Palets bretons
BretagneCôtes d'ArmorFinistèreIlle-et-VilaineMorbihan

Recept: Palets bretons, zandkoeken uit Bretagne

‘Taartjes’, zo noemt onze zoon deze flinke zandkoeken uit Bretagne. Qua formaat kunnen ze inderdaad best door voor een Franse tartelette, een klein taartje. De koeken zijn erg geschikt om als bodem voor een klein gebakje te dienen, bijvoorbeeld met aardbeien en slagroom. Maar gewoon uit het vuistje zijn ze ook niet te versmaden. Na verschillende pogingen is dit ons succesrecept voor traditionele palets bretons.

Romig én krokant, dat zijn deze typisch Bretonse zandkoeken. In 1920 werden ze bedacht door Alexis le Villain, bakker uit kunstenaarsdorp Pont-Aven. De naam van de koeken is afgeleid van een gelijknamig spel, palet breton, waarbij metalen schijven op een vierkant, houten bord worden geworpen. De koeken hebben dezelfde vorm als de schijven waarmee dit spel wordt gespeeld.

Tips bij het bakken

De romige smaak van de palets bretons komt natuurlijk door de hoeveelheid boter in het deeg, traditioneel rond de twintig procent. Dat heeft ook gevolgen voor het bakken van deze koeken. Je hebt zeker bakringen of muffinvormpjes nodig, anders loopt het deeg uit in de oven. Stel de oventemperatuur niet te hoog in, rond de 170-180 graden. En bereid je voor op plakkerig deeg. Het is van belang om het deeg goed te laten rusten in de koelkast, om de smaken goed door te laten trekken én om de structuur van je koeken te verbeteren. Denk aan minimaal een uur, maar liever nog een (paar) uur langer.

Recept: Palets bretons, zandkoeken uit Bretagne

Gang: KoekjesKeuken: Franse keukenMoeilijkheid: Makkelijk
Hoeveelheid

9

koeken
Voorbereiding

30

minuten
Baktijd

20

minuten
Wachttijd

2

minuten

Ingrediënten

  • 150 gram roomboter (op kamertemperatuur)

  • 200 gram patentbloem of tarwebloem

  • 8 gram bakpoeder

  • 120 gram (fijne) kristalsuiker

  • 3 eieren

  • 1 snuf zout

Aanwijzingen

  • Snijd de boter in kleine blokjes en breng deze op kamertemperatuur. Haal de bloem en het bakpoeder door een fijne zeef, zodat het luchtiger wordt.
  • Mix de eierdooiers en de suiker in een kom, tot de substantie wit en een beetje romig wordt. Voeg hierna de boter toe en klop het mengsel zacht en luchtig. Met een handmixer duurt dit ongeveer vijf minuten. Reken op extra tijd als je een garde gebruikt.
  • Voeg de bloem en het bakpoeder toe en schep voorzichtig om met een spatel, tot je een gelijkmatig, plakkerig deeg hebt.
  • Omwikkel het deeg met vershoudfolie en laat het minimaal twee uur koelen in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden (boven- en onderwarmte).
  • Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier of op een met bloem bestoven werkblad, tot het een dikte heeft van 0,5 tot 1 centimeter. Werk snel, zodat je deeg nog koud en niet al te plakkerig is.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de bakringen op. Steek cirkels uit en leg deze in de bakringen.
  • Bak de palets bretons 18-20 minuten tot deeg iets bruin tot goudbruin is. Laat ze vervolgens afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt, anders vallen de koeken uit elkaar. Bon appétit !

Notities

  • Door de boter eerst op kamertemperatuur te brengen kun je het gemakkelijker luchtig kloppen.
  • Wij gebruiken deze bakringen van Patisse (8 centimeter doorsnede). Je kunt ook muffinvormpjes gebruiken. Invetten is niet nodig, dan zakt het deeg namelijk naar beneden en krijg je niet dat mooie, opstaande randje aan je koeken.
  • Als je deeg uit de koelkast komt, kan het te hard zijn om uit te rollen en scheuren. Kneed het dan met de hand even door. Niet te lang, want anders wordt het juist weer te warm en te plakkerig om mee te werken.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant