R

Recept: gemakkelijke Elzasser appeltaart

Elzasser appeltaart

Een goede appeltaart gaat er bij mij altijd in. Nu is het zo dat vrijwel elke streek in Frankrijk wel een eigen recept voor appeltaart heeft. Zo ook de Elzas, waarbij het grote verschil met andere Franse appeltaarten is dat er als vulling een puddingachtig mengsel van ei, suiker en room aan wordt toegevoegd.

Deze taart, die in het Frans Tarte aux pommes à l’Alsacienne wordt genoemd, heeft een vrij eenvoudig basisrecept en is in korte tijd te bereiden. Je kunt er eventueel nog wat extra decoratie aan toevoegen, zoals amandelschaafsel en poedersuiker, maar op zichzelf is dit ook al een heerlijke taart. Lekker als dessert bij een Franse maaltijd of gewoon voor bij de koffie.

Print recept

Recept: Elzasser appeltaart

Gang: Dessert, Taart
Porties

6

Voorbereiding

30

minuten
Baktijd

50

minuten

Ingredienten

  • Deeg
  • 250 gram tarwebloem

  • 125 gram roomboter

  • Eetlepel suiker

  • Snufje zout

  • 1 ei

  • 2 eetlepels water

  • Vulling
  • 4 stevige appels (bijv. Elstar)

  • 3 eieren

  • 80 gram kristalsuiker

  • 250 ml slagroom

Aanwijzingen

  • Doe de tarwebloem, in blokjes gesneden roomboter, het zout, de suiker, het water en het ei in een kom en meng tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg minimaal een half uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Vet een taartvorm (ik gebruikte er een van 25 centimeter) in met wat boter.
  • Snij de appels in acht partjes.
  • Bekleed de taartvorm met het deeg, zorg dat het een dikte van ongeveer twee millimeter heeft.
  • Zet gedurende ongeveer twintig minuten in de oven.
  • Haal uit de oven en verdeel de appelpartjes over het deeg.
  • Meng de room, eieren en suiker in een mengkom en giet over de appels heen tot net onder de rand van het deeg.
  • Zet gedurende minimaal een half uur in de oven, tot de bovenkant licht bruin kleurt.

Tags
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

  1. Mady says:

    Lang op dit recept gewacht. Ik heb het ooit in de vakantie gegeten in Frankrijk. Kon niet meer ontdekken, waar dat was. Heerlijk recept! Dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *