R

Recept: Mannele, Frans broodje voor Sint Nicolaas

frans-broodje-mannele-2

Wie zoet is krijgt lekkers… ook in sommige delen van Frankrijk krijgen kinderen rond Sinterklaas allerlei lekkers. Kruidkoek, snoepjes, gedroogd fruit of een mannele: een soort briochebroodje in de vorm van een mannetje. Maar ook voor volwassenen is dit een lekkernij, zeker met een flinke kop warme chocolademelk erbij. Met dit gemakkelijke recept heb jij tijdens Sinterklaas ook de heerlijke geur van versgebakken brood in huis.

Vorig jaar waren we in november in de Elzas en kregen we bij het ontbijt een vrolijk poppetje op ons bord: een mannele. De hoteleigenaar vertelde ons dat deze broodjes in de Elzas traditioneel gegeten worden op de ochtend van Sint Nicolaas, 6 december.

Hoe onschuldig deze mannetjes er ook uitzien, de geschiedenis erachter is minder vrolijk. Sommige verhalen vertellen namelijk dat de mannetjes een verwijzing zijn naar drie kleine kinderen die door een slager in een pekelvat zijn gegooid, maar gelukkig werden ze door de heilige Nicolaas weer tot leven gewekt. In andere streken en landen kom je vergelijkbare broodjes tegen, zoals de mannala (zuidelijke deel van de Elzas, Haut-Rhin), Jean-Bonhomme (Franche-Comté), Weckmann (Duitsland) of Grittibänz (Zwitserland).

Print recept

Recept: Mannele, Frans broodje voor Sint Nicolaas

Gang: Brood, Elzas, Ontbijt, Recepten uit de Franse keuken
Hoeveelheid

8

broodjes
Bereidingstijd

30

minuten
Baktijd

15

minuten
Wachttijd

2

uur

Ingredienten

  • 300 gram bloem

  • 40 gram kristalsuiker

  • 5 gram fijn zout

  • 80 ml melk

  • 15 gram bakkersgist

  • 1 ei

  • 60 gram zachte boter

  • Om te bestrijken
  • 1 ei

  • Om te versieren (eventueel)
  • Rozijnen, amandelen of chocola

Aanwijzingen

  • Doe de bloem, suiker, gist, zout, melk en het ei in een kom en kneed alles tot een glad deeg. Voeg daarna de zachte boter toe en kneed het geheel nogmaals tot een glad deeg.
  • Vorm een bal en leg het deeg in een schone kom. Bedek de kom met een theedoek en laat het deeg op een warme plek minimaal 1 uur rijzen, tot het ongeveer in volume is verdubbeld.
  • Verdeel het deeg in gelijke stukken en rol deze tussen je handen tot rolletjes van ongeveer tien centimeter. Voor acht manneles maakte ik stukken van 65 gram.
  • Druk met je vingers of de zijkant van je hand het bovenste gedeelte in de vorm van een hoofd. Maak met een mes een inkeping voor de benen en twee inkepingen voor de armen.
  • Laat het deeg nu nogmaals minimaal 1 uur rijzen op een warme plek, tot de mannetjes twee keer zo groot zijn geworden.
  • Bestrijk de broodjes met een geklopt ei. Je kunt je manneles eventueel nog versieren met bijvoorbeeld rozijnen, amandelen of chocola.
  • Bak de manneles in 15-20 minuten goudbruin op 180 graden in een voorverwarmde oven.

Notities

  • Je kunt een mannele zo eten, maar met jam of chocola zijn ze ook erg lekker!

Marita

Hoi! Ik ben Marita, en geef je op Frankrijk Puur graag tips over de mooiste plekken in Frankrijk. Het land verrast me steeds weer door haar veelzijdigheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *