De sneeuw ligt (centi)meters dik op het landschap, de ijskoude wind blaast in je gezicht… tijd voor een gerecht dat je even meeneemt naar de Franse bergen! Met dit recept geniet je gewoon aan je eigen eettafel van het berggevoel. Boordevol koolhydraten, dus vooral lekker na een inspannende dag of in hartje winter.
Al eerder deelde ik een recept op Frankrijk Puur van het Franse wintersportgerecht Tartiflette. Croziflette lijkt er veel op, maar hier worden de aardappels vervangen door zogenaamde crozets. Dit is een lokale pastasoort uit de Savoie, met name uit het dal van de Tarentaise. De kleine typische vierkante deegplakjes worden gemaakt van boekweitmeel (farine de sarrasin). Je kunt het in de meeste supermarkten en souvenirwinkels in de Savoie kopen. Als je er niet aan kunt komen, is het natuurlijk ook een optie om het te vervangen door gewone boekweitpasta of eventueel volkoren pasta. Ga dan wel voor een kleine pastasoort, zoals macaroni, omdat het gerecht dan het meest lijkt op de croziflette. Zelf maken is ook nog een mogelijkheid en is vergelijkbaar met het zelf maken van pasta. Voor crozets voeg je één ei per honderd gram boekweitmeel toe, en een beetje olijfolie. Kneed het tot een soepel deeg, rol het dun uit en snijd in rechthoekjes.
Net als bij de Tartiflette gaat er veel kaas in, ook hier de Reblochon, een kaas uit de bergen van de Savoie. Deze is in Nederland onder andere bij de Albert Heijn verkrijgbaar.
Print receptRecept: Croziflette, Frans gerecht uit de bergen
4
porties15
minuten45
Ingredienten
1 Reblochon-kaas
1 ui
250 gram spekreepjes of blokjes
200 gram crème fraîche
400 gram crozets of eventueel pasta
Aanwijzingen
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Kook de crozets volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snipper de ui en bak samen met het spek in een koekenpan.
- Voeg als de spek en ui bruin kleurt de crème fraîche toe.
- Vet een ovenschaal in met een beetje roomboter. Verspreid de helft van de crozets over de bodem van de schaal en doe daar een laag met de ui, spek en crème fraîche overheen. Sluit af met de rest van de crozets en leg bovenop de reblochon, in twee helften gesneden.
- Zet gedurende ongeveer drie kwartier in de oven, tot zich bovenop een mooie lichtbruine laag gesmolten kaas heeft gevormd.
Notities
- In plaats van spek kan je ook gerookte ham nemen. Sommige recepten voegen aan het spek-ui-room-mengsel ook nog een scheutje witte wijn toe. Kun je echt niet aan Reblochon komen, dan is bijvoorbeeld een Morbier of Mont d’Or uit de Jura een goed alternatief.
Nogmaals ik vind jullie fantastisch.
Ik bewaar ook alle mailtjes van jullie en geniet iedere keer weer opnieuw.
Zeker in deze tijd dat we niet naar ons geliefde Frankrijk kunnen.
Zodra het weer kan zijn weer ook gelijk voor minimaal 4 werken weg naar Frankrijk.
Ga ik zeker maken. De tartiflette heb ik ook gemaakt en die was goddelijk.
Martijn je bent top!
Wat een heerlijke gerechten, ik ben met puur frankrijk gelukkig even waar ik zo graag zijn wil nu alles nog zo dicht zit! Bedankt!