Recept: Pain d’épices

In Nederland kennen we kruidkoek en ontbijtkoek. In Frankrijk is er een soortgelijk baksel dat met name in december veel gegeten wordt: pain d’épices, letterlijk gekruid brood. De oorsprong ervan ligt waarschijnlijk in het Verre Oosten, aangezien veel van de kruiden die er in gaan ook uit die streken komen. Er zijn veel lokale varianten van de pain d’épices. Met dit recept maak je zelf in korte tijd een heerlijke Franse kruidkoek.

De meeste Franse recepten van de pain d’épices gaan in de basis terug naar twee varianten: de pain d’épices de Reims en de pain d’épices de Dijon. De eerste wordt gemaakt met roggemeel, de tweede met tarwemeel. In Reims gaan ze ervan uit dat hun recept het oudste is, deze is in elk geval al sinds de middeleeuwen bekend. Naar alle waarschijnlijkheid is het recept via de kruistochten in Europa beland. In het Oosten zijn koeken op basis van meel en honing al wat langer populair.

Het recept is eigenlijk heel eenvoudig. Voeg honing, bakpoeder, water en kruiden toe en je hebt het beslag dat nodig is voor een heerlijk gekruid baksel. Over het algemeen wordt er wat de kruiden betreft bij een pain d’épice gekozen voor een mengsel van kaneel, steranijs, kruidnagel, nootmuskaat en gember. Aangezien ik in de plaatselijke supermarkt geen roggemeel kon krijgen heb ik voor dit recept gekozen voor tarwebloem met een klein deel volkoren tarwemeel voor wat extra stevigheid en smaak.

Pain d’épices kun je op diverse manieren eten. Je kunt het bij het ontbijt nemen, met wat jam, of als koek bij de koffie, maar het is ook een goede combinatie met bijvoorbeeld foie gras of paté, bijvoorbeeld als voorgerecht bij een uitgebreid diner. De pain d’épices kan door de relatief grote hoeveelheid honing minstens een week bewaard worden en is het lekkerst na een of twee dagen. Bewaar het wel afgedekt om uitdrogen te voorkomen.

Print recept

Recept: Pain d’épices

Porties

12

plakken
Voorbereiding

20

minuten
Baktijd

50

minuten

Ingredienten

  • 400 gram tarwebloem

  • 50 gram volkoren tarwemeel

  • 350 ml water

  • 350 gram donkere honing

  • 5 kruidnagels

  • 2 kaneelstokjes

  • 4 stukjes steranijs

  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat

  • 1 theelepel gemalen gember

  • 1 zakje bakpoeder

Aanwijzingen

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de kruidnagels, kaneelstokjes, steranijs, nootmuskaat en gember in een vijzel en stamp tot een fijn mengsel.
  • Verwarm het water in een pan op laag vuur en los de honing op in het water.
  • Meng de bloem, meel, bakpoeder en kruiden in een grote schaal.
  • Voeg het lauwe water/honingmengsel toe.
  • Meng het tot een glad beslag met behulp van een lepel of garde.
  • Giet in een met bakpapier beklede cakevorm.
  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 160 graden en zet de koek er 50 minuten in. Controleer met een prikker of de koek gaar is. Als de prikker er niet droog uitkomt zet je het nog even in de oven.

Notities

  • Hoe bruin de kleur van de pain d’épices wordt hangt onder andere af van de kleur honing en van de hoeveelheid kruiden die je gebruikt.
  • Deze koek is van gemiddelde kruidigheid en zoetheid. Houd je van wat meer gekruid, voeg dan meer kruiden toe. Wil je een nog zoetere koek, voeg dan iets meer honing toe.
close

Gratis ebook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het ebook '10 roadtrips in Frankrijk' twv €7.50
SHOP
close

Gratis ebook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het ebook '10 roadtrips in Frankrijk' twv €7.50

Geef een reactie

  1. Beste koeken bakker, Dit is idd een heerlijke kruidkoek, die ik regelmatig maak. Maar….. het is geen cake. ?. Het is eerder peperkoek. Maar wel helemaal lekker.
    PS. Een trouwe volger van Frankrijk puur.

    1. Je hebt helemaal gelijk 🙂

  2. mle.de.mey says:

    gisteren gemaakt met uitsluitend roggemeel. LEKKER, LEKKER, LEKKER. Na alle mislukte pogingen eindelijk een recept van peperkoek zoals we die vers kopen op de marktjes in de Alpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close