Recept: Croziflette, Frans gerecht uit de bergen

De sneeuw ligt (centi)meters dik op het landschap, de ijskoude wind blaast in je gezicht… tijd voor een gerecht dat je even meeneemt naar de Franse bergen! Met dit recept geniet je gewoon aan je eigen eettafel van het berggevoel. Boordevol koolhydraten, dus vooral lekker na een inspannende dag of in hartje winter.

Al eerder deelde ik een recept op Frankrijk Puur van het Franse wintersportgerecht Tartiflette. Croziflette lijkt er veel op, maar hier worden de aardappels vervangen door zogenaamde crozets. Dit is een lokale pastasoort uit de Savoie, met name uit het dal van de Tarentaise. De kleine typische vierkante deegplakjes worden gemaakt van boekweitmeel (farine de sarrasin). Je kunt het in de meeste supermarkten en souvenirwinkels in de Savoie kopen. Als je er niet aan kunt komen, is het natuurlijk ook een optie om het te vervangen door gewone boekweitpasta of eventueel volkoren pasta. Ga dan wel voor een kleine pastasoort, zoals macaroni, omdat het gerecht dan het meest lijkt op de croziflette. Zelf maken is ook nog een mogelijkheid en is vergelijkbaar met het zelf maken van pasta. Voor crozets voeg je één ei per honderd gram boekweitmeel toe, en een beetje olijfolie. Kneed het tot een soepel deeg, rol het dun uit en snijd in rechthoekjes.

Net als bij de Tartiflette gaat er veel kaas in, ook hier de Reblochon, een kaas uit de bergen van de Savoie. Deze is in Nederland onder andere bij de Albert Heijn verkrijgbaar.

Print dit recept

Recept: Croziflette, Frans gerecht uit de bergen

Personen

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Baktijd

45

minuten

Ingrediënten

  • 1 Reblochon-kaas

  • 1 ui

  • 250 gram spekreepjes of blokjes

  • 200 gram crème fraîche

  • 400 gram crozets of eventueel pasta

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Kook de crozets volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snipper de ui en bak samen met het spek in een koekenpan.
  • Voeg als de spek en ui bruin kleurt de crème fraîche toe.
  • Vet een ovenschaal in met een beetje roomboter. Verspreid de helft van de crozets over de bodem van de schaal en doe daar een laag met de ui, spek en crème fraîche overheen. Sluit af met de rest van de crozets en leg bovenop de reblochon, in twee helften gesneden.
  • Zet gedurende ongeveer drie kwartier in de oven, tot zich bovenop een mooie lichtbruine laag gesmolten kaas heeft gevormd.

Notities

  • In plaats van spek kan je ook gerookte ham nemen. Sommige recepten voegen aan het spek-ui-room-mengsel ook nog een scheutje witte wijn toe. Kun je echt niet aan Reblochon komen, dan is bijvoorbeeld een Morbier of Mont d’Or uit de Jura een goed alternatief.
Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

  • Clear
    25,00

    Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

    Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

    Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

    Frankrijk Puur Roadtrips verschijnt in de eerste week van april 2021. Als je het nu bestelt, sturen wij het begin april zo snel mogelijk naar je toe en ontvang je het als een van de eersten.

  • Clear
    24,99

    50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

    Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

    Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Het boek past door de brievenbus.
    Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  • 9,95

    Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

    Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

    Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

  • 9,95

    In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

    Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

    Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

2 reacties op Recept: Croziflette, Frans gerecht uit de bergen

  • Nogmaals ik vind jullie fantastisch.
    Ik bewaar ook alle mailtjes van jullie en geniet iedere keer weer opnieuw.
    Zeker in deze tijd dat we niet naar ons geliefde Frankrijk kunnen.
    Zodra het weer kan zijn weer ook gelijk voor minimaal 4 werken weg naar Frankrijk.

  • Ga ik zeker maken. De tartiflette heb ik ook gemaakt en die was goddelijk.

    Martijn je bent top!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gratis Frankrijk-ebook!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en download een gratis ebook met tips voor roadtrips
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.