Wie zoet is krijgt lekkers… ook in sommige delen van Frankrijk krijgen kinderen rond Sinterklaas allerlei lekkers. Kruidkoek, snoepjes, gedroogd fruit of een mannele: een soort briochebroodje in de vorm van een mannetje. Maar ook voor volwassenen is dit een lekkernij, zeker met een flinke kop warme chocolademelk erbij. Met dit gemakkelijke recept heb jij tijdens Sinterklaas ook de heerlijke geur van versgebakken brood in huis.
Vorig jaar waren we in november in de Elzas en kregen we bij het ontbijt een vrolijk poppetje op ons bord: een mannele. De hoteleigenaar vertelde ons dat deze broodjes in de Elzas traditioneel gegeten worden op de ochtend van Sint Nicolaas, 6 december.
Hoe onschuldig deze mannetjes er ook uitzien, de geschiedenis erachter is minder vrolijk. Sommige verhalen vertellen namelijk dat de mannetjes een verwijzing zijn naar drie kleine kinderen die door een slager in een pekelvat zijn gegooid, maar gelukkig werden ze door de heilige Nicolaas weer tot leven gewekt. In andere streken en landen kom je vergelijkbare broodjes tegen, zoals de mannala (zuidelijke deel van de Elzas, Haut-Rhin), Jean-Bonhomme (Franche-Comté), Weckmann (Duitsland) of Grittibänz (Zwitserland).
Course: Brood, Elzas, Ontbijt, Recepten uit de Franse keuken
Hoeveelheid
8
broodjes
Bereidingstijd
30
minutes
Baktijd
15
minutes
Wachttijd
2
uur
Ingredienten
300 gram bloem
40 gram kristalsuiker
5 gram fijn zout
80 ml melk
15 gram bakkersgist
1 ei
60 gram zachte boter
Om te bestrijken
1 ei
Om te versieren (eventueel)
Rozijnen, amandelen of chocola
Aanwijzingen
Doe de bloem, suiker, gist, zout, melk en het ei in een kom en kneed alles tot een glad deeg. Voeg daarna de zachte boter toe en kneed het geheel nogmaals tot een glad deeg.
Vorm een bal en leg het deeg in een schone kom. Bedek de kom met een theedoek en laat het deeg op een warme plek minimaal 1 uur rijzen, tot het ongeveer in volume is verdubbeld.
Verdeel het deeg in gelijke stukken en rol deze tussen je handen tot rolletjes van ongeveer tien centimeter. Voor acht manneles maakte ik stukken van 65 gram.
Druk met je vingers of de zijkant van je hand het bovenste gedeelte in de vorm van een hoofd. Maak met een mes een inkeping voor de benen en twee inkepingen voor de armen.
Laat het deeg nu nogmaals minimaal 1 uur rijzen op een warme plek, tot de mannetjes twee keer zo groot zijn geworden.
Bestrijk de broodjes met een geklopt ei. Je kunt je manneles eventueel nog versieren met bijvoorbeeld rozijnen, amandelen of chocola.
Bak de manneles in 15-20 minuten goudbruin op 180 graden in een voorverwarmde oven.
Hoi! Ik ben Marita, en geef je op Frankrijk Puur graag tips over de mooiste plekken in Frankrijk. Het land verrast me steeds weer door haar veelzijdigheid.
Onze tips voor accommodaties
Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk.
Waar ben je naar op zoek?