Recept: Fougasse, Frans breekbrood

De zomerse geur van kruiden, olijven en versgebakken brood vult je huis tijdens het maken van Fougasse. Dit Provençaalse brood lijkt erg op de Italiaanse Focaccia en kun je met allerlei mediterrane ingrediënten helemaal naar eigen smaak klaarmaken. Er bestaat zowel een zoute als een zoete variant.

Fougasse ontstond in het Middellandse Zeegebied doordat men proefbrood bakte om de temperatuur van de oven te bepalen. Met name in Frankrijk werd het een gewoonte om er allerlei extra ingrediënten aan toe te voegen. Zo kom je ze in de Provence onder andere tegen met olijven, kaas, ansjovis of zongedroogde tomaten. Een bekende zoete variant komt uit Aigues-Mortes, met suiker, ei, room en oranjebloesem. In dit recept kiezen we voor de zoute variant, met een mengsel van olijven en spekreepjes. Je kunt het zelf ook heel eenvoudig aanvullen met of vervangen door andere ingrediënten. De Fougasse is lekker bij het aperitief of bijvoorbeeld bij soep.

Het woord zelf komt oorspronkelijk uit het Latijn, van focacium, een brood dat in de as van een vuur gebakken werd. Via het Occitaanse woord fogatza kwam het in het Frans terecht. Ook in andere landen kwam het in de taal terecht, zoals pogácsa in het Hongaars of pogatschen in Oostenrijk.

Print dit recept

Recept: Fougasse, Frans breekbrood

Personen

4

porties
Voorbereiding

1

uur 

30

minuten
Baktijd

25

minuten

Ingrediënten

  • 250 gram tarwebloem

  • 125 ml water op kamertemperatuur

  • Snufje zout

  • 4 gram gedroogde gist

  • 100 gram olijven

  • 125 gram spekreepjes

  • 1 theelepel gedroogde tijm

  • Snufje fleur de sel / zeezout

  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Meng de bloem, een snufje zout, het gist en een eetlepel olijfolie in een kom.
  • Voeg beetje bij beetje het water toe en kneed in 10 tot 15 minuten tot een elastisch deeg. Als het plakkerig blijft, vul je wat aan met een schepje bloem tot het niet meer plakt.
  • Zet het deeg afgedekt weg op kamertemperatuur en laat een uur rijzen.
  • Bak de spekjes en snijd de olijven doormidden, en laat beiden uitlekken op keukenpapier.
  • Meng de olijven en spekjes met het deeg en verspreid over een ingevette bakplaat tot een plak van ongeveer een centimeter dikte.
  • Snijd een patroon in het deeg en maak de gaten groot genoeg, om te voorkomen dat het in de oven tegen elkaar aan rijst.
  • Strooi de tijm en het zeezout over de fougasse en smeer met een kwastje nog wat olijfolie eroverheen.
  • Bak het gedurende 20 tot 25 minuten in een voorverwarmde oven, op 210 graden.
Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

  • 24,99

    50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

    Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

    Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Het boek past door de brievenbus.
    Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  • 9,95

    Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

    Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

    Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

  • 5,99

    Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

    Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

    Direct te downloaden

  • 9,95

    In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

    Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

    Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

1 reactie op Recept: Fougasse, Frans breekbrood

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk?

Ontdek 50 prachtige bestemmingen in Frankrijk, compleet met extra reistips, in dit luxe hardcover-boek.
Bestel Frankrijk Puur.