Recept: makkelijke tarte tatin

Vraag iemand om één klassiek dessert of taartje uit de Franse keuken te noemen, en gegarandeerd dat je dan de tarte tatin hoort. De omgekeerde appeltaart kun je bij vrijwel elke zichzelf respecterende brasserie of restaurant wel krijgen, maar wist je dat het ook helemaal niet moeilijk is om dit taartje thuis zelf te maken? Ik laat je in deze blog mijn recept zien!

Er hangt een leuke anekdote aan het ontstaan van de tarte tatin. Volgens culinair recensent en kok Curnonsky (1872-1952) zou de eigenaar van restaurant Maxim’s in Parijs op een dag in de streek Sologne in een herberg van de ‘zussen Tatin’ deze taart gegeten hebben. In werkelijkheid zou het echter een uitvinding van de chef patisserie van het restaurant in Parijs zijn, en dus bleek het gewoon een grote reclamestunt.

Hoe het ook zij, de taart is in elk geval lekker! Wat heb je nodig om de tarte tatin zelf te maken? Aan de basis staan natuurlijk de appels. Neem stevige appels, geen moesappels. Je moet ze namelijk nogal een tijdje verwarmen, en daar moeten ze wel heel bij blijven. Ik heb zelf voor dit recept grote Jonagold-appels genomen. Voor de hoeveelheid bedenk je eerst voor hoeveel mensen je de taart wilt maken, en hoe grote bakvorm je dus neemt. Voor mijn vorm gebruikte ik vier grote appels. En verder ongeveer 125 gram suiker, 25 gram ongezouten roomboter en vijf plakken bladerdeeg. Dat levert een taart voor zes personen op.

Zo maak je het

Eerst schil je de appels en snij je ze in acht stukken. Doe vervolgens om een karamel te maken de suiker in de pan en warm deze op middelhoog vuur op. Wanneer het begint te smelten, doe je de roomboter erbij. Het beste kun je niet roeren, maar de pan af en toe ronddraaien zodat alle suiker smelt.

Kneed ondertussen de vijf bladerdeegplakken samen, leg het deeg op een stuk bakpapier en maak het plat met een deegroller of met je handen. Prik vervolgens met een vork wat gaatjes in het deeg.

Doe de karamel vervolgens in de bakvorm, leg de appelpartjes er netjes in, drapeer het deeg er voorzichtig overheen en druk het aan de zijkanten in de vorm. Vervolgens zet je het ongeveer 40 minuten in de oven (voorverwarmd, op 180 graden).

Let op, gebruik geen springvorm voor het maken van de tarte tatin! Anders kan de karamel er namelijk in de oven langzaam uitlopen doordat deze niet waterdicht sluit.

Laat de tarte tatin afkoelen. Als het lauw of koud is leg je een bord of plank omgekeerd bovenop de bakvorm en keer je het geheel om. Serveer met een bolletje vanille-ijs, en strooi eventueel wat kaneel over de taart. Eet smakelijk!

* Aantekening voor als ik het recept nog eens ga maken: de appels in een aparte pan even opwarmen zodat het sap er wat meer uitgaat, en misschien nog wat meer suiker voor de karamel, zodat de karamel al met al wat dikker wordt.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant