In elke Frans boulangerie-patisserie kun je hem zien liggen – als je tenminste op tijd bent en hij niet voor je weggekaapt is -: de tarte aux fraises. Steevast in min of meer dezelfde gedaante, zanddeeg met een laag banketbakkersroom en vervolgens in wisselend patroon de aardbeien erbovenop. Geregeld ook in de vorm van kleinere tartelettes, die je verleidelijk liggen aan te kijken vanuit de vitrine. Een klassieker dus, die helemaal niet zo moeilijk is om zelf thuis te maken. Vandaag geef ik je mijn recept.
Aardbeien, nog meer dan in Nederland is dit hét favoriete zomerfruit in Frankrijk. Veel streken hebben hun eigen aardbeiensoort en vanaf eind maart vind je in veel dorpjes en steden talloze kraampjes waar ze vers van het land worden verkocht. Bij het horen van de soortnamen als Gariguette, ciflorette, charlotte en mara des Bois loopt het water me direct in de mond. Om de smaak van Frankrijk in huis te halen kun je voor deze taart het beste op zoek gaan naar aardbeien van de groenteboer, die van de supermarkt zijn in Nederland vaak iets te vlak van smaak.
Print receptRecept: aardbeientaart (tarte aux fraises)
Gang: Taart, NagerechtKeuken: Frans8
porties30
minuten30
minutenIngredienten
- Taartdeeg
250 gram tarwebloem
125 gram roomboter in blokje gesneden, op kamertemperatuur
100 gram poedersuiker
1 ei (losgeklopt)
snufje zout
- Banketbakkersroom
300 ml melk
35 gram bloem
50 gram kristalsuiker
2 eidooiers
vanillestokje
Aanwijzingen
- Taartdeeg
- Meng de tarwebloem met de poedersuiker en doe vervolgens de blokjes roomboter erbij. Meng met je vingertoppen tot een korrelig zanddeeg.
- Maak een kuiltje in het zanddeeg en doe de losgeklopte ei erbij. Kneed het snel tot een bal deeg en zet voor een half uurtje in de koelkast.
- Vet een taartvorm in, ik gebruikte er een van 24 centimeter doorsnede.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verdeel het deeg over de taartvorm, bedek met een laagje bakpapier en bakbonen of bakrijst om het deeg plat te houden in de oven, en zet gedurende minimaal een half uur in de oven, tot het deeg aan de randen een mooie bruingebakken kleur heeft. Laat vervolgens afkoelen, eventueel in de koelkast.)
- Banketbakkersroom
- Doe de melk in een pannetje, schraap het vanillestokje uit en voeg de vanille toe aan de melk. Breng het aan de kook.
- Klop de kristalsuiker samen met de twee eidooiers op tot het mengsel wit wordt, met behulp van een garde.
- Voeg de bloem toe en klopt het verder op.
- Doe ongeveer een derde van de warme melk bij het mengsel in de kom en meng het verder met de garde. Als het gebonden is giet je het mengsel terug in het pannetje en blijf je het verder verwarmen tot het indikt.
- Haal van het vuur, laat even afkoelen en verdeel de banketbakkersroom vervolgens over de afgekoelde taartbodem.
- Decoreer de taart met de aardbeien. Voor de uitstraling zijn hele aardbeien leuk, voor eetgemak kun je de aardbeien het beste halveren.