Recept: aardbeientaart (tarte aux fraises)

In elke Frans boulangerie-patisserie kun je hem zien liggen – als je tenminste op tijd bent en hij niet voor je weggekaapt is -: de tarte aux fraises. Steevast in min of meer dezelfde gedaante, zanddeeg met een laag banketbakkersroom en vervolgens in wisselend patroon de aardbeien erbovenop. Geregeld ook in de vorm van kleinere tartelettes, die je verleidelijk liggen aan te kijken vanuit de vitrine. Een klassieker dus, die helemaal niet zo moeilijk is om zelf thuis te maken. Vandaag geef ik je mijn recept.

Aardbeien, nog meer dan in Nederland is dit hét favoriete zomerfruit in Frankrijk. Veel streken hebben hun eigen aardbeiensoort en vanaf eind maart vind je in veel dorpjes en steden talloze kraampjes waar ze vers van het land worden verkocht. Bij het horen van de soortnamen als Gariguette , ciflorette , charlotte en mara des Bois loopt het water me direct in de mond. Om de smaak van Frankrijk in huis te halen kun je voor deze taart het beste op zoek gaan naar aardbeien van de groenteboer, die van de supermarkt zijn in Nederland vaak iets te vlak van smaak.

Print dit recept

Recept: aardbeientaart (tarte aux fraises)

Recipe Door MartijnGang: Taart, NagerechtKeuken: Frans
Porties

8

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Baktijd

30

minuten

Ingrediënten

  • Taartdeeg
  • 250 gram tarwebloem

  • 125 gram roomboter in blokje gesneden, op kamertemperatuur

  • 100 gram poedersuiker

  • 1 ei (losgeklopt)

  • snufje zout

  • Banketbakkersroom
  • 300 ml melk

  • 35 gram bloem

  • 50 gram kristalsuiker

  • 2 eidooiers

  • vanillestokje

Zo maak je het

  • Taartdeeg
  • Meng de tarwebloem met de poedersuiker en doe vervolgens de blokjes roomboter erbij. Meng met je vingertoppen tot een korrelig zanddeeg.
  • Maak een kuiltje in het zanddeeg en doe de losgeklopte ei erbij. Kneed het snel tot een bal deeg en zet voor een half uurtje in de koelkast.
  • Vet een taartvorm in, ik gebruikte er een van 24 centimeter doorsnede.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Verdeel het deeg over de taartvorm, bedek met een laagje bakpapier en bakbonen of bakrijst om het deeg plat te houden in de oven, en zet gedurende minimaal een half uur in de oven, tot het deeg aan de randen een mooie bruingebakken kleur heeft. Laat vervolgens afkoelen, eventueel in de koelkast.)
  • Banketbakkersroom
  • Doe de melk in een pannetje, schraap het vanillestokje uit en voeg de vanille toe aan de melk. Breng het aan de kook.
  • Klop de kristalsuiker samen met de twee eidooiers op tot het mengsel wit wordt, met behulp van een garde.
  • Voeg de bloem toe en klopt het verder op.
  • Doe ongeveer een derde van de warme melk bij het mengsel in de kom en meng het verder met de garde. Als het gebonden is giet je het mengsel terug in het pannetje en blijf je het verder verwarmen tot het indikt.
  • Haal van het vuur, laat even afkoelen en verdeel de banketbakkersroom vervolgens over de afgekoelde taartbodem.
  • Decoreer de taart met de aardbeien. Voor de uitstraling zijn hele aardbeien leuk, voor eetgemak kun je de aardbeien het beste halveren.

Martijn
Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

  • -20% korting
    20,00 24,99

    50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

    Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

    Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.
    Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  • 9,95

    Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

    Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

    Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

  • 5,99

    Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

    Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

    Direct te downloaden

  • 9,95

    In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

    Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

    Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk? Bestel het boek Frankrijk Puur