Quéribus, een van de laatste kastelen van de Katharen

1205 keer gelezen

Die koningen, graven en hertogen van vroeger wisten wel waar ze hun kastelen moesten bouwen! Het Château de Quéribus ligt op ruim 700 meter hoogte op een uitstekende rots met prachtig uitzicht over de streek rond Corbières en de laagvlakte van de Roussillon richting de Middellandse Zee.

advertentie

De geschiedenis van Quéribus gaat terug tot in de tiende eeuw. In de daaropvolgende eeuwen werd het kasteel een strategisch punt op de grens tussen de verschillende koninkrijken van de streek. Tegen het eind van de twaalfde eeuw verminderde de invloed van het kasteel, doordat het geannexeerd werd door het nabijgelegen graafschap van Roussillon.

Het zou desondanks uitgroeien tot een van de belangrijkste laatste vestigingen van de Katharen. Aan het begin van de dertiende eeuw was het kasteel in bezit van ridder Chabert de Barbaira, een bekend ketter uit die tijd en tegenstander van de kruisvaarders. Na de val van de vesting Montségur namen verschillende belangrijke Katharen hun toevlucht tot deze burcht. Omdat het toen nog onder invloed stond van Roussillon, liet de koning van Frankrijk het vooralsnog ongemoeid. Pas begin 1255 volgde er een korte belegering, waarna Chabert de Barbaira zijn kasteel overgaf, in ruil voor zijn vrijheid. Enkele maanden later viel ook het Château de Niort, het allerlaatste Katharenbolwerk.

Ook in de daaropvolgende tijd bleef het kasteel bestaan en een rol van betekenis spelen in de strijd om het gebied tussen de koningen van Frankrijk en Aragon. Pas in de tweede helft van de achttiende eeuw, rond het uitbreken van de Revolutie, werd het kasteel definitief opgegeven als verdedigingswerk.

Vandaag de dag resteren van het kasteel de ruïnes, die in de tweede helft van de twintigste eeuw gerestaureerd werden. Bezienswaardig zijn onder meer de donjon met de gotische boogconstructie, het hoofdgebouw en enkele verdedigingswallen. Maar minstens zo indrukwekkend is het uitzicht dat je over de omliggende streek hebt. Het kasteel is niet moeilijk toegankelijk, vlakbij is namelijk een parkeerplaats aangelegd, vanwaar een korte wandeling je naar de ruïnes voert.

Queribus

Foto: ADT Aude

Foto: Flickr/Les Williams

Foto: Flickr/Les Williams

Foto: Flickr/Jean Baptiste ROUX

Foto: Flickr/Jean Baptiste ROUX

Foto: Flickr/Peter Gorges

Foto: Flickr/Peter Gorges

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
Vakantiehuisjes
Campings
Natuurcampings
Nederlandstalige vakantieparken
Hotels of chambres d'hôtes

Locatie:

Lees ook:

1 reactie

Sonja Brouwer 3 december 2017 - 11:46

Vlakbij Queribus liggen ook nog het chateau van Peyrepertuse (zichtbaar vanaf Queribus) en het chateau van Puilaurens (op ongeveer 3 kwartier rijden). Beide ook zeer de moeite van een bezoek waard.

Reply

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox