Recept: Fougasse, Frans breekbrood

De zomerse geur van kruiden, olijven en versgebakken brood vult je huis tijdens het maken van Fougasse. Dit Provençaalse brood lijkt erg op de Italiaanse Focaccia en kun je met allerlei mediterrane ingrediënten helemaal naar eigen smaak klaarmaken. Er bestaat zowel een zoute als een zoete variant.

Fougasse ontstond in het Middellandse Zeegebied doordat men proefbrood bakte om de temperatuur van de oven te bepalen. Met name in Frankrijk werd het een gewoonte om er allerlei extra ingrediënten aan toe te voegen. Zo kom je ze in de Provence onder andere tegen met olijven, kaas, ansjovis of zongedroogde tomaten. Een bekende zoete variant komt uit Aigues-Mortes, met suiker, ei, room en oranjebloesem. In dit recept kiezen we voor de zoute variant, met een mengsel van olijven en spekreepjes. Je kunt het zelf ook heel eenvoudig aanvullen met of vervangen door andere ingrediënten. De Fougasse is lekker bij het aperitief of bijvoorbeeld bij soep.

Het woord zelf komt oorspronkelijk uit het Latijn, van focacium, een brood dat in de as van een vuur gebakken werd. Via het Occitaanse woord fogatza kwam het in het Frans terecht. Ook in andere landen kwam het in de taal terecht, zoals pogácsa in het Hongaars of pogatschen in Oostenrijk.

Print recept

Recept: Fougasse, Frans breekbrood

Personen

4

porties
Voorbereiding

1

uur 

30

minuten
Baktijd

25

minuten

Ingredienten

  • 250 gram tarwebloem

  • 125 ml water op kamertemperatuur

  • Snufje zout

  • 4 gram gedroogde gist

  • 100 gram olijven

  • 125 gram spekreepjes

  • 1 theelepel gedroogde tijm

  • Snufje fleur de sel / zeezout

  • Olijfolie

Aanwijzingen

  • Meng de bloem, een snufje zout, het gist en een eetlepel olijfolie in een kom.
  • Voeg beetje bij beetje het water toe en kneed in 10 tot 15 minuten tot een elastisch deeg. Als het plakkerig blijft, vul je wat aan met een schepje bloem tot het niet meer plakt.
  • Zet het deeg afgedekt weg op kamertemperatuur en laat een uur rijzen.
  • Bak de spekjes en snijd de olijven doormidden, en laat beiden uitlekken op keukenpapier.
  • Meng de olijven en spekjes met het deeg en verspreid over een ingevette bakplaat tot een plak van ongeveer een centimeter dikte.
  • Snijd een patroon in het deeg en maak de gaten groot genoeg, om te voorkomen dat het in de oven tegen elkaar aan rijst.
  • Strooi de tijm en het zeezout over de fougasse en smeer met een kwastje nog wat olijfolie eroverheen.
  • Bak het gedurende 20 tot 25 minuten in een voorverwarmde oven, op 210 graden.
close

Gratis ebook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het ebook '10 roadtrips in Frankrijk' twv €7.50
SHOP
close

Gratis ebook?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het ebook '10 roadtrips in Frankrijk' twv €7.50

Geef een reactie

  1. Fougasse wordt ook vaak gegeten op kerstavond als éën van de dertien desserts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close