Recept: Pain d’épices

In Nederland kennen we kruidkoek en ontbijtkoek. In Frankrijk is er een soortgelijk baksel dat met name in december veel gegeten wordt: pain d’épices, letterlijk gekruid brood. De oorsprong ervan ligt waarschijnlijk in het Verre Oosten, aangezien veel van de kruiden die er in gaan ook uit die streken komen. Er zijn veel lokale varianten van de pain d’épices. Met dit recept maak je zelf in korte tijd een heerlijke Franse kruidkoek.

De meeste Franse recepten van de pain d’épices gaan in de basis terug naar twee varianten: de pain d’épices de Reims en de pain d’épices de Dijon. De eerste wordt gemaakt met roggemeel, de tweede met tarwemeel. In Reims gaan ze ervan uit dat hun recept het oudste is, deze is in elk geval al sinds de middeleeuwen bekend. Naar alle waarschijnlijkheid is het recept via de kruistochten in Europa beland. In het Oosten zijn koeken op basis van meel en honing al wat langer populair.

Het recept is eigenlijk heel eenvoudig. Voeg honing, bakpoeder, water en kruiden toe en je hebt het beslag dat nodig is voor een heerlijk gekruid baksel. Over het algemeen wordt er wat de kruiden betreft bij een pain d’épice gekozen voor een mengsel van kaneel, steranijs, kruidnagel, nootmuskaat en gember. Aangezien ik in de plaatselijke supermarkt geen roggemeel kon krijgen heb ik voor dit recept gekozen voor tarwebloem met een klein deel volkoren tarwemeel voor wat extra stevigheid en smaak.

Pain d’épices kun je op diverse manieren eten. Je kunt het bij het ontbijt nemen, met wat jam, of als koek bij de koffie, maar het is ook een goede combinatie met bijvoorbeeld foie gras of paté, bijvoorbeeld als voorgerecht bij een uitgebreid diner. De pain d’épices kan door de relatief grote hoeveelheid honing minstens een week bewaard worden en is het lekkerst na een of twee dagen. Bewaar het wel afgedekt om uitdrogen te voorkomen.

Print dit recept

Recept: Pain d’épices

Porties

12

plakken
Voorbereiding

20

minuten
Baktijd

50

minuten

Ingrediënten

  • 400 gram tarwebloem

  • 50 gram volkoren tarwemeel

  • 350 ml water

  • 350 gram donkere honing

  • 5 kruidnagels

  • 2 kaneelstokjes

  • 4 stukjes steranijs

  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat

  • 1 theelepel gemalen gember

  • 1 zakje bakpoeder

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de kruidnagels, kaneelstokjes, steranijs, nootmuskaat en gember in een vijzel en stamp tot een fijn mengsel.
  • Verwarm het water in een pan op laag vuur en los de honing op in het water.
  • Meng de bloem, meel, bakpoeder en kruiden in een grote schaal.
  • Voeg het lauwe water/honingmengsel toe.
  • Meng het tot een glad beslag met behulp van een lepel of garde.
  • Giet in een met bakpapier beklede cakevorm.
  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 160 graden en zet de koek er 50 minuten in. Controleer met een prikker of de cake gaar is. Als de prikker er niet droog uitkomt zet je de cake nog even in de oven.

Notities

  • Hoe bruin de kleur van de pain d’épices wordt hangt onder andere af van de kleur honing en van de hoeveelheid kruiden die je gebruikt.
  • Deze cake is van gemiddelde kruidigheid en zoetheid. Houd je van wat meer gekruid, voeg dan meer kruiden toe. Wil je een nog zoetere cake, voeg dan iets meer honing toe.
Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

  • 25,00

    Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

    Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

    Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

    Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

    Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

    Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd.

  • 24,99

    50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

    Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

    Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

    Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

    Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd.

  • 5,00

    Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

    Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

    Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

    Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

  • 5,00

    In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

    Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

    Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd.

    Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

3 reacties op Recept: Pain d’épices

  • Beste koeken bakker, Dit is idd een heerlijke kruidkoek, die ik regelmatig maak. Maar….. het is geen cake. 😌. Het is eerder peperkoek. Maar wel helemaal lekker.
    PS. Een trouwe volger van Frankrijk puur.

  • gisteren gemaakt met uitsluitend roggemeel. LEKKER, LEKKER, LEKKER. Na alle mislukte pogingen eindelijk een recept van peperkoek zoals we die vers kopen op de marktjes in de Alpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gratis Frankrijk-ebook!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en download een gratis ebook met tips voor roadtrips
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.

Op deze website gebruiken we cookies, kleine bestanden waarmee informatie op je computer wordt bewaard en die uitgelezen kunnen worden door de website die ze plaatst. In ons geval gaat het om functionele cookies, cookies voor analyse en cookies voor advertentieweergave. Door het toestaan van deze cookies heb je een betere gebruikservaring op de website en stel je ons in staat om je zo goed als mogelijk te bedienen van informatie over Frankrijk. Cookiebeleid