Kersentijd! In Nederland zijn de kersen volop verkrijgbaar op het moment, en ik weet niet hoe het met jou zit maar ik kan er geen genoeg van krijgen. In Frankrijk denkt men er in elk geval precies zo over. Daar hebben ze ook een heerlijke taart met kersen die vaak als nagerecht wordt gegeten: clafoutis. Vandaag deel ik een traditioneel recept voor deze kersentaart met je. Smullen maar!
De clafoutis komt van oorsprong waarschijnlijk uit de regio Limousin, waar hij ook wel milliard wordt genoemd. Ook in de Auvergne kennen ze de taart wel onder die naam. Het gaat in de basis om een heel eenvoudig recept, alhoewel er inmiddels vele varianten bestaan. Echte kenners eten hem het liefst met de Cerise de Montmorency, en volgens de traditionele recepten van de grandmères in de Limousin moeten de kersen er volledig in, met pit en al, zodat het niet te sappig wordt. Maar het gemak dient de mens, en daarom kiezen veel mensen ervoor de kersen eerst te ontpitten om niet met gebroken tanden te eindigen.
Omdat het heel wat prettiger eet en het volgens verschillende bronnen ook weer niet zo heel erg uitmaakt voor de smaak, kies ik er in mijn recept ook voor om de kersen vooraf te ontpitten. Dat is trouwens ook helemaal niet zo moeilijk, want ik vond een handig filmpje waarin gebruik wordt gemaakt van een fles en een stokje. Houdt de kers op de opening van de fles en je prikt met het stokje zo de pit naar beneden eruit. Het vergt enige oefening, maar als je het trucje te pakken hebt is het zo gefixt.
Het onderstaande recept is een vrij lichte variant van de clafoutis, ik vond ook recepten waarin meer suiker, bloem en eieren gebruikt worden. Wil je een dikkere clafoutis, gebruik dan een kleinere taartvorm (∅ 24 cm bijvoorbeeld). Wil je meer compactheid, voeg dan wat meer bloem of zelfs maizena toe.
Clafoutis, Franse kersentaart
Gang: TaartKeuken: Franse keuken6
porties20
35
minutenIngredienten
80 gram bloem
50 gram kristalsuiker (ik gebruikte kristalsuiker waarin ik een week een vanillestokje heb gedaan, voor een lekkere vanillesmaak)
3 eieren
50 gram boter
250 ml volle melk
500 gram kersen (liefst vers, maar kan buiten het seizoen ook uit blik, goed laten uitlekken)
Snufje zout
Poedersuiker
Aanwijzingen
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Ontpit eventueel de kersen.
- Vet de taartvorm (∅ 28 cm) in met de boter en smelt de rest van de boter in een pannetje.
- Verspreid de kersen over de bodem van de taartvorm.
- Doe de bloem in een mengkom.
- Voeg de melk toe en roer met een garde tot een egaal mengsel.
- Roer de suiker er doorheen en voeg een snufje zout toe.
- Vervolgens voeg je de eieren en de boter toe en roer je het goed door elkaar.
- Giet het mengsel in de taartvorm.
- Zet gedurende 35 minuten in de oven, totdat de bovenkant lichtbruin is.
Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!