Recept: gemakkelijke Elzasser appeltaart

Een goede appeltaart gaat er bij mij altijd in. Nu is het zo dat vrijwel elke streek in Frankrijk wel een eigen recept voor appeltaart heeft. Zo ook de Elzas, waarbij het grote verschil met andere Franse appeltaarten is dat er als vulling een puddingachtig mengsel van ei, suiker en room aan wordt toegevoegd.

Deze taart, die in het Frans Tarte aux pommes à l’Alsacienne wordt genoemd, heeft een vrij eenvoudig basisrecept en is in korte tijd te bereiden. Je kunt er eventueel nog wat extra decoratie aan toevoegen, zoals amandelschaafsel en poedersuiker, maar op zichzelf is dit ook al een heerlijke taart. Lekker als dessert bij een Franse maaltijd of gewoon voor bij de koffie.

Print recept

Recept: Elzasser appeltaart

Gang: Dessert, Taart
Porties

6

Voorbereiding

30

minuten
Baktijd

50

minuten

Ingredienten

  • Deeg
  • 250 gram tarwebloem

  • 125 gram roomboter

  • Eetlepel suiker

  • Snufje zout

  • 1 ei

  • 2 eetlepels water

  • Vulling
  • 4 stevige appels (bijv. Elstar)

  • 3 eieren

  • 80 gram kristalsuiker

  • 250 ml slagroom

Aanwijzingen

  • Doe de tarwebloem, in blokjes gesneden roomboter, het zout, de suiker, het water en het ei in een kom en meng tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg minimaal een half uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Vet een taartvorm (ik gebruikte er een van 25 centimeter) in met wat boter.
  • Snij de appels in acht partjes.
  • Bekleed de taartvorm met het deeg, zorg dat het een dikte van ongeveer twee millimeter heeft.
  • Zet gedurende ongeveer twintig minuten in de oven.
  • Haal uit de oven en verdeel de appelpartjes over het deeg.
  • Meng de room, eieren en suiker in een mengkom en giet over de appels heen tot net onder de rand van het deeg.
  • Zet gedurende minimaal een half uur in de oven, tot de bovenkant licht bruin kleurt.
close

Gratis ebook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het ebook '10 roadtrips in Frankrijk' twv €7.50
SHOP
close

Gratis ebook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het ebook '10 roadtrips in Frankrijk' twv €7.50

Geef een reactie

  1. Leuke, verrassende ideeen en suggesties. Altijd interessant om als echte Francofiel nieuwe impulsen te krijgen…Chapeau!

    1. Avatar foto Marita says:

      Leuk om te horen!

  2. Lang op dit recept gewacht. Ik heb het ooit in de vakantie gegeten in Frankrijk. Kon niet meer ontdekken, waar dat was. Heerlijk recept! Dank je wel!

    1. Avatar foto Marita says:

      Wat leuk! Eet smakelijk 🙂

  3. Manuella says:

    Overheerlijke lekkere taart voor herhaling vatbaar .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close