Brioche

Recept: Brioche

Niet te missen bij een Frans ontbijt: brioche. Ik vind ze het lekkerst als ze belegd zijn met een beetje (zelfgemaakte) jam of nutella. Neem er ook een croissantje erbij en je waant je direct op een terras in Frankrijk. Het fijne is dat brioche ook nog eens verrassend gemakkelijk zelf te maken is. In Frankrijk vind je bijna zoveel soorten brioches als er streken zijn, waarbij met name de vorm van het brood verschilt. Voor dit recept kies ik voor de Brioche de Nanterre, die gewoon in een cakevorm te maken is.

In de basis heeft een brioche maar enkele ingrediënten die je vaak ook wel op voorraad hebt, zodat je het recept op ieder moment kunt maken. Er gaan namelijk alleen een paar eieren, bloem, roomboter, suiker, zout en gist in. Sommige recepten voor brioche vermelden ook melk. Je kunt het met een brioche overigens zo gek maken als je wilt, door er nog allerlei andere ingrediënten aan toe te voegen. Doe je er bijvoorbeeld ook banketbakkersroom in, dan krijg je de chinois. In Italië is de bekendste vorm van een brioche de panettone, het gevulde brood dat veel met kerst gegeten wordt.

Het deeg voor brioche moet eerst een tijd in de koelkast staan en vervolgens een paar uur rijzen. Als je ’s ochtends van verse brioche wilt genieten moet je dus wat eerder opstaan. Gelukkig blijft het brood ook wel een paar dagen goed, mits je het luchtdicht, bijvoorbeeld in een cakedoos, opbergt. Een dag van tevoren maken is dus ook zeker mogelijk. Overigens is verse brioche, net uit de oven, wel het lekkerst, want dan is het korstje perfect knapperig en het binnenste deeg zo luchtig als wat.

Recept: Brioche

Porties

8

porties
Voorbereiding

20

minuten
Baktijd

30

minuten
Wachttijd

3

uur

Ingredienten

  • 250 gram tarwebloem

  • 125 gram roomboter op kamertemperatuur, in blokjes gesneden.

  • 3 eieren + 1 ei om te bestrijken

  • 30 gram witte basterdsuiker

  • 6 gram zout

  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)

Aanwijzingen

  • Doe de bloem, suiker, gist en eieren bij elkaar in een kom en meng (met één hand) door elkaar.
  • Voeg het zout toe en meng verder.
  • Doe nu de blokjes roomboter er een voor een bij en kneed ongeveer tien minuten goed door elkaar. Het blijft vrij plakkerig, dit hoort bij het soort deeg.
  • Zet gedurende minimaal twee uur (of een hele nacht) afgedekt in de koelkast.
  • Strooi wat bloem over je werkblad en kneed het deeg een minuutje door. Omdat het koud is en de boter gestold, is het nu niet langer plakkerig. Maak er een dikke rol van en snijd deze in acht gelijke stukken.
  • Rol de acht stukken tot bolletjes en verdeel deze over een ingevet cakeblik.
  • Zet het cakeblik met een theedoek afgedekt op een warme plek, bijvoorbeeld bij de verwarming (ongeveer 25 graden). Laat anderhalf tot twee uur rijzen.
  • Bestrijk het gerezen deeg met een geklutst ei.
  • Bak de brioche gedurende dertig minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden (boven- en onderwarmte).

Notities

  • Lekker met kersenjam, of doe eens iets anders en maak zelf jam van paardenbloemen.
  • Je kunt ook heerlijke wentelteefjes maken van brioche.
  • Brioche wordt ook vaak gecombineerd met foie gras, in een voorgerecht.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Wat een lekkere brioches, die komen hier vanaf nu geregeld eens op tafel. Ik was vergeten om op hemelvaartsdag naar de bakker om croissants te gaan maar heb het dubbel en dik goed gemaakt met dit ‘zalig’ gebak.

Geef je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant