R

Recept: appeltaart met krokant laagje (gâteau crousti-fondant aux pommes)

Krokante appeltaart

Hollandse appeltaart is lekker, maar geef mij op z’n tijd ook maar een Franse variant. Iedere streek heeft een eigen versie, of eigenlijk heeft misschien wel iedere inwoner van het land een eigen versie. Onlangs kwam ik een overheerlijke appeltaart tegen op een Frans receptenblog . Veel andere Franse kook- en bakblogs namen het recept over, dus dan moet het haast wel een aanrader zijn. Een goedgevulde appeltaart, fluweelzacht vanbinnen, met bovenop een dun krokant laagje. Ziehier mijn eigen versie van de gâteau crousti-fondant aux pommes .

Hoe lekker deze appeltaart ook is, het recept is vrij eenvoudig. En de taart is ook nog eens licht, met niet al te veel suiker en bloem. Het draait hier echt om de appels, in combinatie met een krokant laagje van amandelsnippers en een mengsel van ei, suiker en een beetje boter. Ideaal als nagerecht, of gewoon bij de koffie op zondagochtend natuurlijk. Ik heb het recept iets aangepast ten opzichte van het oorspronkelijke: iets meer melk, een iets bredere springvorm en in plaats van calvados mijn zelfgemaakte vanille-kristalsuiker. Dat laatste is overigens niet zo ingewikkeld, leg daarvoor een gebruikt vanillestokje minimaal een week in een afgesloten doos met kristalsuiker en schud het af en toe door. Je kunt voor het recept uiteraard ook gewone kristalsuiker gebruiken en voor de smaak bijvoorbeeld een scheutje vanille-extract of, iets pittiger, wat calvados of cognac toevoegen.

Print dit recept

Recept: appeltaart met krokant laagje (gâteau crousti-fondant aux pommes)

Recept van MartijnGang: Taart, NagerechtKeuken: Frans
Porties

8

stukken
Voorbereidingstijd

30

minuten
Baktijd

35

minuten

Ingrediënten

  • 6-9 stevige appels, afhankelijk van de grootte van de appels. Bijvoorbeeld Elstar of Golden.

  • 70 gram tarwebloem

  • 70 gram (vanille)kristalsuiker

  • 100 ml melk

  • 2 eieren

  • 1 theelepel bakpoeder

  • 1 eetlepel olijfolie

  • Snufje zout

  • Krokante laagje
  • 1 ei

  • 50 gram gesmolten roomboter

  • 70 gram (vanille)kristalsuiker

  • 30 gram amandelschaafsel

  • 1 eetlepel kristalsuiker

Zo maak je het

  • Meng de bloem, suiker, zout en bakpoeder in een kom.
  • Klop de eieren even los en voeg ze samen met de melk en de olijfolie toe aan de bloem, en klop met een garde enkele minuten stevig door tot een luchtig mengsel.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven).
  • Schil de appels en snij ze in dunne plakjes, met behulp van een groenterasp of een mandoline. Voeg ze direct, per appel, toe aan het beslag.
  • Vet een springvorm in, ik heb er een van 25 centimeter gebruikt maar je zou een iets kleinere (22 cm) kunnen gebruiken om een wat hogere taart te maken.
  • Doe het beslag-appelmengsel in de taartvorm en zet 25 minuten in de oven. De appels beginnen hier en daar dan een bruin gebakken randje te krijgen.
  • Krokante laagje
  • Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur en laat even afkoelen.
  • Klop het ei met de suiker op tot het witter wordt en voeg vervolgens de gesmolten boter toe.
  • Haal de taart na 25 minuten uit de oven en giet het mengsel bovenop de nog warme taart. Je bedekt alle appels onder de nieuwe laag.
  • Bestrooi de taart met amandelschaafsel en tenslotte met nog wat kristalsuiker.
  • Zet nog 10-15 minuten in de oven, totdat de bovenkant bruin is.
  • Voor de stevigheid kun je de taart het beste laten afkoelen voordat je hem serveert.
CategorieënTaart
Martijn
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

  1. irene schrijft:

    Beste Martijn, ik ga deze appeltaart zeker maken. Maar, ik mis de optie om het recept te printen!
    Dat is zo fijn…..

    1. Martijn
      Martijn schrijft:

      Merci voor je reactie, ik was vergeten om de print-optie toe te voegen. Inmiddels staat er een print-linkje bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *