Recept: heerlijk romig lavendelijs (zonder ijsmachine)

Als je in een typisch Provençaals dorpje rondloopt ontkom je er niet aan: de geur van lavendel kan je op elke hoek van de straat tegemoet komen waaien. Met een beetje geluk vind je in dat dorp dan ook een winkeltje met ambachtelijk ijs. Grote kans dat je daar dan ijs met lavendelsmaak kunt krijgen. Natuurlijk smaakt zo’n ijsje het beste onder de Zuid-Franse zon, maar bij gebrek daaraan kun je het ook heel gemakkelijk thuis zelf maken. In deze blog deel ik een snel en gemakkelijk recept waarbij je niet eens een ijsmachine nodig hebt.

Natuurlijk is ijs het lekkerst wanneer je het door middel van een traditioneel recept maakt, inclusief slagroom, volle melk en eidooiers. En een ijsmachine is daarbij een handig hulpmiddel, want het alternatief is zelf om de zoveel tijd het ijs in de vriezer doorroeren. Maar er is ook een ander recept waarmee je behoorlijk dicht in de buurt komt van de smaak van op de traditionele manier klaargemaakt ijs.

Dat recept bestaat uit slechts twee ingrediënten voor de basis, namelijk een blikje gecondenseerde melk (kun je eventueel ook zelf maken) en slagroom. Verder kun je er elke smaak en extra ingrediënten aan toevoegen die je wilt. Zoals lavendel bijvoorbeeld.

Print recept

Recept: heerlijk romig lavendelijs (zonder ijsmachine)

Recept van MartijnGang: NagerechtKeuken: Frans
Hoeveelheid

1

liter
Voorbereidingstijd

15

minuten

Eenvoudig en snel recept voor heerlijk lavendelijs.

Ingredienten

  • 400 ml gecondenseerde melk

  • 500 ml slagroom

  • 4 eetlepels gedroogde lavendelbloemetjes (te koop bij onder meer Dille&Kamille). Kan natuurlijk ook lavendel uit eigen tuin zijn. Gebruik niet de lavendel die je in de supermarkt of bij het tuincentrum koopt, deze is vaak bespoten.

Aanwijzingen

  • Doe de slagroom in een kom en voeg de gedroogde lavendel toe, en roer goed door.
  • Zet gedurende minstens een uur in de koelkast zodat de slagroom de lavendelsmaak kan overnemen.
  • Haal de slagroom door een zeef om de lavendel eruit te halen en klop de slagroom vervolgens op tot een stevige massa.
  • Doe de gecondenseerde melk erdoorheen en roer rustig door elkaar heen.
  • Giet het geheel in een vershoudbak van een liter en zet gedurende minstens zes uur in de diepvriezer. Af en toe doorroeren in het eerste uur om het luchtiger te houden mag, maar is niet per se nodig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close

Gratis ebook?

Schrijf je net als 22.666 anderen in voor onze nieuwsbrief en ontvang het ebook '10 roadtrips in Frankrijk' twv €7.50