Recept: Brioche

Niet te missen bij een Frans ontbijt: brioche. Ik vind ze het lekkerst als ze belegd zijn met een beetje (zelfgemaakte) jam of nutella. Neem er ook een croissantje erbij en je waant je direct op een terras in Frankrijk. Het fijne is dat brioche ook nog eens verrassend gemakkelijk zelf te maken is. In Frankrijk vind je bijna zoveel soorten brioches als er streken zijn, waarbij met name de vorm van het brood verschilt. Voor dit recept kies ik voor de Brioche de Nanterre, die gewoon in een cakevorm te maken is.

In de basis heeft een brioche maar enkele ingrediënten die je vaak ook wel op voorraad hebt, zodat je het recept op ieder moment kunt maken. Er gaan namelijk alleen een paar eieren, bloem, roomboter, suiker, zout en gist in. Sommige recepten voor brioche vermelden ook melk. Je kunt het met een brioche overigens zo gek maken als je wilt, door er nog allerlei andere ingrediënten aan toe te voegen. Doe je er bijvoorbeeld ook banketbakkersroom in, dan krijg je de chinois. In Italië is de bekendste vorm van een brioche de panettone, het gevulde brood dat veel met kerst gegeten wordt.

Het deeg voor brioche moet eerst een tijd in de koelkast staan en vervolgens een paar uur rijzen. Als je ‘s ochtends van verse brioche wilt genieten moet je dus wat eerder opstaan. Gelukkig blijft het brood ook wel een paar dagen goed, mits je het luchtdicht, bijvoorbeeld in een cakedoos, opbergt. Een dag van tevoren maken is dus ook zeker mogelijk. Overigens is verse brioche, net uit de oven, wel het lekkerst, want dan is het korstje perfect knapperig en het binnenste deeg zo luchtig als wat.

Print dit recept

Recept: Brioche

Porties

8

porties
Voorbereiding

20

minuten
Baktijd

30

minuten
Wachttijd

3

uur

Ingrediënten

  • 250 gram tarwebloem

  • 125 gram roomboter op kamertemperatuur, in blokjes gesneden.

  • 3 eieren + 1 ei om te bestrijken

  • 30 gram witte basterdsuiker

  • 6 gram zout

  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)

Zo maak je het

  • Doe de bloem, suiker, gist en eieren bij elkaar in een kom en meng (met één hand) door elkaar.
  • Voeg het zout toe en meng verder.
  • Doe nu de blokjes roomboter er een voor een bij en kneed ongeveer tien minuten goed door elkaar. Het blijft vrij plakkerig, dit hoort bij het soort deeg.
  • Zet gedurende minimaal twee uur (of een hele nacht) afgedekt in de koelkast.
  • Strooi wat bloem over je werkblad en kneed het deeg een minuutje door. Omdat het koud is en de boter gestold, is het nu niet langer plakkerig. Maak er een dikke rol van en snijd deze in acht gelijke stukken.
  • Rol de acht stukken tot bolletjes en verdeel deze over een ingevet cakeblik.
  • Zet het cakeblik met een theedoek afgedekt op een warme plek, bijvoorbeeld bij de verwarming (ongeveer 25 graden). Laat anderhalf tot twee uur rijzen.
  • Bestrijk het gerezen deeg met een geklutst ei.
  • Bak de brioche gedurende dertig minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden (boven- en onderwarmte).

Notities

  • Lekker met kersenjam, of doe eens iets anders en maak zelf jam van paardenbloemen.
  • Je kunt ook heerlijke wentelteefjes maken van brioche.
  • Brioche wordt ook vaak gecombineerd met foie gras, in een voorgerecht.
Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

  • 25,00

    Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

    Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

    Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper.

    Op werkdagen voor 17.00 uur besteld is dezelfde dag verstuurd. Het boek past door de brievenbus.

    Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  • 24,99

    50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

    Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

    Vandaag besteld, binnen 1 à 2 dagen verzonden. Het boek past door de brievenbus.
    Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  • 9,95

    Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

    Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

    Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

  • 9,95

    In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

    Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

    Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

1 reactie op Recept: Brioche

  • Wat een lekkere brioches, die komen hier vanaf nu geregeld eens op tafel. Ik was vergeten om op hemelvaartsdag naar de bakker om croissants te gaan maar heb het dubbel en dik goed gemaakt met dit ‘zalig’ gebak.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gratis Frankrijk-ebook!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en download een gratis ebook met tips voor roadtrips
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.