Recept: Far Breton, pruimentaart uit Bretagne

Het is geen clafoutis, het is geen cake: Far Breton, een heerlijk smeuïge taart met pruimen. Als je in Bretagne in een crêperie uit eten gaat, heb je grote kans deze als nagerecht op de menukaart aan te treffen.

De naam Far lijkt niet echt Frans, toch heeft het dezelfde Latijnse wortels als de Franse taal zelf. Het komt namelijk van het Latijnse far, dat tarwe betekent. Bijvoorbeeld ook het Franse woord Farine is hiervan afkomstig. Oorspronkelijk, in de achttiende eeuw, was Far een (gezout) bijgerecht bij de vleesmaaltijd, maar gaandeweg evolueerde het gerecht tot een zoete variant met voornamelijk pruimen en soms ander fruit.

Volgens de overlevering kwamen de pruimen door de handel vanuit Agen (in de Lot-et-Garonne), in Bretagne terecht. Vissers die hun kabeljauw naar deze streek brachten, namen de door de zon gedroogde pruimen uit Aquitaine mee terug. De gedroogde pruimen bleven lang goed en waren gewild onder zeelieden. Traditioneel gezien worden voor de Far Breton dan ook gedroogde pruimen gebruikt. Die kun je voor gebruik even wellen, in water of in likeur. Bij de lokale grootgrutter vond ik een potje pruimen uit Agen op siroop, deze hoef je enkel even uit te laten lekken en kun je dan direct verder verwerken in de taart. Je vindt ze ook bij onder meer DA, in gedroogde variant. Kies je verse pruimen, dan kan de taart wat te waterig worden.

Print dit recept

Recept: Far Breton, pruimentaart uit Bretagne

Porties

12

porties
Voorbereiding

15

minuten
Baktijd

1

uur 

Ingrediënten

  • 200 gram tarwebloem

  • 175 gram kristalsuiker

  • 1 liter volle melk

  • 4 eieren

  • +/- 20 pruimen (gedroogd of op siroop)

  • 1 vanillestokje

  • Snufje zout

  • Roomboter om ovenschaal in te vetten

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snij het vanillestokje in de lengte door de helft, doe het samen met de melk in een pannetje en verwarm enkele minuten op laag vuur (laat het niet het kookpunt bereiken). Haal het vanillestokje er vervolgens weer uit.
  • Meng de bloem, suiker, een snufje zout, de lauwwarme melk en de eieren in een kom, met behulp van een garde.
  • Vet een dichte ovenschaal (rond of rechthoekig) in, verdeel de pruimen over de bodem en giet voorzichtig het beslag erbij.
  • Zet gedurende een uur in de oven, tot de bovenkant een lichtbruine kleur heeft. Prik met een satéstokje of mes in de Far, als deze er schoon weer uitkomt is hij gaar. Laat het er anders nog wat langer in staan.
Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »
Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

  • 1,00

    Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

    Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

  • 25,00

    Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

    Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

    Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

    Het boek verschijnt rond 1 oktober 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

  • Vanaf: 25,00

    Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

    Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

    Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

    Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

    Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

    Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

  • 20,00

    50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

    Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

    Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

    Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

    Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

2 reacties op Recept: Far Breton, pruimentaart uit Bretagne

  • Al 50 jaar ben ik fan van dit nagerecht, van toen ik als jongeling met vrienden door de Morbihan fietste om aan natuurstudie te doen. Het is een heerlijk dessert/tussendoortje, door iedereen gesmaakt.
    Ik vrees enkel dat als je de taart – zoals in het recept – anderhalf uur aan 180° in de oven laat, je een verbrande toplaag krijgt. Ik houd het op 50 à 60 minuten, weliswaar met wat minder melk in mijn bereiding.

    • Beste Bruno, bedankt voor je reactie. Ik denk dat je gelijk hebt en dat er een foutje in het recept geslopen is, al is het al bijna een jaar geleden dat ik dit recept maakte dus de tijden herinner ik me niet meer helemaal. Rond een uur in de oven zou inderdaad genoeg moeten zijn, al ligt het ook wel een beetje aan de oven. Het beste is na een uur even met een prikker kijken of hij gaar is vanbinnen en vervolgens de kleur goed in de gaten houden als je hem er nog wat langer in laat staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gratis Frankrijk-ebook!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en download een gratis ebook met tips voor roadtrips
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.