Recept: appeltaart met krokant laagje (gâteau crousti-fondant aux pommes)

Hollandse appeltaart is lekker, maar geef mij op z’n tijd ook maar een Franse variant. Iedere streek heeft een eigen versie, of eigenlijk heeft misschien wel iedere inwoner van het land een eigen versie. Onlangs kwam ik een overheerlijke appeltaart tegen op een Frans receptenblog . Veel andere Franse kook- en bakblogs namen het recept over, dus dan moet het haast wel een aanrader zijn. Een goedgevulde appeltaart, fluweelzacht vanbinnen, met bovenop een dun krokant laagje. Ziehier mijn eigen versie van de gâteau crousti-fondant aux pommes .

Hoe lekker deze appeltaart ook is, het recept is vrij eenvoudig. En de taart is ook nog eens licht, met niet al te veel suiker en bloem. Het draait hier echt om de appels, in combinatie met een krokant laagje van amandelsnippers en een mengsel van ei, suiker en een beetje boter. Ideaal als nagerecht, of gewoon bij de koffie op zondagochtend natuurlijk. Ik heb het recept iets aangepast ten opzichte van het oorspronkelijke: iets meer melk, een iets bredere springvorm en in plaats van calvados mijn zelfgemaakte vanille-kristalsuiker. Dat laatste is overigens niet zo ingewikkeld, leg daarvoor een gebruikt vanillestokje minimaal een week in een afgesloten doos met kristalsuiker en schud het af en toe door. Je kunt voor het recept uiteraard ook gewone kristalsuiker gebruiken en voor de smaak bijvoorbeeld een scheutje vanille-extract of, iets pittiger, wat calvados of cognac toevoegen.

Print dit recept

Recept: appeltaart met krokant laagje (gâteau crousti-fondant aux pommes)

Recipe Door MartijnGang: Taart, NagerechtKeuken: Frans
Porties

8

stukken
Voorbereidingstijd

30

minuten
Baktijd

35

minuten

Ingrediënten

  • 6-9 stevige appels, afhankelijk van de grootte van de appels. Bijvoorbeeld Elstar of Golden.

  • 70 gram tarwebloem

  • 70 gram (vanille)kristalsuiker

  • 100 ml melk

  • 2 eieren

  • 1 theelepel bakpoeder

  • 1 eetlepel olijfolie

  • Snufje zout

  • Krokante laagje
  • 1 ei

  • 50 gram gesmolten roomboter

  • 70 gram (vanille)kristalsuiker

  • 30 gram amandelschaafsel

  • 1 eetlepel kristalsuiker

Zo maak je het

  • Meng de bloem, suiker, zout en bakpoeder in een kom.
  • Klop de eieren even los en voeg ze samen met de melk en de olijfolie toe aan de bloem, en klop met een garde enkele minuten stevig door tot een luchtig mengsel.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven).
  • Schil de appels en snij ze in dunne plakjes, met behulp van een groenterasp of een mandoline. Voeg ze direct, per appel, toe aan het beslag.
  • Vet een springvorm in, ik heb er een van 25 centimeter gebruikt maar je zou een iets kleinere (22 cm) kunnen gebruiken om een wat hogere taart te maken.
  • Doe het beslag-appelmengsel in de taartvorm en zet 25 minuten in de oven. De appels beginnen hier en daar dan een bruin gebakken randje te krijgen.
  • Krokante laagje
  • Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur en laat even afkoelen.
  • Klop het ei met de suiker op tot het witter wordt en voeg vervolgens de gesmolten boter toe.
  • Haal de taart na 25 minuten uit de oven en giet het mengsel bovenop de nog warme taart. Je bedekt alle appels onder de nieuwe laag.
  • Bestrooi de taart met amandelschaafsel en tenslotte met nog wat kristalsuiker.
  • Zet nog 10-15 minuten in de oven, totdat de bovenkant bruin is.
  • Voor de stevigheid kun je de taart het beste laten afkoelen voordat je hem serveert.
Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

  • -20% korting
    20,00 24,99

    50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

    Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

    Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.
    Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  • 9,95

    Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

    Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

    Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

  • 5,99

    Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

    Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

    Direct te downloaden

  • 9,95

    In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

    Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

    Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

3 reacties op Recept: appeltaart met krokant laagje (gâteau crousti-fondant aux pommes)

  • Beste Martijn, ik ga deze appeltaart zeker maken. Maar, ik mis de optie om het recept te printen!
    Dat is zo fijn…..

    • Merci voor je reactie, ik was vergeten om de print-optie toe te voegen. Inmiddels staat er een print-linkje bij.

  • Hoi Martijn,
    Gisteren dit appeltaartje gemaakt is goed gelukt en de smaak is zo lekker, bedankt voor dit recept.
    Groetjes xx

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk? Bestel het boek Frankrijk Puur