F

Far Breton: authentiek recept voor de perfecte pruimentaart uit Bretagne

Far Breton

Het is geen clafoutis, het is geen cake: Far Breton, een heerlijk smeuïge taart met pruimen. Als je in Bretagne in een crêperie uit eten gaat, heb je grote kans deze als nagerecht op de menukaart aan te treffen.

De naam Far lijkt niet echt Frans, toch heeft het dezelfde Latijnse wortels als de Franse taal zelf. Het komt namelijk van het Latijnse far, dat tarwe betekent. Bijvoorbeeld ook het Franse woord Farine is hiervan afkomstig. Oorspronkelijk, in de achttiende eeuw, was Far een (gezout) bijgerecht bij de vleesmaaltijd, maar gaandeweg evolueerde het gerecht tot een zoete variant met voornamelijk pruimen en soms ander fruit.

Volgens de overlevering kwamen de pruimen door de handel vanuit Agen (in de Lot-et-Garonne), in Bretagne terecht. Vissers die hun kabeljauw naar deze streek brachten, namen de door de zon gedroogde pruimen uit Aquitaine mee terug. De gedroogde pruimen bleven lang goed en waren gewild onder zeelieden. Traditioneel gezien worden voor de Far Breton dan ook gedroogde pruimen gebruikt. Die kun je voor gebruik even wellen, in water of in likeur. Bij de lokale grootgrutter vond ik een potje pruimen uit Agen op siroop, deze hoef je enkel even uit te laten lekken en kun je dan direct verder verwerken in de taart. Je vindt ze ook bij onder meer DA, in gedroogde variant. Kies je verse pruimen, dan kan de taart wat te waterig worden.

Print recept

Recept: Far Breton, pruimentaart uit Bretagne

Porties

12

porties
Voorbereiding

15

minuten
Baktijd

1

uur 

Ingredienten

  • 200 gram tarwebloem

  • 175 gram kristalsuiker

  • 1 liter volle melk

  • 4 eieren

  • +/- 20 pruimen (gedroogd of op siroop)

  • 1 vanillestokje

  • Snufje zout

  • Roomboter om ovenschaal in te vetten

Aanwijzingen

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snij het vanillestokje in de lengte door de helft, doe het samen met de melk in een pannetje en verwarm enkele minuten op laag vuur (laat het niet het kookpunt bereiken). Haal het vanillestokje er vervolgens weer uit.
  • Meng de bloem, suiker, een snufje zout, de lauwwarme melk en de eieren in een kom, met behulp van een garde.
  • Vet een dichte ovenschaal (rond of rechthoekig) in, verdeel de pruimen over de bodem en giet voorzichtig het beslag erbij.
  • Zet gedurende een uur in de oven, tot de bovenkant een lichtbruine kleur heeft. Prik met een satéstokje of mes in de Far, als deze er schoon weer uitkomt is hij gaar. Laat het er anders nog wat langer in staan.

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

  1. Bruno Mestdag says:

    Al 50 jaar ben ik fan van dit nagerecht, van toen ik als jongeling met vrienden door de Morbihan fietste om aan natuurstudie te doen. Het is een heerlijk dessert/tussendoortje, door iedereen gesmaakt.
    Ik vrees enkel dat als je de taart – zoals in het recept – anderhalf uur aan 180° in de oven laat, je een verbrande toplaag krijgt. Ik houd het op 50 à 60 minuten, weliswaar met wat minder melk in mijn bereiding.

    1. Martijn says:

      Beste Bruno, bedankt voor je reactie. Ik denk dat je gelijk hebt en dat er een foutje in het recept geslopen is, al is het al bijna een jaar geleden dat ik dit recept maakte dus de tijden herinner ik me niet meer helemaal. Rond een uur in de oven zou inderdaad genoeg moeten zijn, al ligt het ook wel een beetje aan de oven. Het beste is na een uur even met een prikker kijken of hij gaar is vanbinnen en vervolgens de kleur goed in de gaten houden als je hem er nog wat langer in laat staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *