AriègeOccitanie

Zomer- én winterbestemming in de Pyreneeën: Tarascon-sur-Ariège

De Ariège, een heerlijk gebied in Zuid-Frankrijk waar natuurliefhebbers helemaal aan hun trekken komen. In de zomer om er te wandelen en de rust en ruimte op te zoeken, maar ook in de winter is het een ideale bestemming om eens een week door te brengen. In alle jaargetijden kun je er sowieso terecht voor de thermale baden die je overal in de streek tegenkomt. Het stadje Tarascon-sur-Ariège is een goede uitvalsbasis om de hoogtepunten van de streek te verkennen.

Tour du Castella

Tarascon-sur-Ariège

In de Middeleeuwen was Tarascon een belangrijk commercieel centrum. Daarom werd er een stadsmuur gebouwd om de inwoners te beschermen tegen vijanden, uit het zuiden en noorden. In de zeventiende eeuw werd het kasteel van het stadje verwoest op bevel van de toenmalige koning, Louis XIII. En ook later werden delen van het historische centrum afgebroken, waardoor er vandaag de dag nog maar relatief vrij weinig historische gebouwen bewaard zijn gebleven. Op de plek waar vroeger het feodale kasteel stond, vind je nu de Tour du Castella, uit 1775. In Tarascon is verder veel water, het stadje ligt namelijk op een punt waar de rivier de Ariège en het riviertje Vicdessos samenkomen. Een andere bezienswaardigheid van Tarascon is het Parc pyrénéen de l’art préhistorique, een museum over de prehistorie.

Omgeving

In de omgeving van Tarascon-sur-Ariège is er genoeg te doen voor jong en oud. Een leuke bestemming is de Grotte de Niaux, een grot met prehistorische rotstekeningen, ten zuiden van de stad. Verder ben je er snel in het hooggebergte. Een aanrader is om vanuit Tarascon de D8 te volgen naar het plaatsje Vicdessos, en vervolgens de weg omhoog richting het skigebied van Goulier-Endron in te slaan. ‘s Winters een leuk plekje om de latten onder te binden, en ‘s zomers kun je er lange of korte wandelingen maken. Bijvoorbeeld richting de top van de Endron, op 2.447 meter hoogte, vanwaar je een mooi panorama over de streek hebt. Ook kun je er langere wandelingen richting Spanje of Andorra maken.

Ben je voor langere tijd in de omgeving van dit stadje, dan kun je ook uitstapjes maken naar bijvoorbeeld Carcassonne of Toulouse. En in de winter zijn vanuit Tarascon de andere acht skigebieden in de Ariège – naast het dichtbij gelegen gebied van Goulier-Endron – ook goed bereikbaar.

Bij Goulier-Endron

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant