Hollandse appeltaart is lekker, maar geef mij op z’n tijd ook maar een Franse variant. Iedere streek heeft een eigen versie, of eigenlijk heeft misschien wel iedere inwoner van het land een eigen versie. Onlangs kwam ik een overheerlijke appeltaart tegen op een Frans receptenblog. Veel andere Franse kook- en bakblogs namen het recept over, dus dan moet het haast wel een aanrader zijn. Een goedgevulde appeltaart, fluweelzacht vanbinnen, met bovenop een dun krokant laagje. Ziehier mijn eigen versie van de gâteau crousti-fondant aux pommes.
Hoe lekker deze appeltaart ook is, het recept is vrij eenvoudig. En de taart is ook nog eens licht, met niet al te veel suiker en bloem. Het draait hier echt om de appels, in combinatie met een krokant laagje van amandelsnippers en een mengsel van ei, suiker en een beetje boter. Ideaal als nagerecht, of gewoon bij de koffie op zondagochtend natuurlijk. Ik heb het recept iets aangepast ten opzichte van het oorspronkelijke: iets meer melk, een iets bredere springvorm en in plaats van calvados mijn zelfgemaakte vanille-kristalsuiker. Dat laatste is overigens niet zo ingewikkeld, leg daarvoor een gebruikt vanillestokje minimaal een week in een afgesloten doos met kristalsuiker en schud het af en toe door. Je kunt voor het recept uiteraard ook gewone kristalsuiker gebruiken en voor de smaak bijvoorbeeld een scheutje vanille-extract of, iets pittiger, wat calvados of cognac toevoegen.
Recept: appeltaart met krokant laagje (gâteau crousti-fondant aux pommes)
Gang: Taart, NagerechtKeuken: Frans8
stukken30
minuten35
minutenIngredienten
6-9 stevige appels, afhankelijk van de grootte van de appels. Bijvoorbeeld Elstar of Golden.
70 gram tarwebloem
70 gram (vanille)kristalsuiker
100 ml melk
2 eieren
1 theelepel bakpoeder
1 eetlepel olijfolie
Snufje zout
- Krokante laagje
1 ei
50 gram gesmolten roomboter
70 gram (vanille)kristalsuiker
30 gram amandelschaafsel
1 eetlepel kristalsuiker
Aanwijzingen
- Meng de bloem, suiker, zout en bakpoeder in een kom.
- Klop de eieren even los en voeg ze samen met de melk en de olijfolie toe aan de bloem, en klop met een garde enkele minuten stevig door tot een luchtig mengsel.
- Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven).
- Schil de appels en snij ze in dunne plakjes, met behulp van een groenterasp of een mandoline. Voeg ze direct, per appel, toe aan het beslag.
- Vet een springvorm in, ik heb er een van 25 centimeter gebruikt maar je zou een iets kleinere (22 cm) kunnen gebruiken om een wat hogere taart te maken.
- Doe het beslag-appelmengsel in de taartvorm en zet 25 minuten in de oven. De appels beginnen hier en daar dan een bruin gebakken randje te krijgen.
- Krokante laagje
- Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur en laat even afkoelen.
- Klop het ei met de suiker op tot het witter wordt en voeg vervolgens de gesmolten boter toe.
- Haal de taart na 25 minuten uit de oven en giet het mengsel bovenop de nog warme taart. Je bedekt alle appels onder de nieuwe laag.
- Bestrooi de taart met amandelschaafsel en tenslotte met nog wat kristalsuiker.
- Zet nog 10-15 minuten in de oven, totdat de bovenkant bruin is.
- Voor de stevigheid kun je de taart het beste laten afkoelen voordat je hem serveert.









Beste Martijn, ik ga deze appeltaart zeker maken. Maar, ik mis de optie om het recept te printen!
Dat is zo fijn…..
Merci voor je reactie, ik was vergeten om de print-optie toe te voegen. Inmiddels staat er een print-linkje bij.
Hoi Martijn,
Gisteren dit appeltaartje gemaakt is goed gelukt en de smaak is zo lekker, bedankt voor dit recept.
Groetjes xx
Beste Martijn,
Deze variant ga ik binnenkort maken, lijkt me heerlijk met die krokante toplaag. Ik vraag me af wat ik zie op de foto’s 3,4 en 5? Zijn dat dunne appelschijfjes die door het ei-botermengsel zijn gedaan of is het de weer gestolde boter?
Groeten Jos
Beste Jos, leuk dat je het recept wilt proberen. Wat je in het mengsel op de foto’s ziet zijn inderdaad de dunne schijfjes appel. Succes en eet smakelijk!
Taart gemaakt. Heerlijk. Een lichte, frisse taart is het geworden.
Na de eerste keer is de taart voor ons al een goede vervanger voor de gewone Hollandse appeltaart geworden.
Ik heb goudrenet gebruikt, dus de appelstukjes zijn wat zachter geworden. Volgende keer met Elstar.
Leuk om te lezen! Met een stevigere appel wordt hij misschien nog wel lekkerder.
Heerlijk recept ! Bij de tweede bak fase is 200 graden wel hoog voor de amandelen .
Ik weet niet hoe jij die zo gelijkmatig gekleurd hebt gekregen. Ik zet de temperatuur nu maar iets zachter….
Dank je! De ene oven is de andere niet denk ik, goed om een oogje in het zeil te houden tijdens de laatste fase.