R

Recept: Gâteau normand aux pommes (Normandische appelcake)

Normandië en appels, die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al eeuwenlang worden er appels geteeld, gewoon om vers te eten maar natuurlijk vooral ook voor de cider en de calvados. En je kunt er heerlijk mee bakken en koken. In deze blog deel ik een recept voor een Normandisch geïnspireerde appelcake!

De drank calvados, de trots van Normandië, is bekend vanaf ongeveer de zestiende eeuw. Deze sterkedrank, op basis van cider, kwam echter pas echt tot bloei in de negentiende eeuw, toen de druifluis de wijngaarden van Europa besmette en veel wijngaarden verdwenen. In de zoektocht naar andere inkomsten stortte men zich op de teelt van appels en peren. Tijdens onze laatste reis door Normandië kochten we via onze chambres d’hôtes een fles calvados van de buurman, en daar wilde ik al een tijdje eens iets mee doen op culinair gebied.

Omdat ik zin had weer eens wat met appel te bakken, besloot ik er dan maar een Normandische touch aan te geven. Bovendien wordt er in Normandië ook daadwerkelijk veel cake gebakken met appels en calvados, alhoewel ieder dorp, of eigenlijk iedere grand-mère, een eigen recept heeft. Daarom hierbij mijn eigen versie van de gâteau normand.

Tarte of gâteau?

De grens tussen taart en cake is in Nederland nogal vaag, en zo is het in Frankrijk niet anders. Over het algemeen kun je wel zeggen dat tarte bestaat uit een vaste onderlaag met daarop een vulling of decoratie. Het woord gâteau wordt daarentegen veel gebruikt voor cake-achtige baksels, maar is breder dan alleen cake. Om het nog ingewikkelder te maken kennen ze in Frankrijk ook gewoon het woord cake. Voor mijn recept van deze appelcake (of appeltaart, hoe je het ook wilt noemen) baseerde ik me op enkele recepten die ik her en der vond van de gâteau normand.

Print recept

Gâteau normand aux pommes (Normandische appelcake)

Gang: TaartKeuken: Franse keuken
Porties

8

porties
Voorbereiding

20

minuten
Baktijd

45

minuten

Ingredienten

  • 3 flinke appels (bijv. Golden Delicious)

  • 150 gram tarwebloem

  • 50 gram amandelmeel

  • 50 gram roomboter

  • 3 eieren

  • 100 + 50 gram witte basterdsuiker

  • 3 eetlepels calvados (of eventueel cognac, of in plaats daarvan een vanillestokje)

  • Handjevol amandelschaafsel

  • Snufje zout

Aanwijzingen

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Schil de appels en snij ze in acht partjes.
  • Doe ze samen met de boter in een koekenpan en bak ze gedurende een minuut.
  • Voeg 50 gram suiker toe aan de appels en als dat is opgenomen ook de calvados. Je kunt de calvados vervangen door cognac voor ongeveer dezelfde smaak, of door vanille.
  • Bak nog enkele minuten op middelmatig vuur totdat de appelpartjes wat zachter en glaziger zijn, en haal ze dan van het vuur.
  • Klop de eieren met de 100 gram suiker op tot de massa witter wordt en in volume toeneemt.
  • Voeg de tarwebloem, amandelmeel en een snufje zout toe en klop het tot een egaal, stevig mengsel.
  • Roer het appel-boter-suikermengsel door het beslag.
  • Doe het mengsel in een springvorm van 20-25 centimeter en bestrooi met amandelschaafsel.
  • Bak de cake gedurende ongeveer 45-50 minuten in de oven.
  • Et voilà, bon appétit!

Notitie

  • P.s., de cake is vrij compact en stevig, als je een luchtigere cake wilt kun je wat bakpoeder door de tarwebloem mengen.

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

  1. Ineke Oosting says:

    De notentaart is heerlijk, recept doorgestuurd naar nederlandse vriendin in Frankrijk . Misschien een idee om al die lekkere recepten met de leuke foto’s, als boek te publiceren. Een leuke aanwinst en cadeau voor alle Francofielen! ik heb al meerdere recepten gemaakt en ze zijn allemaal even lekker en je kunt makkelijk zelf variëren met de vruchten/noten.

  2. Noël Van Den Berghe says:

    Een goede namiddag Martijn,
    Bedankt voor het lekkere recept van de appelcake,verder nog de beste wensen voor het Nieuwe Jaar.
    Noël

  3. Patricia says:

    Inderdaad een super lekkere taart … Zoals meer van jullie recepten. Ik sluit mij aan bij vorige opmerking… Misschien eens een boekje met jullie recepten publiceren !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *