Wil je Franse geuren en smaken in huis halen, dan is dit hét gerecht. Ik maakte kennis met de pissaladière tijdens onze stedentrip naar Nice en werd verrast door de bijzondere combinatie van zoete en zoute smaken. Zoals je misschien weet heeft Nice veel Italiaanse invloeden en de pissaladière is er daar een van. De oorsprong ligt waarschijnlijk ergens in Ligurië.
De basis van het gerecht en ook van de naam komt van de pissalat, een gefermenteerd mengsel van ansjovis en (jonge) sardines. In vroeger tijden was dit een wijdverspreide saus. Vermoed wordt dat de Romeinse garum (een exclusieve vissaus) aan de wortels ligt van de pissalat. Omdat het nu bijna niet meer te krijgen is, wordt in de moderne versies van de pissaladière de pissalat meestal vervangen door ansjovis, sardines of een combinatie van de twee. Voor die laatste optie ga ik ook in het recept dat ik hieronder met je deel. Verder is het een eenvoudig gerecht, dat vooral wat tijd nodig heeft. De uien, het belangrijkste ingrediënt, moeten namelijk een paar uur rustig stoven.
Pissaladière, een stukje Zuid-Frankrijk in huis
Gang: Hoofdgerecht, VoorgerechtKeuken: Franse keuken4
porties20
minuten1
30
minuten30
minutenIngrediënten
- Het deeg. Je kunt ook kant-en-klaar pizzadeeg gebruiken.
400 gram bloem
5g bakpoeder (of gist)
2 eetlepels olijfolie
2cl lauw water
Halve theelepel poedersuiker
Halve theelepel zout
- Vulling
1 kilo witte uien
Blikje ansjovis
Blikje sardientjes
Zwarte olijven (officieel de Caillettes uit Nice, maar ik gebruikte Taggiasche uit Italië)
Paar takjes tijm
Beetje oregano
Peper
Olijfolie
Zo maak je het
- Ontdoe de uien van hun buitenste vel en snij ze in sliertjes.
- Doe de uien in een diepe koekenpan of braadpan, meng met wat tijm, oregano en peper en bak op laag tot matig vuur.
- Laat de uien gedurende minimaal anderhalf uur stoven op laag vuur. Let op dat ze niet bruin worden (verbranden) maar glazig blijven.
- Meng de bloem, bakpoeder of gist, suiker en zout en vorm een kuiltje in het midden. Giet daar het water en de olie in en kneed het tot een soepel deeg. Zet het deeg minimaal een uur op kamertemperatuur en afgedekt apart. Of gebruik kant-en-klaar pizzadeeg.
- Verwarm de oven voor op 210 graden.
- Ontgraat de sardientjes en meng ze met de ansjovis met behulp van bijvoorbeeld een taartvorkje.
- Houdt een paar hele stukjes ansjovis over voor de garnering.
- Rol het deeg uit over een bakplaat en bestrijk het met ongeveer de helft van het vismengsel. Roer het overgebleven deel van het mengsel door de uien.
- Haal het uimengsel van het vuur en verspreid over het deeg. Garneer met wat takjes tijm, de overgebleven stukjes ansjovis en de olijven.
- Zet gedurende ongeveer 25-30 minuten in de oven.
- Bon appétit!
? Van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoon Levien. Hopelijk wordt hij jullie “beste vriend”.
Dat hij in gezondheid en geluk mag opgroeien. ??
Trouwe lezer,
Paula
Gefeliciteerd met jullie zoon. Veel reisplezier.
Wil Buddingh.
Bonjour,
Ik maakte de pissaladière en de tomates provençales voor een lunch met vrienden. Verzon er zelf plakken gebakken courgette bij. Iedereen vond het heerlijk.
Enige puntje zou zijn, dat er niet bij staat hoeveel ansjovis/sardientjes je nodig hebt. Blikjes zijn er met verschillende inhoud. Ik moest nog terug naar de supermarkt om nog blikjes bij te halen omdat het anders wel erg weinig ‘vissig’ zou zijn.