moderne versies van de pissaladière de pissalat meestal vervangen door ansjovis, sardines of een combinatie van de twee. Voor die laatste optie ga ik ook in het recept dat ik hieronder met je deel. Verder is het een eenvoudig gerecht, dat vooral wat tijd nodig heeft. De uien, het belangrijkste ingrediënt, moeten namelijk een paar uur rustig stoven.

Print dit recept

Pissaladière, een stukje Zuid-Frankrijk in huis

Recept van MartijnGang: Hoofdgerecht, VoorgerechtKeuken: Franse keuken
Porties

4

porties
Voorbereiding

20

minuten
Stooftijd

1

uur 

30

minuten
Baktijd

30

minuten

Ingrediënten

  • Het deeg. Je kunt ook kant-en-klaar pizzadeeg gebruiken.
  • 400 gram bloem

  • 5g bakpoeder (of gist)

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 2cl lauw water

  • Halve theelepel poedersuiker

  • Halve theelepel zout

  • Vulling
  • 1 kilo witte uien

  • Blikje ansjovis

  • Blikje sardientjes

  • Zwarte olijven (officieel de Caillettes uit Nice, maar ik gebruikte Taggiasche uit Italië)

  • Paar takjes tijm

  • Beetje oregano

  • Peper

  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Ontdoe de uien van hun buitenste vel en snij ze in sliertjes.
  • Doe de uien in een diepe koekenpan of braadpan, meng met wat tijm, oregano en peper en bak op laag tot matig vuur.
  • Laat de uien gedurende minimaal anderhalf uur stoven op laag vuur. Let op dat ze niet bruin worden (verbranden) maar glazig blijven.
  • Meng de bloem, bakpoeder of gist, suiker en zout en vorm een kuiltje in het midden. Giet daar het water en de olie in en kneed het tot een soepel deeg. Zet het deeg minimaal een uur op kamertemperatuur en afgedekt apart. Of gebruik kant-en-klaar pizzadeeg.
  • Verwarm de oven voor op 210 graden.
  • Ontgraat de sardientjes en meng ze met de ansjovis met behulp van bijvoorbeeld een taartvorkje.
  • Houdt een paar hele stukjes ansjovis over voor de garnering.
  • Rol het deeg uit over een bakplaat en bestrijk het met ongeveer de helft van het vismengsel. Roer het overgebleven deel van het mengsel door de uien.
  • Haal het uimengsel van het vuur en verspreid over het deeg. Garneer met wat takjes tijm, de overgebleven stukjes ansjovis en de olijven.
  • Zet gedurende ongeveer 25-30 minuten in de oven.
  • Bon appétit!
CategorieënGeen categorie

Martijn
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *